Kaune susikibo garažų savininkai: kas išveš šiukšles?

Pramonės prospekte esančioje garažų teritorijoje išaugus kelių tonų šiukšlynui, bendrijų atstovai baksnoja pirštais vieni į kitus. Kol vyksta žodžių karas, atliekų krūva didėja. Problemos neišsprendžia ir Kauno įstaigos, atsakingos už aplinkosaugą.

Jau ne vienus metus ginčijamasi, kas turi išvežti susikaupusių šiukšlių kalną iš garažų masyvų teritorijos.<br>P.Mantauto nuotr.
Jau ne vienus metus ginčijamasi, kas turi išvežti susikaupusių šiukšlių kalną iš garažų masyvų teritorijos.<br>P.Mantauto nuotr.
J.Savickas ir kiti 272-osios garažų bendrijos nariai įtaria, kad šiukšlių krūvą prie jų vartų užaugino greta įsikūrusios garažų bendrijos „Eismas“ nariai.
J.Savickas ir kiti 272-osios garažų bendrijos nariai įtaria, kad šiukšlių krūvą prie jų vartų užaugino greta įsikūrusios garažų bendrijos „Eismas“ nariai.
Daugiau nuotraukų (2)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Nov 28, 2015, 9:55 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 10:02 AM

Bendrai naudojamame plote šiukšlės ėmė kauptis prieš dvejus metus. Laikui bėgant kalnelis atliekų virto ištisu senų mašinų dalių, butelių, puodų, lempų, skudurų sąvartynu, pro kurį jau sunku ir pravažiuoti. Dėl šiukšlių išvežimo ietis surėmė 272-oji garažų statybos ir eksploatavimo bendrija ir bendrija „Eismas“.

Neabejojama, kad didžiąją dalį šiukšlių sumetė garažų šeimininkai. 272-osios bendrijos pirmininkas Juozas Savickas atliekų krūvos užauginimu kaltina „Eismo“ atstovus, tačiau šios bendrijos vadovas atkerta, jog tai – ne jos narių darbas.

Tvarkingi garažų savininkai net sutemus atidžiai stebi teritoriją, siekdami nutverti už rankos šiukšlintojus.

Išvežė 150 padangų

Garažų teritorijos žemė priklauso valstybei, o naudojasi ja garažų bendrijos.

„Iš pradžių „Eismas“ šalia vartų į mūsų bendriją pastatė du plastikinius konteinerius, o vėliau juos išvežė. Tačiau žmonės iš įpročio toliau mėtė atliekas tiesiog ant grindinio.

Ne kartą matėme iš greta esančios „Eismo“ teritorijos ateinančius vyrus, nešinus padangomis, šiukšlių maišais ir viską numetančius ant grindinio“, – piktinosi J.Savickas.

Lapkričio pradžioje 272-osios bendrijos narys Renatas Navickas sulaikė vyriškį, kuris atvežė į šiukšlyną stiklų, kitų atliekų.

„Pažinau šį žmogų – jis priklauso „Eismui“. Nufotografavau jį ir nufilmavau. Jis prisipažino. Iškviečiau policiją, faktas užfiksuotas“, – prisiminė R.Navickas.

272-osios bendrijos nariai po Vėlinių iškuopė nemažą dalį sąvartyno – pasirūpino transportu ir į savivaldybės bendrovę „Kauno švara“ pristatė 150 padangų, sveriančių 1,4 tonos. Vien tik už jų priėmimą „Kauno švarai“ teko sumokėti 98 eurus.

Grasino palikti be dantų

Dar vienas incidentas buvo kilęs 2015 metų balandį. 272-osios bendrijos nariai išvydo, kaip 30-metis R.R. iš savo visureigio krauna į šiukšlyną padangas.

„Užsirašėme mašinos numerius, pateikėme informaciją aplinkosaugininkams. Šie patikrino šiukšlintojo duomenis ir nustatė, kad jis yra registruotas užsienyje.

Net nebuvo pradėta nuobaudos skyrimo procedūra, nors įžūlus šiukšlintojas sakė iškulsiąs dantis vienam jį demaskavusiam mūsų bendrijos nariui“, – prisiminė J.Savickas.

Sutarti niekaip nepavyksta

J.Savicko nuomone, prie atliekų išvežimo bendrijos turėtų prisidėti proporcingai, atsižvelgiant į garažų bendrijų narių skaičių.

„Mūsų bendrijoje yra 27 nariai, „Eismo“ – daugiau kaip 500. Būtų teisinga, jei mes išgabentume 5–10 procentų šiukšlyno, o likusią dalį – jie“, – tvirtino J.Savickas.

Šiame garažų masyve yra dar kelios bendrijos, tačiau jų nariai stengiasi nesikišti į „Eismo“ ir 272-osios bendrijų ginčą. Jie neigia šiukšlinantys aplinką ir nesiruošia mokėti už sąvartyno išnaikinimą.

Problemą ne kartą bandė spręsti savivaldybės, Gričiupio seniūnijos, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) darbuotojai, bet kol kas ji nejuda iš vietos.

Raginimai – neveiksmingi

Konfliktas dėl šiukšlių Pramonės prospekto garažų masyve valdžios įstaigų atstovų ausis pasiekė dar pernai vasarą. Į juos dėl švaros taisyklių nesilaikymo kreipėsi „Eismo“ garažų bendrijos vadovas.

Jis skundėsi, jog jau ne bendro naudojimo, o „Eismo“ teritorijoje suverstos didelės šiukšlių krūvos.

Gričiupio seniūnės pavaduotoja Virginija Sakalauskienė įpareigojo J.Savicką sudaryti sutartį su „Kauno švara“ dėl konteinerių pastatymo jo vadovaujamoje 272-osios garažų bendrijos teritorijoje. Įpareigojimas buvo įvykdytas, tačiau milžiniška atliekų krūva prie 272-osios bendrijos vartų niekur nedingo.

Šių metų birželį sąvartyne apsilankę KRAAD atstovai surašė patikrinimo aktą, o rugsėjo pabaigoje Gričiupio seniūnė Jolanta Žakevičienė pareikalavo, kad „Eismas“ ir 272-oji bendrija iki spalio 20 dienos visiškai išsikuoptų. Už švaros taisyklių pažeidimą gresia įspėjimas arba administracinė bauda iki 579 eurų, tačiau panašu, kad tai bendrijų vadovų negąsdina.

Susitaikius ledai pajudėtų

„Bendrai naudojamą plotą privalo sutvarkyti abi bendrijos. Juk nesunku būtų kartu imtis darbų.

Garažų savininkų – ne vienas šimtas, tad sąžiningai susidėjus, kiekvienam jų šiukšlių išvežimas brangiai nekainuotų“, – stebėjosi KRAAD Kauno miesto agentūros vyresnysis inspektorius Artūras Kolupaila, atvykęs po R.Navicko pranešimo apie netvarką.

Anot aplinkosaugininko, šiuo metu priversti garažų šeimininkus išsikuopti mėgina Gričiupio seniūnija. Jei nepadės seniūnijos atstovų baudos, žada įsikišti Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas – skirs ne tik baudą, kuri gali būti nuo 173 iki 1158 eurų, bet ir apskaičiuos aplinkai padarytą žalą.

„Artimiausiu metu nustatysime dar vieną terminą. Jei iki gruodžio vidurio garažų bendrijos nesiims priemonių, jos turės sumokėti baudą. Žemė yra valstybinė, tačiau už šiukšlinimą atsako jos naudotojai“, – tvirtino Gričiupio seniūnijos vyriausiasis specialistas Sigitas Kubilius, atsakingas už aplinkos kokybę.

Su šiukšlintojais kovoja trejus metus

Viačeslavas Zakroiskis

Garažų eksploatavimo bendrijos „Eismas“ pirmininkas

„272-osios bendrijos atstovų pretenzijos mūsų bendrijai yra visiškai nepagrįstos.

Šios bendrijos nariai atvykdavo į „Eismo“ teritoriją ir versdavo iš priekabų padangas į mūsų konteinerius. Turime ir nuotraukų, kreipėmės į policiją. Vienas šiukšlintojas jau yra nubaustas.

Mes esame sudarę sutartį su „Kauno švara“, turime keturis konteinerius. Jeigu mes nešiukšlinome, kodėl turime prisidėti prie atliekų išvežimo? Jie sukūrė sąvartyną, tegul patys ir išsikuopia.

J.Savicko vadovaujama 272-oji bendrija sutartį sudarė, mano žiniomis, tik maždaug prieš pusmetį, tačiau savo konteinerius kažkodėl laiko užrakintus garaže.

Anksčiau buvau pasirūpinęs, kad prie 272-osios bendrijos vartų stovėtų du konteineriai – su sąlyga, kad bendrija mokės už jos narių išmestų šiukšlių išvežimą. Tačiau pinigų nesulaukdavome, todėl konteineriai iš ten buvo išgabenti.

Su šiukšlinimu kovoju jau trejus metus. Mes kasmet išvežame maždaug penkias tonas padangų, o 272-oji bendrija neseniai išsigabeno padangas pirmą kartą per 20 metų.

„Eismas“ pasirūpino, kad garažų teritorijoje būtų įrengtos vaizdo kameros, signalizacija, taip pat sutvarkėme bendrą kelią, tačiau 272-oji bendrija prie šių darbų finansiškai neprisidėjo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.