Ukrainos verslui – Lietuvos pramonininkų pamokos

Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) įgyvendino Vystomojo Bendradarbiavimo projektą „CIVIL UA: Ukrainos verslo organizacijų, kaip svarbios pilietinės visuomenės dalies, gebėjimų stiprinimas, jų aktyvesnio įsitraukimo į Rytų partnerystės politikos įgyvendinimą skatinimas“.

Sutartį pasirašė Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Dalius Misiūnas (kairėje) ir Ukrainos pramonininkų vadovas Anatolijus Kinachas<br>D.Umbraso nuotr.
Sutartį pasirašė Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Dalius Misiūnas (kairėje) ir Ukrainos pramonininkų vadovas Anatolijus Kinachas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2015, 10:52 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 8:54 AM

Supažindino su ES praktika

Projekto metu LPK Supažindino Ukrainos verslo bendruomenę su ES taikoma verslo ir valdžios bendradarbiavimo praktika, formuojant šalies politiką, taip pat su ES verslo asociacijų struktūra ir veikla, ES taikomais gerojo valdymo principais, perdavė gerąją Lietuvos verslo bendruomenės praktiką, integruojantis į ES rinką, identifikavo Ukrainos verslui kylančius iššūkius, plečiantis į ES rinką ir formuojant šalies ekonominę politiką, bei parengė rekomendacijas minėtų kliūčių pašalinimui.

Ukrainos verslininkams buvo suteiktos konsultacijos ir rekomendacijos, stiprinant šios šalies ekonominius santykius su Europa.

Projekto įgyvendinimo metu Lietuvos pramonininkų konfederacija, bendradarbiaudama su Ukrainos pramonininkų ir verslininkų sąjunga (USPP), surengė du seminarus.

Pirmojo projekto seminaro Kijeve metu Lietuvos pramonininkų konfederacijos ekspertai papasakojo Ukrainos verslo atstovams apie asocijuotų verslo struktūrų veiklos pobūdį bei darbo organizavimą Lietuvoje ir Europoje, verslo bei valdžios bendradarbiavimo praktiką Lietuvoje ir ES valstybėse.

LPK atstovas prie Europos Sąjungos institucijų Tomas Vasilevskis pateikė praktinius pavyzdžius apie ES verslo organizacijų struktūrą, veiklas, darbą su asociacijų nariais, lobistinio darbo ypatumus ES. Ukrainos asocijuotų verslo struktūrų atstovams buvo suteiktos rekomendacijos dėl darbo struktūros ir veiklos organizavimo, o taip pat dėl darbo su ES verslo organizacijomis stiprinimo.

LPK Užsienio ryšių departamento direktorius Aleksandras Izgorodinas papasakojo Ukrainos verslo atstovams apie pasirašytos laisvosios prekybos sutarties tarp ES ir Ukrainos esmę, kontekstą, ypatumus ir poveikį verslui. Ukrainos verslo atstovams buvo suteiktos praktinės rekomendacijos eksporto į ES plėtros klausimais.

LPK ekspertų nuomone, laisvesnis ES-Ukrainos prekybos reglamentavimas sukuria daug galimybių Ukrainos kompanijoms diversifikuoti savo verslą ir didinti eksporto apimtis, akivaizdu, kad tvariam Ukrainos eksporto augimui ir Ukrainos ekonomikos atsigavimui būtina tvirta ES finansinė parama, kuri padėtų Ukrainos kompanijoms prisiderinti prie besikeičiančių prekių sertifikavimo taisyklių, palengvintų prieinamumą prie finansinių išteklių, leistų greičiau susiorientuoti ES prekybos taisyklėse.

Antrasis projekto seminaras buvo organizuotas Lietuvos – Ukrainos Ekonomikos Forumo metu gruodžio 3 d. Vilniuje. Forume dalyvavo virš 100 Lietuvos verslo atstovų, 39 Ukrainos įmonės, aukšto rango politikos ir valdžios atstovai.

Aplankė ir baldininkus

Forumo metu Lietuvos pramonininkų konfederacija organizavo atskirą panelinę sekciją Vystomojo bendradarbiavimo projekto seminaro dalyviams: „Lietuvos ir Ukrainos pramonės ir verslo bendradarbiavimas Europos Sąjungos pagalbos Ukrainai kontekste“.

Seminaro metu buvo pristatytos ES pagalbos Ukrainai schemos, darbo su pramonės ir verslo sektoriais bei įmonėmis perspektyvos. Buvo suorganizuoti susitikimai su VšĮ „Versli Lietuva“ atstovais, kurie Ukrainos verslo bendruomenei papasakojo apie verslumo ir eksporto paslaugas bei valdžios pagalbos priemones Lietuvos verslui.

Ukrainos verslo delegacijai taip pat buvo organizuota ekskursija į AB „Vilniaus baldų“ gamyklą, kurios metu „Vilniaus baldų“ vadovybė pristatė įmonės patirtį bendradarbiaujant su Lietuvos asocijuotomis verslo struktūromis, bei savo patirtį vystant prekybą ES rinkoje.

Ukrainai teks įdėti daug pastangų

„Ukrainai labai svarbi Lietuvos ekonominės integracijos patirtis, ypač vidutinio verslo srityje, nes būtent toks verslas yra vidurinės klasės pagrindas, o stipri vidurinė klasė yra kertinis akmuo kiekvienoje ekonomikoje, – pažymi LPK Užsienio ryšių departamento direktorius Aleksandras Izgorodinas.

„Verslios Lietuvos“ verslumo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius, kalbėdamas apie Ukrainos žmones, mini jų aktyvumą ir iniciatyvumą.

Pirmiausia, anot jo, reikia atkreipti dėmesį į verslo aplinką, ypač mąstant apie smulkųjį verslą, šeimos įmones, bendruomenių verslus. Viena svarbiausių bendros aplinkos dedamųjų, pasak D.Varkulevičiaus, yra požiūris į verslininką.

„Čia Ukrainai teks įdėti daug pastangų, kad bendruomenėje verslininkas būtų suvokiamas kaip vertingas, svarbus dalyvis, kuriantis darbo vietas, mokantis mokesčius – taip kuriantis krašto gerovę. Socialinis verslo aspektas turi tapti visų diskusijų dalimi, – kalba „Verslios Lietuvos“ verslumo departamento direktorius. – Antra, į ką turi atkreipti dėmesį Ukraina – nuoseklumas ugdant verslumą. Pradėti reikia nuo mokyklų, kur ekonomikos, finansų, kūrybiškumo pagrindai turi tapti programos dalimi. Mūsų moksleivių kuriamos Mokomosios bendrovės su Lietuvos Junior Achievement yra puikus pavyzdys. Jaunimas, kurio technologinis išprusimas šiais laikais labai aukštas, yra vienas pagrindinių ateities verslumo atramos taškų“.

Nori dalintis patirtimi

„Ukraina jau eina tuo keliu. Bet tikras proveržis įmanomas tik tuomet, kai valstybė kryptingai investuos į startuolių ekosistemą. Organinis augimas – ilgas kelias, turint galvoje tarptautinėje rinkoje augančią konkurenciją. Ukraina šį potencialą turėtų matyti kaip viena verslumo skatinimo prioritetų“, – pataria D.Varkulevičius.

Ekspertų nuomone, Ukraina turėtų pasirūpinti specialiomis programomis, paskatų priemonėmis atskirų visuomenės grupių verslumo skatinimui. Tarkime, yra svarbu – įgalinti technologiškai išprususį jaunimą kurti sparčiai augančius technologinius verslus – startuolius. Moterų kuriami verslai taip pat turi gerą potencialą.

Lietuvos-Ukrainos Ekonomikos Forumo metu Lietuvos pramonininkų konfederacija pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Ukrainos pramonininkų ir verslininkų sąjungą. Sutartis numato tolesnį bendradarbiavimą tarp abiejų verslo organizacijų stiprinant Ukrainos verslo asociacijų gebėjimus ir darbo su nariais aspektus, bei praktikę pagalbą Ukrainos verslui plečiantis į ES rinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.