Auklės paieškos Kaune: ko mamos niekada neklausia?

Internete mirga skelbimų, kuriuose moterys siūlosi dirbti auklėmis. Tačiau šiemet Kaune tik 25 asmenys tokį darbą dirbo legaliai. Tėvams ir auklių agentūroms nerūpi, kad nesilaikoma įstatymų. Padėtį ketinama keisti mažinant mokesčius.

Aukles samdančioms kaunietėms nerūpi, ar jų vaikus prižiūri legaliai dirbančios moterys. Tačiau pasirinkdamos auklę mamos dažnai prašo rekomendacijų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aukles samdančioms kaunietėms nerūpi, ar jų vaikus prižiūri legaliai dirbančios moterys. Tačiau pasirinkdamos auklę mamos dažnai prašo rekomendacijų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jaunas merginas auklės darbui šeimos samdo retai, nes jos negali dirbti visą darbo dieną.
Jaunas merginas auklės darbui šeimos samdo retai, nes jos negali dirbti visą darbo dieną.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Dec 13, 2015, 4:51 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 4:36 PM

Norinčios dirbti auklėmis moterys turi įsigyti verslo liudijimus, pagal kuriuos gali teikti ateinančių auklių, neįgaliųjų ir kitų asmenų priežiūros paslaugas.

Kauno politikai nusprendė, kad nuo kitų metų šios veiklos verslo liudijimų kaina mažės per pusę. Jie kainuos ne 120, o 60 eurų. Yra siūlymų, kad mokestis siektų tik 1 eurą.

„Laikinoji sostinė“ pabandė surasti auklę, kuri dirba legaliai. Paaiškėjo, kad tai sudėtinga misija.

Kalbintos verslo liudijimus turinčios moterys teigė, kad jų auklėjamų vaikų tėvai nesidomi, ar jos dirba legaliai. Be to, stinga informacijos apie tokį darbo būdą.

Verslo liudijimų neturi

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovai mano, kad padėtis pasikeistų, jei aukles samdantys žmonės būtų sąmoningesni.

Ieškant verslo liudijimą turinčių auklių teko pasitelkti kantrybę. Skelbimų, kuriuose moterys siūlosi prižiūrėti vaikus, netrūksta, tačiau paskambinus telefonu kelios dešimtys įvairaus amžiaus moterų prisipažino, kad verslo liudijimų neturi.

Pagalbos teko kreiptis į auklių agentūras.

Agentūros „Jūsų auklės“, kuri turi filialus Vilniuje ir Kaune, darbuotoja prisipažino, kad sostinėje legaliai dirbančių auklių yra, o štai Kaune tokių rasti sunku.

Kitų agentūrų atstovai sakė, kad nesidomi, ar norinčios dirbti auklėmis moterys turi verslo liudijimus. Agentūros tik pataria, kaip legaliai galima dirbti, bei tėvams ir auklėms padeda surasti vieniems kitus.

Vaikai turi savo nuomonę

„Auklė į namus“ agentūroje pavyko rasti kelias aukles, kurios turi verslo liudijimus. Tačiau moterys nepanoro, kad būtų paskelbtos jų pavardės.

54 metų kaunietė pasakojo, kad aukle dirba 10 metų. Anksčiau ji buvo pardavėja, tačiau nuo šio darbo pavargo. Moteris sakė pati užauginusi du savo vaikus. Jai patinka rūpintis ir svetimomis atžalomis. Iš vaikų kaunietė pasisemia gyvenimo džiaugsmo, todėl aukle ir dirba. Auklė pripažino, kad auga nauja vaikų karta. Ji labai skiriasi nuo vaikų, kurie augo prieš kelis dešimtmečius.

„Dažniausiai tenka prižiūrėti 2–6 metų vaikus. Jie labai aktyvūs. Bet kokiu klausimu turi tvirtą savo nuomonę ir nebijo jos išsakyti. Daugėja hiperaktyvių vaikų“, – pasakojo moteris.

Auklei labiausiai įstrigęs atvejis, kai, užmigdžiusi kelerių metų amžiaus mergaitę, tvarkė namus, valė langus.

„Tik po kiek laiko supratau, kad mergaitė jau atsikėlusi ir šeimininkauja virtuvėje. Ant grindų buvo išpilta miltų ir kruopų, viskas sumaišyta“, – šypsojosi auklė.

Dabar moteris prižiūri 3 metų hiperaktyvų berniuką. Jis nenustygsta vienoje vietoje, nesutelkia dėmesio.

„Todėl teko skaityti literatūrą, domėtis, kaip su tokiais vaikais elgtis“, – pasakojo auklė.

Prašo atlikti daugiau darbų

Tėvai, pasak auklės, neretai turi labai daug pageidavimų.

„Reikia ne tik užsiimti su vaikais, sugalvoti žaidimų, neleisti jiems sėdėti prie kompiuterio. Kadangi moku rusų kalbą, tėvai prašo elementarių šios kalbos žodžių pamokyti ir vaikus“, – pasakojo moteris.

Būna, kad reikia ir gaminti maistą, skalbti, lyginti drabužius, tvarkyti sodą ir namus.

„Gera auklė turi tapti šeimos nare. Stengiuosi tai daryti. Dėl to kartais tenka pamiršti ir savo šeimą“, – sakė kaunietė.

Dažniausiai vienoje šeimoje dirbti tenka po kelerius metus, kol vaikas paauga ir pradeda lankyti mokyklą. Kelis kartus darbo vietą pavyko išlaikyti ilgiau: nors vienas vaikas paaugo, tėvai pageidavo, kad ji prižiūrėtų jaunesnę atžalą.

„Jei tenka prižiūrėti du vaikus, dvigubo atlyginimo negali tikėtis. Tik šiek tiek daugiau moka.

Su šeimomis, kuriose dirbau, bendrauju ir dabar, vaikai mane prisimena, pasveikina gimtadienio proga“, – sakė auklė.

Tėvai prašo rekomendacijų

Kaunietė tvirtino, kad prieš apsirinkdami auklę tėvai visada su ja pabendrauja. Kartais prašo rekomendacijų iš ankstesnių darbdavių.

„Tačiau ar dirbu legaliai, niekada nesidomi. Apie tai, kad turiu verslo liudijimą, pasakau pati. Bet jiems tai atrodo neįdomu“, – stebėjosi auklė.

Moteris sakė pažįstanti ir daugiau kauniečių, kurios dirba auklėmis. Tačiau nė viena jų verslo liudijimo neturinti.

„Gal žmonės per mažai žino, kaip gauti verslo liudijimą, gal kažko bijo. Aš pati tokį liudijimą įsigyju dėl to, kad rūpinuosi būsima savo pensija. Manau, atpigę verslo liudijimai turėtų paskatinti daugiau jaunų žmonių dirbti legaliai“, – įsitikinusi auklė.

Padėjo rasti išeitį

Kita su verslo liudijimu dirbanti 47 metų kaunietė sakė, kad anksčiau įsigyti šį dokumentą būdavo sudėtingiau. Jie išduodami VMI. Norint įsigyti liudijimą tekdavo stovėti eilėse.

„Apie tai pasiguodžiau vienai šeimai, kurios vaiką prižiūrėjau. Kitą dieną motina mane pasikvietė prie kompiuterio. Parodė, kad visus dokumentus galima sutvarkyti internetu“, – pasakojo auklė.

Moteris sužinojo, kad VMI interneto svetainėje galima užpildyti anketą, sumokėti ir liudijimą gauti elektroniniu paštu.

Tuo auklė liko patenkinta ir dabar, turėdama verslo liudijimą, ji pati moka privalomąjį sveikatos draudimą ir draudimą pensijai gauti.

„Vyresniems žmonėms gal tai atrodo sudėtinga. Tačiau jei nori dirbti legaliai, rūpi būsima pensija, galima paprašyti pagalbos jaunesnių žmonių“, – sakė legaliai dirbanti auklė.

Pakeitė keturias aukles

Kaunietė informacinių technologijų specialistė Edita Kazlauskienė pasakojo, kad turi du vaikus. Per 5 metus jos vaikus prižiūrėjo 4 auklės.

„Jaunų merginų samdyti negalėjome, nes norėjome, kad auklės dirbtų kiekvieną darbo dieną, vėliausiai nuo 9 valandos iki 18 val. 30 min. Studentės paprastai sako, kad gali į namus ateiti tik kelioms valandoms arba ne kasdien. Todėl dažniausiai tekdavo samdyti 50–60 metų moteris“, – pasakojo kaunietė. Moterys buvo labai skirtingos. Pirmąją savo vaiko prižiūrėtoją E.Kazlauskienė vadino superaukle. Moteris sugebėdavo tinkamai užimti vaiką, jam patikdavo su ja žaisti.

„Matydavome, kad ji tikrai paslapčia, kai mūsų nėra namuose, nežiūri televizoriaus ir to neverčia daryti ir sūnaus. Ji ir skaniai gamindavo“, – pasakojo kaunietė.

Kai kurie įpročiai erzino

Vėliau sūnus pradėjo eiti į darželį, o auklė susirado kitą darbą. Tačiau vaikas dažnai sirgdavo, todėl teko ieškoti kitos auklės.

„Paaiškėjo, kad ji sirgdavo dar dažniau nei vaikas. Dėl to turėjome problemų darbe. Be to, auklė pageidavo, kad jai nupirktume nuolatinį viešojo transporto bilietą, kad šaldytuve ji rastų tam tikros rūšies jogurto, grūdėtos varškės. Vėliau drūta moteris sulaužė lango užraktą. Nusprendėme jos atsisakyti“, – pasakojo E.Kazlauskienė.

Kai gimė antras vaikas, jam taip pat teko samdyti auklę. Viena jų niekaip nesutikdavo sudėti nešvarių indų į indaplovę. Indus plaudavo rankomis ir išnaudodavo daug karšto vandens.

Dabartinė kaunietės auklė geriau prisitaiko prie šeimos gyvenimo būdo ir pageidavimų, todėl problemų dėl jos nekyla.

Pensija rūpintis turi pačios

E.Kazlauskienė pasakojo, kad anksčiau auklėms mokėdavo 700–800 litų per mėnesį. Dabar auklė prašo 300 eurų per mėnesį. „Ieškodama auklės pasitikiu kitų žmonių rekomendacijomis. Daug žinių, nuomonių, atsiliepimų galima rasti socialiniuose tinkluose. Taip pat yra auklių, kurios anksčiau augino pažįstamų vaikus“, – pasakojo moteris.

E.Kazlauskienė teigė, kad jai neįdomu, ar auklės dirba su verslo liudijimais.

„Nė vienos tokios sutikti neteko. Manau, kad auklės nori, jog joms liktų daugiau grynųjų pinigų, todėl ir dirba nelegaliai.

Tai jų reikalas, nes pensijomis kiekvienas turime rūpintis savarankiškai“, – sakė E.Kazlauskienė.

Pigs net 43 veiklų verslo liudijimai

Nuo kitų metų pradžios Kaune mažės 43 skirtingų veiklų verslo liudijimų kainos.

Auklių, neįgaliųjų ir kitų asmenų priežiūros veiklos metinis mokestis sumažės nuo 120 iki 60 eurų.

Veiklos rūšims, kurioms per praėjusius metus nebuvo išduotas nė vienas verslo liudijimas, nustatytas simbolinis 1 euro metinis mokestis. Tokių veiklų – 12. Tarp jų – batų valymas, tekstilės pluoštų paruošimas ir verpimas, knygų, žurnalų ir laikraščių veikla, medalių gamyba.

2015 metais Kaune 8 tūkstančius 541 verslo liudijimą įsigijo 8 tūkstančiai 301 gyventojas. Tai 629 gyventojais daugiau nei 2014 metais. Daugiausia verslo liudijimų išduodama kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų, prekybos, statybos apdailos, automobilių remonto veikloms.

Lengvatos numatytos verslo liudijimus įsigyjantiems pensininkams, darbo biržoje registruotiems bedarbiams, daugiavaikėms arba neįgalų vaiką auginančioms šeimoms, mokiniams, studentams.

Taip pat tradicinio amatininko statusą turintiems asmenims, individualių įmonių savininkams, ūkininkų bendrijų tikriesiems nariams, gaunantiems su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų.

Gresia kelių šimtų eurų baudos

Judita Stankienė

Kauno apskrities VMI viršininkė

„Norint imtis savarankiškos auklės veiklos, yra keli jos registravimo būdai. Gyventojas gali registruoti individualią veiklą su pažyma arba, atsižvelgus į veiklos pobūdį, įsigyti verslo liudijimą.

Specialaus verslo liudijimo teikti tik auklės paslaugas nėra, todėl paprastai įsigyjamas verslo liudijimas „Ateinančių auklių, neįgaliųjų ir kitų asmenų priežiūros veikla“.

Kauno apskrities VMI duomenimis, 2015 metais Kauno mieste verslo liudijimų veiklai, pagal kurią teikiamos ateinančių auklių ir kitų asmenų priežiūros paslaugos, yra įsigiję 25 Kauno gyventojai. Didžioji dalis šių mokesčių mokėtojų yra vyresnio nei 40 metų amžiaus, jauniausias – 19 metų. Remdamasis informacija viešojoje erdvėje, mokesčių administratorius nuolat stebi, analizuoja ir kontroliuoja rizikingus mokesčių mokėtojus, taip pat ir asmenis, kurie galimai teikia nelegalias auklių paslaugas.

Per 2015 metus Kauno apskrityje nustatyti 203 įvairios nelegalios veiklos atvejai. Už neregistruotą veiklą gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 144 iki 289 eurų.

Siekiant nustatyti nelegaliai auklių paslaugas teikiančius asmenis ypač svarbus pačių gyventojų sąmoningumas. Taip pat gyventojai turi žinoti, kad jei paslaugas bus pirkę iš nelegaliai dirbančio asmens, tačiau jo darbo kokybe bus nepatenkinti, gali būti sunku įrodyti, jog paslaugos iš tikrųjų buvo suteiktos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio