Kokybiškų produktų tiekėjai dar gali kreiptis paramos

Iki š. m. gruodžio 31 d. dar galima teikti paramos paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“. Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia pareiškėjų dėmesį, kad gruodžio 3 d. įsigaliojo Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) atnaujintos priemonės įgyvendinimo taisyklės, ir supažindina pareiškėjus su svarbiausiomis naujovėmis.

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2015, 1:26 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 3:23 PM

Parama teikiama pagal tris KPP priemonės „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ veiklas: „Kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimas ir jų gamybos kontrolė“, „Įsitraukimo į kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų gamybą išlaidos“ ir „Metiniai įnašai už dalyvavimą remiamoje kokybės sistemoje“.

Į finansavimą gali pretenduoti nustatyta tvarka valdą įregistravę ūkininkai, auginantys ir (arba) gaminantys kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus, turintys kiekvienoje iš remiamų veiklų dalyvauti būtiną sertifikatą, kaip nurodyta priemonės įgyvendinimo taisyklėse.

NMA Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento Tęstinių priemonių administravimo skyriaus vyriausiosios specialistės Lijanos Kecorienės teigimu, viena iš naujovių atnaujintose priemonės įgyvendinimo taisyklėse – patikslinta sąvoka „išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktai“ (IKP).

IKP tapo NKP

„Parama teikiama pareiškėjams, naujai įsijungiantiems į tris pagal priemonę remiamas kokybės sistemas: ekologiškų produktų gamybos sistemą, Europos Sąjungos (ES) pripažintų produktų gamybos sistemą ir nacionalinę maisto kokybės sistemą. Pastarosios produkcijai visu ankstesniu programavimo laikotarpiu ir iki šiol buvo taikyta sąvoka „IKP“ – išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktai. Pasikeitus taisyklėms, išskirtinės kokybės produktas vadinamas pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą pagamintu produktu (NKP)“, – atkreipia dėmesį specialistė.

L.Kecorienė pabrėžia, kad produktų, kuriems auginti ir (arba) gaminti reikalingas sertifikatas (anksčiau – IKP, dabar – NKP), grupė nesikeičia. Jai priklauso medus, perdirbti grūdų produktai, paukštiena, triušiena, aviena, kitų rūšių mėsa ir jos gaminiai, pienas ir jo gaminiai, kiaušiniai, vaisiai, uogos, daržovės ir jų perdirbti produktai.

Reikalaujama konkrečių profesinių žinių

Kitas, anot specialistės, svarbus pokytis – nuo šiol paraiškas pagal KPP priemonę teikiantys ūkininkai turi būti išklausę apibrėžtas mokymų programas.

„Ne anksčiau nei prieš dvejus metus iki paramos paraiškos pateikimo pareiškėjas privalo būti baigęs Programos „Leader“ ir su ekologiškų produktų, ES pripažintų produktų, NKP gamybos sistemų ar aplinkosaugos reikalavimų laikymusi susijusias Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro patvirtintas mokymų programas“, – teigia L.Kecorienė. Pasak jos, anksčiau mokymų programos nebuvo taip aiškiai apibrėžtos.

Parama – iki 5 metų

Parama pagal šią KPP priemonę teikiama ne ilgiau kaip penkerius metus. Ekologiškų produktų gamybos sistemos dalyviams teikiama parama siekia iki 2998 Eur, ES pripažintų produktų gamybos sistemų dalyviams – 2776 Eur, NKP gamybos sistemos dalyviams – 2895 Eur per metus.

Paramos lėšomis, atsižvelgiant į pasirinktą veiklos sritį, gali būti finansuojamos sertifikavimo, kontrolės, apmokėjimo už tyrimus, numatytus kokybiškų žemės ūkio produktų specifikacijose, išlaidos.

Taip pat kanceliarinių prekių, smulkios biuro ir kompiuterinės įrangos įsigijimo, kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų etiketės ir (arba) prekinės pakuotės dizaino sukūrimo, reklaminio stendo, reklaminių juostų, lipdukų dizaino sukūrimo ir įsigijimo bei kitos išlaidos. Kompensuojamas ir metinis įnašas už dalyvavimą remiamoje kokybės sistemoje.

Būtina surinkti minimalų balų skaičių

Ar naujuoju programiniu laikotarpiu pareiškėjui bus skiriama parama, lemia paraiškos atitiktis KPP priemonės taisyklėse nustatytiems atrankos kriterijams, už ją suteikiama balų. Privalomas mažiausias atrankos balų skaičius – 50.

„Jeigu vertinant paraiškas nustatoma, kad jos nesurinko mažiausiai 50 balų, jos atmetamos ir toliau nevertinamos“, – pabrėžia L.Kecorienė. Specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad nuo šiol paraiškos įvertinamos per 30 darbo dienų nuo paraiškų surinkimo termino pabaigos.

Paramos paraiškas iki paskutinės metų dienos priima ir registruoja teritoriniai agentūros paramos administravimo skyriai. Jų adresai nurodyti NMA interneto svetainėje www.nma.lt.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, zum.lrv.lt. Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.