Patentus galės gauti pasinaudojant ES investicijomis

Pagal užregistruotų patentų skaičių Lietuva dar vis atsilieka nuo kitų šalių, todėl turime labai pasistengti jei norime pagerinti esamą situaciją, pabrėžia Ūkio ministerijos Inovacijų departamento Inovacijų politikos skyriaus vedėja Aurelija Kazlauskienė. Šiuo tikslu sukurta investicinė priemonė „InoPatentas LT“.

Planuojama, kad pagal šią priemonę 2014─2020 m. laikotarpiu bus paskirstyta 3,04 mln. eurų ES investicijų, kurios prisidės prie mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros bei inovacijų veiklų aktyvumo privačiame sektoriuje.<br>123rf nuotr.
Planuojama, kad pagal šią priemonę 2014─2020 m. laikotarpiu bus paskirstyta 3,04 mln. eurų ES investicijų, kurios prisidės prie mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros bei inovacijų veiklų aktyvumo privačiame sektoriuje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2015, 1:40 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 3:23 PM

Planuojama, kad pagal šią priemonę 2014─2020 m. laikotarpiu bus paskirstyta 3,04 mln. eurų ES investicijų, kurios prisidės prie mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros bei inovacijų veiklų aktyvumo privačiame sektoriuje.

A.Kazlauskienės teigimu, tarptautinis patentas leistų įmonėms drąsiau konkuruoti tarptautinėse rinkose.

„Mažosios ir vidutinės įmonės atlieka labai svarbų vaidmenį užtikrinant sparčią ekonomikos plėtrą, todėl jas reikėtų kiek galima labiau skatinti ir joms padėti. Dažnai pats vertingiausias mažosios ar vidutinės įmonės turtas yra ne plytos ir cementas, o intelektinė nuosavybė. Tačiau smulkiajam ir vidutiniam verslui įsigyti tarptautinį patentą kartais yra tikrai sunki finansinė našta. Plečiantis į naujas rinkas, šios vertingos nuosavybės apsauga yra gyvybiškai svarbi, ─ aiškino A.Kazlauskienė. ─ Patentas leidžia jį turinčiai įmonei ne tik įgyti išimtinę teisę išleisti naują produktą ar procesą į rinką, taip įgyjant stiprią poziciją rinkoje, bet ir gauti papildomas pajamas iš licencijavimo ar patento perleidimo“.

Ūkio ministerijos Inovacijų departamento Inovacijų politikos skyriaus vedėja pažymėjo, kad patentas yra puiki priemonė pranašumui prieš konkurentus įgyti, nes jis padeda susigrąžinti investicijas, skirtas moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai, taip pat sudaro prielaidas efektyviam lėšų pritraukimui. Be to, patentas gali apsunkinti galimybę konkurentams pasiimti į įmonei priklausančią rinkos dalį, suteikia galimybę derėtis su kitomis įmonėmis, prisideda prie gero įmonės įvaizdžio kūrimo.

Priemonė dar rengiama, tačiau, A.Kazlauskienės teigimu, jau sulaukiama nemažai paklausimų dėl jos. „Matome, kad susidomėjimas tikrai yra“, ─ sakė A.Kazlauskienė.

Priemonė „Inopatentas LT“ yra 2014─2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos pirmojo prioriteto „Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimas“ dalis. Šiam prioritetui Lietuvoje per septynerius metus iš viso bus skirta 326 mln. eurų investicijų.

Pagal „Inopatentas LT“ įmonės ir viešieji juridiniai asmenys galės prašyti finansavimo išradimų patentavimo tarptautiniu ir Europos mastu bei dizaino registravimo išlaidoms dalinai kompensuoti. Taip bus siekiama padidinti ne tik pačių įmonių konkurencingumą šalies vidaus rinkoje, bet ir Lietuvos konkurencingumą tarptautiniu mastu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.