ES investicijos į mokslo tyrimus – pagal ilgalaikę strategiją

Į mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą ir inovacijų skatinimą pagal Ūkio ministerijos administruojamas priemones iš ES fondų ketinama investuoti net 326 milijonus eurų. Tam, kad šios lėšos būtų efektyviai panaudotos ir atneštų realios grąžos, jas ketinama investuoti į Sumanios specializacijos strategijoje išskirtus prioritetus.

ES fondų investicijos bus skiriamos moksliniams tyrimams.<br>123rf nuotr.
ES fondų investicijos bus skiriamos moksliniams tyrimams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 10, 2015, 3:34 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 5:16 AM

Ūkio ministerijos Inovacijų departamento direktorius Dmitrijus Kucevičius sako, kad parengti tokią strategiją buvo išankstinė Europos Komisijos sąlyga ES fondų investicijoms gauti.

„Ankstesniu, 2007–2013 m., ES finansavimo laikotarpiu tokios sąlygos numatyta nebuvo, ir Sumanios specializacijos strategijas buvo parengusios tik kelios šalys. Tačiau naujuoju finansavimo laikotarpiu buvo nuspręsta laikytis šios sąlygos. Jei valstybė siekia proveržio, privalu koncentruotis į tai, ką ji moka geriausiai“, – sakė D.Kucevičius.

Todėl 2014–2020 m. ES investicijų laikotarpiu šalys narės įsipareigojo parengti Sumanios specializacijos strategijas, kuriose turėjo numatyti savo šalies mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) bei inovacijų svarbiausias raidos kryptis bei prioritetus.

Kaip teigė D.Kucevičius, Lietuvoje atsakomybę už šios strategijos rengimą dalijosi Ūkio ministerija bei Švietimo ir mokslo ministerija. „Rengiant Sumanios specializacijos strategiją buvo įtraukti verslo, mokslo ir valdžios atstovai. Trišalių diskusijų grupėse išsikristalizavo kryptys, į kurias Lietuvai pirmiausia reikėtų telktis“, – sakė Ūkio ministerijos Inovacijų departamento direktorius.

Lietuvos sumanios specializacijos strategijoje iki 2020 m. išskirtos šešios prioritetinės kryptys: energetika ir tvari aplinka; agroinovacijos ir maisto technologijos; sveikatos technologijos ir biotechnologijos; įtrauki ir kūrybinga visuomenė; nauji gamybos procesai, medžiagos ir technologijos; transportas, logistika, informacijos ir ryšių technologijos.

Sumanios specializacijos strategijoje ne tik išskirtos šešios svarbiausios kryptys, bet ir sudarytas veiksmų planas bei numatyti uždaviniai strategijoje iškeltiems tikslams pasiekti. Kiekvienoje krypčių išskirti svarbiausi prioritetai, kuriuos bus siekiama įgyvendinti 2014–2020 m. laikotarpiu ir į kuriuos bus investuojamos ES fondų lėšos. Pavyzdžiui, sveikatos technologijų ir biotechnologijų kryptyje išskirti trys svarbiausi prioritetai: molekulinės technologijos medicinai ir biofarmacijai, pažangios taikomosios technologijos asmens bei visuomenės sveikatai, pažangi medicinos inžinerija ankstyvai diagnostikai ir gydymui.

Tai reiškia, kad ES fondų investicijos pagal šiuos prioritetus bus skiriamos juos atitinkančioms veikloms įgyvendinti, pavyzdžiui, vaistinių preparatų ir ląstelių technologijų produktų gamybai, naujų diagnostikai ir gydymui skirtų aparatūrinių bei programinių priemonių gamybai, žinių inžinerija grįstų susirgimų modeliams, pritaikytiems eksperimentinės ir klinikinės medicinos procesuose.

Išsamiai susipažinti su Sumanios specializacijos strategija, kuri įgyvendinama Lietuvoje, galima interneto tinklalapyje www.sumani2020.lt .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.