Nauja ženklinimo tvarka brangintų lietuviškus pieno produktus

Europos teisės departamentas

Nauja pieno produktų ženklinimo tvarka sukurtų papildomų išlaidų pieno produktų gamybos ir prekybos grandinėje, o taip pat pabrangintų lietuviškų pieno produktų kainas vartotojams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nauja pieno produktų ženklinimo tvarka sukurtų papildomų išlaidų pieno produktų gamybos ir prekybos grandinėje, o taip pat pabrangintų lietuviškų pieno produktų kainas vartotojams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2015, 12:30 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:43 PM

Savo sprendimą Europos Komisija ketina paskelbti 2016 m. vasarį, kuriuo gali apskritai atšaukti privalomą pieno kilmės žymėjimą dėl jo nesuderinamumo su vidaus rinkos taisyklėmis.

Komisija š.m. gegužės 20 d. paskelbtoje ataskaitoje yra pažymėjusi, kad privalomas kilmės ženklinimas padidins pakuotės ir gamybos sąnaudas, kurios gali būti didesnės už tokio sprendimo naudą, todėl geriausia išeitis – savanoriškas šalių apsisprendimas šiuo klausimu.

Pasak Pieno tarybos pirmininko, AB „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininko Daliaus Trumpos, jeigu Europos Komisija priims sprendimą netaikyti privalomos ženklinimo tvarkos, Lietuvos pieno perdirbėjai patirs nuostolių. Perdirbėjai, vykdydami Žemės ūkio ministerijos įsakymą nuo Naujųjų metų ženklinti gaminius, jau susipirko visą reikiamą žymėjimo įrangą ir spausdinimo klišes.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) eksperto Dominyko Šumskio vertinimu, nauja pieno produktų ženklinimo tvarka sukurtų papildomų išlaidų pieno produktų gamybos ir prekybos grandinėje, o taip pat pabrangintų lietuviškų pieno produktų kainas vartotojams.

Be to, anot eksperto, dėl ženklinimo pabrangusi lietuviška pieno produkcija taptų mažiau konkurencinga užsienio produkcijai. Todėl privalomas ženklinimas greičiau paskatintų pieno produktų importą, nei lietuviškos produkcijos vartojimą vidaus rinkoje, kurios dalis ir taip jau traukiasi.

„Jei pieno produktų gamintojai ar pardavėjai įžvelgia poreikį specialiai ženklinti produktus, nurodant kilmę, jie taip daro jau dabar. Todėl priverstinis prekės ženklinimas, kai tam nėra jokių priežasčių, tik padidintų galutinę prekės kainą vartotojui, uždėtų papildomą naštą gamintojams, pardavėjams ir kontrolės institucijoms“ , – sako D. Šumskis.

Jo vertinimu, privaloma kilmės ženklinimo tvarka niekaip neprisidės prie pagrindinio įstatymo tikslo – apriboti žalio pieno pardavėjų ir žalio pieno supirkėjų galimus nesąžiningus veiksmus perkant ir parduodant žalią pieną.

Įstatymo rengėjai reikalavimą ženklinti pieno produktus iš dalies argumentuoja vartotojų apklausos duomenimis (2013 m. „Eurobarometras“). Tyrimo metu europiečiai nurodė, kad perkant pieno ir maisto produktus, informacija apie žaliavos kilmę jiems svarbi, tačiau svarbesniais veiksniais nurodė produktų kainas, jų skonį ir informaciją apie vartojimo datas.

Lietuvoje vartotojai apklausoje taip pat akcentavo, kad jiems kur kas svarbesnis veiksnys yra pieno kaina lentynose, nei informacija apie žaliavos kilmę. Du trečdaliai respondentų Lietuvoje nurodė, kad jiems būtų svarbu žinoti apie produkte esančio pieno žaliavos kilmę. Tačiau lygiai tiek pat respondentų nurodė, kad nesutiktų papildomai mokėti už pieno produktus brangiau vien tam, kad sužinotų, kurioje šalyje primelžtas pienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.