Prasiskolinusiam vilniečiui niekaip nepavyksta bankrutuoti

Vilnietis Pavelas Stankevičius niekaip negali išsivaduoti nuo jį smaugiančios skolų naštos. Jis prasiskolino greitųjų kreditų bendrovėse, banke. Vieną dieną jis nusprendė pasinaudoti galimybe – fiziškai bankrutuoti. Jis įsitikinęs, kad taip galima nusimesti naštą ir gyvenimą pradėti iš naujo.

P.Stankevičius kreditoriams pasakė, kad skolų negrąžins. Čia ir prasidėjo jo bėdos.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Stankevičius kreditoriams pasakė, kad skolų negrąžins. Čia ir prasidėjo jo bėdos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 2:29 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 6:14 AM

Tačiau taip yra Latvijoje, kur skolos iš tiesų nurašomos. Tačiau Lietuvoje reikia įrodyti, kad skolą tikrai grąžinsi. O to P.Stankevičiui ir nepavyksta padaryti. 

Atlyginimo užteko skoloms grąžinti 

Vyras iki ekonominės krizės dirbo didelėse kelių tiesimo įmonėse, buvo darbų vadovas, uždirbdavo pakankamai. Tačiau įniko skolintis greitųjų kreditų bendrovėse, viename komerciniame banke.

Pradžioje viskas buvo gerai, tačiau praradęs darbą nustojo ir skolas apmokėti. O šios kaupėsi. Praėjusiais metais jos jau siekė 55 tūkstančius litų.

Pagaliau jo byla atsidūrė teisme, šis birželį paskyrė bankroto administratorių. Per keturis mėnesius kreditoriams turėjo būti pateiktas planas, kaip gali būti atkurtas P.Stankevičiaus mokumas.

„Esu sveikas ir dirbantis žmogus, skolas galiu grąžinti, administratoriui pateikiau savo planą. Bet šis iki teismo taip ir nenukeliavo“, – skundėsi vilnietis.

Prašė nubraukti skolą 

Teismas per keturis mėnesius negavo plano, kaip bankrutuojantis vilnietis gali atstatyti savo mokumą. Todėl Vilniaus rajono apylinkės teismas pasielgė pagal įstatymą – lapkričio 30 dieną nutraukė fizinio asmens bankroto bylą.

Dabar kreditoriai jį vėl gali spausti atiduoti grąžinti skolas.

„Bet juk tai ne mano kaltė. Aš nežinau, kodėl administratorius nepateikė teismui dokumentų. Jį reikia bausti, o ne mane. Aš jam viską patikėjau“, – skundėsi vilnietis.

Tačiau bankroto administratorius mano, kad kaltas yra P.Stankevičius, kuris pats nežino, kaip grąžins skolas.

„Jis pareiškė, kad jokių skolų negrąžins ir prašo jas nubraukti. Bet Lietuvoje taip negalima – turi pasižadėti, kad stengsies jas grąžinti“, – lrytas.lt aiškino administratorius. 

Žada bankrutuoti Latvijoje 

Pasak jo, kreditoriai sprendžia, ar planas yra tinkamas. Tačiau šiems, žinoma, nepatiko, kad P.Stankevičius taip lengvai bando išsisukti. 

 Jis pasakojo, kad skolintis pradėjo 2009 metais, o nuo to laiko skola išaugo tris kartus. Vilnietis svarsto, kad jei jam nepasiseks bankrutuoti Lietuvoje, tą jis padarys Latvijoje, kur tai padaryti yra paprasčiau. Pavyzdžiui, Latvijoje skolos yra visiškai nubraukiamos net jei žmogus nežada jų grąžinti. 

Bankroto administratorius stebėjosi, kad P.Stankevičius deklaruoja statybose uždirbantis 300 eurų. Kreditoriai visada atsižvelgia ir į tai, ar žmogus bando sąžiningai atsiskaityti. 

Lietuvoje fiziniai asmenys gali bankrutuoti nuo 2013 metų, ir nuo to laiko jau bankrutavo apie 200 žmonių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.