Rusijos finansų ministerija kalba atvirai: reikės taupyti

Rusijos 2016 metų federalinio biudžeto nutarimą būtina pakeisti, nes infliacijos kilimo grėsmės išlieka ne tik naftos kainoms išlikus ties 40 JAV dolerių už barelį riba, bet ir kilstelėjus iki 50 JAV dolerių. Atsižvelgdama į šiuos veiksnius, Rusijos finansų ministerija siūlo pradėti taupyti lėšas, nurodo paviešintais dokumentais besiremiantis leidinys „Vedomosti“.

Jei naftos kaina laikysis ties 50 JAV dolerių riba, į Rusijos biudžetą nebus surinkta 750 mln. rublių<br>AP nuotr.
Jei naftos kaina laikysis ties 50 JAV dolerių riba, į Rusijos biudžetą nebus surinkta 750 mln. rublių<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-11 12:33, atnaujinta 2017-09-30 01:07

Institucijos atstovai mano, kad būtina biudžeto išlaidas sumažinti 5 proc., padidinti pajamas iš privatizacijos iki 1 trln. rublių, pristabdyti investicines statybas ir sutaupyti 557 mlrd. rublių iš antikrizinio fondo. Šiuos pinigus naudoti siūloma tik ekstremaliais atvejais.

„Finansiniai įsipareigojimai gerokai lenkia ekonomikos generuojamas pajamas, todėl Finansų ministerija ragina atsargiau leisti turimas atsargas“, – sakė laikraščiui anonimiškai kalbėjęs ministerijos pareigūnas.

Institucija pateikia du scenarijus: naftos kainą nurodant ties 50 JAV dolerių riba, teigiama, kad į biudžetą nebus surinkta 750 mln. rublių, o deficitas pasieks 4,1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Jeigu naftos kainos 2016-aisiais liks ties 40 JAV dolerių už barelį riba, biudžetui pritrūks 1,6 trln. rublių, o deficitas sieks daugiau kaip 5 proc. BVP.

Krito žemiau 40 dolerių

Londono ICE biržoje „Brent“ markės naftos sausio mėnesio ateities sandorių kaina smuko 2,06 proc., iki 38,92 JAV dolerio už barelį. 39 JAV dolerių riba buvo kirsta pirmą kartą nuo 2008 metų gruodžio.

„Brent“ markės vertės nuosmukis paspartėjo po gruodžio 4 d. vykusio Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) lyderių susitikimo.

Vienoje vykusio OPEC lyderių susitikimo metu, nepaisant žemų naftos kainų ir pertekliaus rinkose, organizacija nusprendė nekeisti gavybos kvotų ir paliko jas ties 30 mln. barelių per parą riba. Realiosios gavybos apimtys kvotas viršija 1,5 mln. barelių.

Oficialioji kvota 30 mln. barelių siekia jau nuo 2011 metų, tačiau organizacija nustatytas ribas reguliariai pažeidžia.

„OPEC sprendimas nekeisti naftos gavybos kvotų rodo, kad organizacija praktiškai atsisakė ilgalaikės gavybos ribojimo strategijos, ir tokios prognozės artimiausiu metu greičiausiai sustiprins spaudimą naftos kainai“, – sakė „Sun Global Investments“ investicijų direktorius Sanjivas Shahas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.