Didėja nelygybė: pusė žmonijos turto – saujos turtuolių kišenėse

„Visiškai nepriimtina, kad pusė žmonijos turi tiek ne daugiau, nei maža grupelė turtingiausių, kurių tiek mažai, kad galima juos visus sutalpinti į vieną autobusą“, – kalbėjo „Oxfam“ vadovas Jungtinėje Karalystėje Markas Goldringas.

Turto pasiskirstymas pasaulyje kelia nuostabą.<br>123rf.com nuotr.
Turto pasiskirstymas pasaulyje kelia nuostabą.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2016, 9:28 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 9:26 PM

Ji naudojasi banko „Credit Suisse“ duomenimis iš spalio mėnesio ataskaitos. Šią savaitę Davose vyksiančio forumo dalyviai raginami imtis veiksmų mažinti susidariusią pasaulyje turtinę nelygybę, praneša BBC.

Taip pat „Oxfam“ paskaičiavo, kad 62 turtingiausiems pasaulio asmenims priklauso tiek pat turto, kaip ir skurdžiausiai gyvenančiai maždaug pusei viso pasaulio gyventojų.

„Visiškai nepriimtina, kad pusė žmonijos turi tiek ne daugiau, nei maža grupelė turtingiausių, kurių tiek mažai, kad galima juos visus sutalpinti į vieną autobusą“, – kalbėjo „Oxfam“ vadovas Jungtinėje Karalystėje Markas Goldringas.

Bendrovė kritikuoja lobistų darbą ir reiškia nepasitenkinimą dėl „mokesčių rojuje“ laikomos lėšų dalies.

Tiesa, naujienos nėra netikėtos: „Oxfam“ prognozavo, kad praėjusių metų pradžioje 1 proc. pasaulio turtingųjų aplenks savo aktyvais likusią pasaulio dalį.

Visi asmenys, kurių aktyvų vertė siekia 68,8 tūkst. JAV dolerių, priklauso turtingiausiems 10 proc. pasaulio gyventojų, o visi, kurių turto vertė viršija 760 tūkst. JAV dolerių – 1 proc. pasaulio turtingiausių.

Tai reiškia, kad jeigu turite nuosavą vidutinio dydžio namą Londone ir neturite bankui jokių finansinių įsipareigojimų – greičiausiai esate priskiriamas tam 1 procentui.

Įvairios asmenybės nuo popiežiaus Pranciškaus iki Tarptautinio valiutos fondo vadovės Christine Lagarde nekart reikalavo imtis priemonių, kurios sumažintų šią nelygybę, tačiau „Oxfam“ teigimu, šios kalbos nevirto veiksmais.

Tai, kad 1 proc. turtingiausių valdys tiek pat turto, kiek ir skurdžioji žmonijos pusė, buvo prognozuota 2016 metams, tačiau tokia situacija pastebėta jau praėjusiais metais

.“Planetos lyderių susirūpinimas vis aštrėjančia ekonomine nelygybe kol kas nepaskatino veikti. Pasaulyje, kuriame vienas iš devynių žmonių kas vakarą eina miegoti alkanas, negalime sau leisti patiems turtingiausiems atriekti didžiausią torto gabalą“, – įspėjo „Oxfam“ vadovas.

„Oxfam“ ragina vyriausybes imtis priemonių ir susidariusią socialinę atskirtį mažinti. Ji siekia, kad darbuotojams būtų mokamas didesnis nei minimalusis darbo atlygis, o vadovų ir paprastų darbuotojų atlyginimo skirtumas mažėtų.

Įmonės specialistai ragina neskirstyti asmenų gaunamo atlyginimo pagal lytį, skatina didinti nuosavybės valdymo ir paveldėjimo teises moterims.

Taip pat siekiama priversti vyriausybes imtis veiksmų dėl lobizmo, raginama mažinti vaistų kainas, apmokestinti turtinguosius, o ne vartojimą, naudotis progresiniais mokesčiais ir taip kovoti su socialine nelygybe.

Jeigu mokesčiai būtų mokami tvarkingai, kasmet vyriausybės kovai su skurdu turėtų papildomus 174 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.