Rublis sminga lyg meteoritas

Dar praėjusių metų balandį euras Maskvoje kainavo apie 54–55 rublius. Ketvirtadienį – jau gerokai per 90. Tačiau Kremlius kol kas itin neskuba gelbėti vietos valiutos.

Tokių kainų valiutos keityklose, kokios buvo ketvirtadienį, rusai senokai neregėjo.<br>AP nuotr.
Tokių kainų valiutos keityklose, kokios buvo ketvirtadienį, rusai senokai neregėjo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 22, 2016, 5:21 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 12:39 PM

Jau įprasta, kad pingant naftai rublio kursas irgi traukia žemyn. Tačiau pastarosiomis dienomis jis krinta greičiau nei juodojo aukso kainos.

Ketvirtadienį Maskvos valiutų biržoje doleris vienu metu kainavo net 86 rublius – daugiausia nuo 1998 metų. Viršytas net ir užpernykščio gruodžio rekordas, kai dolerio vertė trumpam buvo pakilusi per 80, o euro – net per 100 rublių.

Kas nutiko, nesutarė net ir biržos dalyviai. Vieni tvirtino, kad greičiausiai valiutą supirkinėja kuris nors iš stambių vietos bankų, o augant paklausai kyla ir kaina.

Kitų nuomone, dolerių bei eurų prireikė Rusijos kompanijoms, norinčioms sumokėti dividendus užsienio investuotojams už pirmus tris praėjusių metų ketvirčius.

Vis dėlto kone visi ekonomistai sutarė, kad Rusijos centrinis bankas artimiausiu metu tikrai nesiims veiksmų ir nepradės supirkinėti valiutos. Mat atpigęs rublis Kremliui dabar labai pravers.

Neseniai pasklido kalbos, kad pingant naftai Rusija netrukus turės pradėti karpyti šių metų biudžeto išlaidas, nes mažėja pajamos. Tačiau pastarosios skaičiuojamos rubliais, o kai juodojo aukso kaina mažėja lėčiau nei vietos valiutos vertė, tų rublių į iždą suplaukia daugiau.

Ne veltui Centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina trečiadienį, kai doleris pabrango iki 82 rublių, ramiai aiškino, kad artėjama prie normalaus valiutos kurso.

Net ir prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį tvirtino, kad nuvertėjęs rublis atvers vietos verslininkams naujų galimybių.

Daliai kompanijų tokia padėtis tikrai bus naudinga. Pavyzdžiui, į užsienį eksportuojančioms metalurgijos įmonėms: metalų paklausa pastaruoju metu nemažėja, kainos – taip pat, todėl jų pajamos tikrai turėtų išaugti.

Toks nuvertėjimas gali būti naudingas ir kitiems Rusijos eksportuotojams. Užtat importuotojams pingantis rublis – kaip peilis. Neatmestina, kad netrukus kainas kelti turės ir užsieninių prabangos prekių, ir automobilių pardavėjai.

Į kampą jaučiasi įspeisti ir Rusijos bankininkai. Regioninių bankų asociacija jau kreipėsi į E.Nabiuliną ir įspėjo, kad baigiantis 2016-iesiems daugelis finansų institucijų nebegalės įvykdyti įstatymais numatytų normatyvų.

Bankininkai prašo jiems nustatyti specialų – mažesnį – užsienio valiutos kursą, kitaip jie negalės sukaupti pakankamai atsargų. („Rbc.ru“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.