Rusijos parduotuvėse – žadą atimančios staigmenos pirkėjams

Naujųjų metų šventės jau seniai baigėsi, silkė ir mišrainės suvalgytos. O grįžus į kasdienybę tenka pratintis prie staigmenų parduotuvių lentynose. Kad rusų gerovė sumenkusi, jau buvo aišku įvertinus jų vartotojiškus įpročius.

Kainos Rusijoje keičiasi labai greitai.<br>„Reuters“ nuotr.
Kainos Rusijoje keičiasi labai greitai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2016, 1:47 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 6:13 AM

„Realiosios pajamos ir toliau smunka, žmonės vis dažniau taupo pirkdami ne tik ilgai galiojančius produktus, bet ir maistą“, – sako pirmasis smulkiojo ir vidutinio verslo visuomeninės organizacijos „Rusijos atspirtis“ viceprezidentas Pavelas Sigalas.

Apklausos patvirtina šį nedžiugų faktą: 63 proc. rusų prisipažino, kad yra priversti taupyti pirkdami maisto produktus. Pirkėjų dalis, kurie įsigyja pigių produktų, pernai padidėjo nuo 10 iki 30 procentų.

Brangu ir pikta

Viskas verčiasi aukštyn kojomis: tie, kurie anksčiau mėgdavo pirkti brangiose parduotuvėse, persiorientuoja į biudžetinį sektorių. Būtent dėl to, kaip teigia P.Sigalas, geriausiai jaučiasi ekonominio segmento prekybininkai.

Visi prekeiviai stengiasi sugundyti pirkėją nuolaidomis. Kaip teigia „Dixy“ atstovė Jekaterina Kumanina, kas antras pirkėjas atsigręžė į vietos gamintojus, mat jų produkcija 10–40 proc. pigesnė nei analogiški prekių ženklai.

Keičiasi ir maitinimosi racionas, į meniu dažniau įtraukiama duona ir bulvės. Pernai duonos suvartojimas išaugo 20 proc., o kiaulienos – tik 7 proc., paukštienos – 6 procentais. Kitų produktų pardavimas smuko. Pavyzdžiui, daržovių pernai nupirkta 10 proc. mažiau nei 2014-aisiais.

Ir tik Naujiesiems metams rusai ryžosi netaupyti. „Rusai stipriai nekeitė savo naujametinių įpročių todėl, kad šventė – labai tradicinė ir norisi nors per ją sukurti džiugią atmosferą, nepaisant prastokų ekonominių sąlygų“, – aiškina vartotojų įpročius tiriančios „Nielsen Rusija“ atstovė Jekaterina Petrova.

Šventinio stalo rusai norėjo turtingo, todėl vietoj jau įprastų mažų kainų parduotuvių jie pasuko į prekybos centrus.

Prekybininkai skaičiuoja, kad kai kurių produktų pardavimas prieš Naujuosius metus viršijo 2014 m. pabaigos rodiklius. Pavyzdžiui, kai kuriuose tinkluose mandarinų praėjusių metų pabaigoje nupirkta 60 proc. daugiau nei užpernai tuo pačiu metu, raudonųjų ikrų – beveik 40 proc., kiaušinių – 25 proc., vištos filė – 15 procentų. Mažiau pirkta brangių daržovių, daugiau – pigesnių. Pavyzdžiui, agurkų nupirkta 11,5 proc. daugiau, kopūstų – 24 proc., o pomidorų, baklažanų, paprikų paklausa sumenko 15 procentų.

Neatsisakė rusai ir mažų malonumų. Pavyzdžiui, saldumynai „Kinder Surprise“  pernai, palyginti su 2014 m., pabrango 10 rublių (0,11 euro), tačiau jų parduota 10 procentų daugiau.

Tiesa, įprastos dovanos žiemos švenčių proga – technika ir elektronika – keistos pigesnėmis, tarp jų – ir valgomomis, pavyzdžiui, saldainiais.

Gresiantys sunkumai

„Dar iki Naujųjų metų pirkėjai pastebėjo kylančias maisto prekių kainas, kurios dviguba jėga didėja ir 2016-aisiais“, – sakė verslo konsultantas Viktoras Saranas.

Palyginti su pernai, šiandien stipriai pabrango kiaušiniai, pienas, augalinis aliejus, sūris, vaisiai – ypač bananai ir vynuogės. Tai kerta per mažas ir vidutines pajamas gaunančių rusų kišenes. Vynuogės pigiausiose parduotuvėse kainavo 118 rublių (1,34 euro), o dabar – 186 rublių (2,11 euro).

Pieno produktai artimiausiais mėnesiais pabrangs dėl sezoniškumo – mat primilžis sumenks. Kainos gali kilti 8–10 proc., prognozuoja V.Saranas.

Galiausiai ir patys pieno gamintojai kalba apie tai, jog šiemet pieno gamyba gali smuktelėti žemiau psichologinės ribos – 30 mln. tonų. Taip gali nutikti dėl išaugusios gamybos savikainos, kuriai įtakos turės rublio devalvacija, investicinių projektų stygius, blogėjanti padėtis ir įšalę santykiai.

Kiaušinių kaina nuo praėjusių metų pabaigos pakilo 10 rublių (0,11 euro) ir, teigiama, brangs dar 10 procentų.

Augalinis aliejus jau dabar 0,9 litro talpos butelyje kainuoja 70 rublių (0,79 euro), o dar visai neseniai šio produkto buvo galima įsigyti už 45–48 rublius (0,51-0,54 euro). Ekspertai skaičiuoja, kad per metus augalinio aliejaus kaina kils dar 5–7 procentais.

Laukiama ir rekordiškai kilsiančių daržovių kainų, mat 2015 m. vasara buvo sausringa ir derlius nuskurdo. Todėl iki 2016 m. pabaigos kainos vidutiniškai gali kilti 30–35 procentais. Dėl prasto grikių derliaus šie grūdai ir toliau brangs.

Kadangi rusai įvedė embargą turkiškoms daržovėms ir vaisiams – pirmiausia citrusiniams ir pomidorams, neišvengiamai brangs citrinos, apelsinai, mandarinai, greipfrutai, pomidorai. Skaičiuojama, jog sezono piko metu turkiški citrusiniai vaisiai sudarydavo pusę rinkos, šiais metais jų kainos kils mažiausiai 30 proc., skaičiuoja V.Saranas.

Keičia produktus į pigesnius

Prekybininkai ieško išeičių – dairosi tiekėjų iš kitų vietovių. Pomidorai į Rusiją jau keliauja iš Azerbaidžano, Maroko, Egipto ir Abchazijos. Padidėjo citrusinių vaisių importas iš Maroko, Pakistano.

Į sankcionuotų produktų sąrašą pateko vištiena ir kalakutiena. Suprantama, tai kainų lygiui taip pat turės poveikį.

„Belieka tikėtis, kad vietos gamintojams pavyks užpildyti trūkumą rinkoje, kad kainos didėtų minimaliai.

Tačiau kol taip nutiks, kainos vidutiniškai kils 10 proc., – svarsto V.Saranas. – Daugelis rusų gyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo. Todėl brangstant maistui keičiasi ir produktų krepšelis: žmonės vis dažniau sukasi į pigesnius ir sotesnius pirkinius: makaronus, bulves, pigias dešras, subproduktus.“

Tiesa, valdžios atstovai neigia nelinksmas prognozes. Jų teigimu, kainų šuolio šiais metais nereikėtų tikėtis, nes Rusijoje sėkmingai įgyvendinama programa, skirta pakeisti importinei produkcijai, kuriai įvestas embargas. Todėl kainų augimas, jų tikinimu, nebus spartesnis nei infliacija.

Parengta pagal lenta.ru.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.