Jaunieji ūkininkai turi laikytis prisiimtų įsipareigojimų

Vertindama Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programoje (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ pirmuoju etapu surinktas paraiškas, Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) paramos gavėjais jau patvirtino 298 žemdirbius. Jiems išmokėta 8,2 mln. eurų avansu, likusi paramos dalis bus išmokėta pateikus mokėjimo prašymus. Pradedantiems įgyvendinti nusimatytus projektus jauniesiems ūkininkams primenama apie įsipareigojimus, kurių jie privalo laikytis.

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2015, 3:48 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 1:37 AM

Būtina informuoti apie įgyvendinimo pradžią

NMA Tęstinių priemonių administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Liukpetrytė primena, kad pradėti įgyvendinti verslo planą jaunieji ūkininkai turi per 9 mėnesius nuo sprendimo suteikti paramą priėmimo dienos. Apie tai būtina raštu informuoti NMA, pridedant dokumentus, įrodančius verslo plano įgyvendinimo pradžią (pvz., technikos pirkimo dokumentus ar kt.).

Pirkimai – vadovaujantis taisyklėmis

V.Liukpetrytė atkreipia dėmesį, kad prekių, darbų ir paslaugų pirkimus paramos gavėjais patvirtinti jaunieji ūkininkai turi atlikti teisės aktų nustatyta tvarka ir laiku pateikti NMA jų dokumentaciją.

Pirkimai turi būti vykdomi vadovaujantis „Projekto vykdytojo, pretenduojančio gauti paramą iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemones, prekių, paslaugų ar darbų pirkimo taisyklėmis“. Jas galima rasti NMA interneto svetainėje esančioje KPP skiltyje „Pirkimų vykdymas“.

Pirkimų skelbimai – internetu

NMA specialistė primena, kad jauniesiems ūkininkams, kaip ir kitiems investicinių KPP projektų vykdytojams, rekomenduojama informaciją apie vykdomus pirkimus viešai skelbti NMA interneto svetainėje esančioje pirkimų sistemoje (www.nma.lt skiltyje „Projektų vykdytojų pirkimai“).

Prieš patvirtinant skelbimą, jo tinkamumą patikrina NMA darbuotojai – taip išvengiama klaidų ir galimų su tuo susijusių sankcijų. Patogu ir tai, kad paskelbus pirkimą NMA interneto svetainėje, informacijos apie pirkimą nereikia skelbti nacionaliniame ar žemės ūkio paskirties laikraštyje. Skelbiant informaciją sistemoje sistemoje sudaromos sąlygos skelbimą pamatyti didesniam potencialių tiekėjų skaičiui. Tai projekto vykdytojui leidžia pasirinkti labiausiai jo poreikius atitinkančius pasiūlymus už geriausią kainą.

Su mokėjimo prašymais teikiami dokumentai

Jaunieji ūkininkai turi nepamiršti laiku teikti mokėjimo prašymus. Pasak V.Liukpetrytės, kartu su kiekvienu mokėjimo prašymu privaloma pateikti išlaidų pagrindimą ir apmokėjimą įrodančius dokumentus.

Pareiškėjams, įsigijusiems žemės ūkio techniką, įrangą, technologinius įrenginius, kompiuterinę įrangą, įskaitant programinę, N ir O kategorijų bazinio komplekto transporto priemones, su mokėjimo prašymu privaloma pateikti tiekėjo išduotą pažymą, kurioje nurodyta, kad įsigyta įranga ar technika yra nauja ir nenaudota, pateiktas identifikacijos numeris, transporto priemonėms – motovalandų skaičius jų pardavimo metu.

Jei pareiškėjui parama išmokama trimis dalinėmis išmokomis, antroji (tarpinė) išmokos dalis mokama investavus ne mažiau kaip 80 proc. išmokėtos paramos sumos ir pateikus mokėjimo prašymą.

Jei projektas bus finansuojamas iš skolintų lėšų ir su finansine institucija pasirašyta paskolos sutartis nebuvo pateikta su paraiška, paskolos sutartį reikia pateikti iki verslo plano įgyvendinimo pradžios (kai parama išmokama dviem dalimis) arba kartu su pirmuoju mokėjimo prašymu (kai parama išmokama trimis dalimis).

Negalima keisti projekto sąlygų

V.Liukpetrytė atkreipia dėmesį, kad būtina laikytis reikalavimo nekeisti projekto įgyvendinimo vietos ir sąlygų (vykdyti verslo plane numatytą žemės ūkio veiklą), neparduoti ir kitaip neperleisti kitam asmeniui už paramos lėšas įgyto turto, išskyrus biologinį turtą, nuo sprendimo skirti paramą datos iki verslo plano kontrolės laikotarpio pabaigos. Leidimą įkeisti turtą kredito įstaigoms NMA gali suteikti tik tiems paramos gavėjams, kurie paramos paraiškoje kredito įstaigos suteiktą paskolą įvardijo kaip vieną iš projekto finansavimo šaltinių. Įkeičiamas turtas turi būti skirtas projekto įgyvendinimą užtikrinančiai paskolai finansuoti.

Paramos gavėjas privalo raštu informuoti NMA apie visus numatomus pakeitimus, susijusius su projekto įgyvendinimu.

Profesiniai įgūdžiai – per 3 metus

Paraiškos pateikimo dieną reikiamų profesinių įgūdžių ir kompetencijos neturėję ūkininkai būtiną išsilavinimą turi įgyti per 36 mėnesius nuo sprendimo skirti paramą priėmimo. Nebaigęs minimalios ūkininkavimo pradmenų programos ūkininkas turėtų nepamiršti jos išklausyti iki tiesioginių išmokų deklaravimo dienos – programos baigimo pažymėjimą privaloma pateikti NMA.

Tinkamai įgyvendintas planas

Įgyvendinus verslo planą ir visu projekto kontrolės laikotarpiu ūkio ekonominis dydis, išreikštas standartinės produkcijos verte, turi būti didesnis kaip 8 tūkst. eurų per metus. Jeigu už paramos lėšas įsigyjama ūkinių gyvulių, būtina išlaikyti jų skaičių iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos.

Kaip pabrėžia V.Liukpetrytė, verslo planas laikomas tinkamai įgyvendintu, kai vykdoma numatyta ūkinė veikla, ūkis, kurio ekonominis dydis, išreikštas standartine produkcija, pasiekia verslo plane numatytą dydį, pareiškėjas tampa aktyviu ūkininku ir įgyvendinamos visos verslo plane numatytos investicijos, įsipareigojimai (jei buvo) dėl profesinių įgūdžių ir kompetencijos įgijimo, pasiekiami verslo plane suplanuoti rodikliai.

Turtą, kuriam įsigyti ar sukurti bus panaudota parama, būtina apdrausti nuo sprendimo skirti paramą datos iki verslo plano kontrolės laikotarpio pabaigos.

Šiuo metu vyksta antrasis veiklos „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ paraiškų rinkimo etapas. Iki š. m. gruodžio 18 dienos, paraiškos priimamos NMA teritoriniuose paramos administravimo skyriuose.

Atsakymus į daugelį rūpimų klausimų galite rasti NMA interneto svetainės skiltyje „Dažniausiai užduodami klausimai“, dalyje „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas (2014–2020)“.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, zum.lrv.lt. Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?