Kovojant su afrikiniu kiaulių maru skatinama medžioti šernus

Lietuvoje nuo šių metų pradžios surasta 114 afrikiniu kiaulių maru (AKM) užsikrėtusių šernų – besą sergantys pasirodė 59 sumedžioti šernai, dar 55 rasti nugaišę dėl tos pačios ligos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) lapkričio 27 d. paskelbė informaciją, kad vien per praėjusią savaitę sumedžioti keturi AKM sirgę šernai Kauno, Rokiškio ir Jonavos rajonuose. Ta pati diagnozė patvirtinta ir Trakų rajone rastai šerno gaišenai.

Medžiotojai turi užtikrinti, kad iš kiekvienos sumedžiotos šerno patelės būtų paimti kraujo mėginiai ir užpildyti šernų mėginių paėmimo aktai AKM, amžiui ir lyčiai nustatyti.<br>123rf nuotr.
Medžiotojai turi užtikrinti, kad iš kiekvienos sumedžiotos šerno patelės būtų paimti kraujo mėginiai ir užpildyti šernų mėginių paėmimo aktai AKM, amžiui ir lyčiai nustatyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2015, 7:38 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 7:10 PM

Šis laukinius žvėris naikinantis virusas sparčiai plinta ir jau persikėlė į žmonių ūkius, kur taip pat sėkmingai pradėjo naikinti namines kiaules. VMVT, siekdama užkirsti kelią plintančiam AKM virusui, nutarė mažinti šernų populiaciją. Atsižvelgiant į dabartinę AKM padėtį Lietuvoje, kaip ir kitose Pabaltijo šalyse, kuriose nustatyti šio maro protrūkiai, užsibrėžta šernų populiaciją sumažinti iki vieno šerno dviejuose kvadratiniuose medžioklės ploto kilometruose. Šį tikslą Lietuva užsibrėžė pasiekti iki 2017 m. balandžio 15 d., kai Lietuvoje turėtų būti ne daugiau kaip 25 tūkst. šernų.

Iš tiesų teigiama, kad dabar nėra objektyvios statistikos apie mūsų šalyje esančią šernų populiaciją. Aplinkos ministerijos duomenimis, 2015 m. Lietuvoje iki jauniklių atsivedimo buvo suskaičiuota apytiksliai 27 -30 tūkst. šernų. Pridėjus naujas vadas, galima spėti, kad dabar šis skaičius galėtų būti mažiausiai dvigubai didesnis, mat šerno patelė vidutiniškai atsiveda 4-6 jauniklius. Paršavedės taip pat paprastai sudaro nemažus būrius, kuriems priklauso ir prieš tai buvusios vados šerniukai.

Tam, kad būtų pasiektas norimas tikslas ir sumažintas šernų skaičius mūsų miškuose bei pažabotas jų populiacijos augimas, imtasi papildomų priemonių. Todėl jau šį rudenį medžiotojai bus piniginėmis išmokomis skatinami medžioti pateles, o ne tik jaunus patinus. Europos Komisija jau priėmė sprendimą visose AKM viruso paliestose valstybėse kofinansuoti išmokas už sumedžiotas šernų pateles.

„Mokslininkai teigia, kad veiksmingas šernų populiacijos reguliavimas leistų lokalizuoti ir sustabdyti afrikinio kiaulių maro plitimą. Kaip tik todėl šernų tankumas šalyse, kur pasireiškė ši pavojinga liga turi būti minimalus arba neviršyti vieno šerno dviejuose kvadratiniuose kilometruose. Tikimės, kad išmokos motyvuos medžiotojus, nes visos iki šiol taikytos šernų populiacijos reguliavimo priemonės nebuvo pakankamai efektyvios. Saugant ir nemedžiojant šernų patelių bandų skaitlingumas labai greitai atsistatydavo“, – teigė VMVT direktorius Jonas Milius.

Lapkričio 13 d. VMVT direktoriaus įsakymu patvirtinus išmokų už sumedžiotas šernų pateles skaičiavimo ir mokėjimo tvarką, medžiotojai už nuo šių metų lapkričio 14 d. iki 2016 m. gruodžio 15 d. sumedžiotą šerno patelę galės gauti nustatyto dydžio išmoką. Medžiotojų būreliams už šernų pateles nuo 12 iki 24 mėnesių amžiaus bus mokama po 50 eurų, už vyresnes kaip 24 mėnesių – po 100 eurų.

Medžiotojai turi užtikrinti, kad iš kiekvienos sumedžiotos šerno patelės būtų paimti kraujo mėginiai ir užpildyti šernų mėginių paėmimo aktai AKM, amžiui ir lyčiai nustatyti. Neteisingai paėmus mėginius ar blogai užpildžius prašymą arba aktą, išmoka už sumedžiotas šernų pateles nebus mokama. Norintys gauti išmokas turi pateikti prašymus teritorinėms VMVT iki einamojo mėnesio 15 dienos. Išmoką į nurodytą medžiotojų būrelio sąskaitą VMVT perves per 60 kalendorinių dienų nuo tinkamai pateiktų dokumentų dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.