Ukraina kryžkelėje: lietuviškasis Zorro išėjo pagalvoti

Bloga naujiena, skelbia „Novaja gazeta“. Ukrainos ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius.

A.Abromavičius, nesislapstęs nuo žurnalistų, bet ir neužsikrėtęs populizmo virusu, pademonstravo tokį vadybininko talentą, kurio dėka Ukrainos vyriausybė pajuto akivaizdų efektą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Abromavičius, nesislapstęs nuo žurnalistų, bet ir neužsikrėtęs populizmo virusu, pademonstravo tokį vadybininko talentą, kurio dėka Ukrainos vyriausybė pajuto akivaizdų efektą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Abromavičius, nesislapstęs nuo žurnalistų, bet ir neužsikrėtęs populizmo virusu, pademonstravo tokį vadybininko talentą, kurio dėka Ukrainos vyriausybė pajuto akivaizdų efektą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Abromavičius, nesislapstęs nuo žurnalistų, bet ir neužsikrėtęs populizmo virusu, pademonstravo tokį vadybininko talentą, kurio dėka Ukrainos vyriausybė pajuto akivaizdų efektą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Stebėtojams tapo akivaizdu: „Zorro“ Abromavičius – investuotojas bankininkas, mokslo ir darbo patirties įgijęs JAV, Estijoje ir Švedijoje, turėjo ambicijų pademonstruoti Ukrainai pavyzdinį kovos su grobikavimu ir nepotizmu rezultatą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Stebėtojams tapo akivaizdu: „Zorro“ Abromavičius – investuotojas bankininkas, mokslo ir darbo patirties įgijęs JAV, Estijoje ir Švedijoje, turėjo ambicijų pademonstruoti Ukrainai pavyzdinį kovos su grobikavimu ir nepotizmu rezultatą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Stebėtojams tapo akivaizdu: „Zorro“ Abromavičius – investuotojas bankininkas, mokslo ir darbo patirties įgijęs JAV, Estijoje ir Švedijoje, turėjo ambicijų pademonstruoti Ukrainai pavyzdinį kovos su grobikavimu ir nepotizmu rezultatą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Stebėtojams tapo akivaizdu: „Zorro“ Abromavičius – investuotojas bankininkas, mokslo ir darbo patirties įgijęs JAV, Estijoje ir Švedijoje, turėjo ambicijų pademonstruoti Ukrainai pavyzdinį kovos su grobikavimu ir nepotizmu rezultatą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 5, 2016, 12:18 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 4:29 AM

40-metis technokratas, kuriam prezidentas Petro Porošenka suteikė Ukrainos pilietybę, atsistatydino.

Pastaraisiais metais A.Abromavičius, nesislapstęs nuo žurnalistų, bet ir neužsikrėtęs populizmo virusu, pademonstravo tokį vadybininko talentą, kurio dėka Ukrainos vyriausybė pajuto akivaizdų efektą.

2015 metų pabaigoje viešųjų pirkimų sritis neįprastai praskaidrėjo. Konkursai persikėlė į elektroninį formatą. Reforma „nuo žiurkių“ iš karto pridengė dvi landas: neliko galimybių nei pavogti, nei „sudrumsti“ nenaudingą valstybei sandorį. Tiekėjų ratas išsiplėtė, piliečiai ir verslininkai gali kontroliuoti procesą.

ProZoro planas jau davė rezultatų

Pilotinis sistemos projektas gavo tikslų pavadinimą „ProZorro“ (žodžių ir sąvokų žaismas: ukrainiečių kalba „prozoro“ reiškia „skaidru“- Red.)

Sudedamosios dalys – centrinė duomenų bazė, aukciono ir ir su jais susijusiomis prekybos aikštelėmis, modelis. Viskas panašu į brokerių biržą. Netgi pirminis sistemos naudojimo etapas padėjo Ukrainai sutaupyti 500 mln. grivinų (apie 19,5 mln. dolerių). Tai 18 proc. nuo planuotų viešųjų pirkimų. Ministro vertinimu, ProZorro 2016 m. laukiamas ekonominis efektas siektų 50 mlrd. grivinų, o 2017 m. pradžioje, prognozavo jis, Ukraina turės geriausią Europoje technologine prasme viešųjų pirkimų sistemą Europoje.

Nevaizdavo varguolio

Stebėtojams tapo akivaizdu: „Zorro“ Abromavičius – investuotojas bankininkas, mokslo ir darbo patirties įgijęs JAV, Estijoje ir Švedijoje, turėjo ambicijų pademonstruoti Ukrainai pavyzdinį kovos su grobikavimu ir nepotizmu rezultatą.

Tačiau jis nesistengė vaizduoti varguolio, neatsisakė atlyginimo. Savo atlyginimą ir valstybinio lygio vadybininko premijas jis įvertino 600 tūkst. dolerių per metus – kitaip, neva, nusvertų pagunda pasiduoti spaudimui ir korupcijai. Žodžiu, neturėjo šansų tapti politiku.

Ir štai toks šaltakraujis reformatorius surengia spaudos konferenciją: „Aš ir mano komanda neturi noro tapti atviros korupcijos širma arba kontroliuojamomis marionetėmis tų, kurie nori senosios valdžios stiliumi kontroliuoti valstybės pinigus Aš nenoriu važiuoti į Davosą, pasakoti jiems apie mūsų laimėjimus, kai tuo tarpu už mano nugaros sprendžiami kokie nors atskirų žmonių reikalai“.

Toliau – konkrečiai. Įvardijami „konkretūs žmonės“ su Igoriu Kononenka, Petro Porošenkos bloko frakcijos pavaduotoju priešakyje, koalicijos, o taip pat „kažkokie klausimai“. Maža to, kad Rada – kitaip, valdanti parlamentinė koalicija – stabdo būtiną priimti Viešųjų pirkimų įstatymą, tai yra tyliai priešinasi ProZorro įgyvendinimui, I.Kononenka, ministro žodžiais, visus metus užsiiminėjo lobizmu, kad į vadovaujančias pozicijas didžiausiose valstybinėse kompanijose būtų paskirti jo statytiniai.

Anoniminis skambutis

Paskutinis taškas – keisto piliečio pasirodymas A.Abromavičiaus priimamajame su krūva dokumentų: „Sveiki, aš jūsų naujasis pavaduotojas, esu atsakingas už „Naftogaz“, viršuje viskas suderinta“.

Netrukus suskamba skambutis iš prezidento administracijos. Abonentas, ministro pasakojimu, liko anonimu. Tačiau atsižvelgiant į „telefoninės teisės“ rangus, galima manyti, kad panaši teisė skambinti suteikiama tik prezidento aparato vadovui Borisui Ložkinui. Gal jis tik netiesiogiai perdavė P.Porošenkos pageidavimus? Trumpiau kalbant, anonimas tik patvirtino kandidato į pavaduotojus teisėtumą, be to, rekomendavo neatsisakyti ir antrojo būsimo kandidato, kuris užims ministro pavaduotojo, atsakingo už gynybos klausimus, postą.

Nuvilnijo atsistatydinimų banga

„Aš to „deribano“ dalimi nebūsiu („deribanas“ – skolinys iš ukr. slengo – iždavagystė, prisivogto turto dalybos – Red.)“, – reziumavo A.Abromavičius ir pakvietė parlamentą nedelsiant balsuoti dėl jo atsistatydinimo. Kartu su juo atsistatydinimo pareiškimus „savo noru“ parašė du jo pavaduotojai ir dėl to kilo dar didesnis triukšmas. Taip, jie galintys dirbti patarėjais, tačiau imituoti reformos neketina.

Niekada anksčiau vieno Ukrainos vyriausybės vadovų atsistatydinimas nesukėlė tokios konsoliduotos negatyvios devynių užsienio šalių – JAV, Kanados, Europos Sąjungos šalių – diplomatų reakcijos.

Gal ir kiek įžeistas to, kad „geriausio reformatoriaus“ charakteristika atiteko kitam, premjeras Arsenijus Jaceniukas taip pat pritarė bekompromisiam A.Abromavičiui, nors pastarojo poelgį pavadino „pabėgimu iš mūšio lauko.“

Prezidento draugas aiškinosi

Radoje su spauda besiaiškindamas I.Kononenka neigė savo demoniškąjį vaidmenį ministro likime ir vardino pastarojo nuopelnus. Politikas I.Kononenka žinomas kaip ilgametis P.Porošenko verslo partneris, prezidentui priklausiusių kompanijų direktorių tarybos narys.

Į teismą dėl šmeižto deputatas nesikreipė. Kreipėsi į naująją struktūrą – Nacionalinį antikorupcijos biurą, kuri ir be to jau užsiėmė tyrimu.

Susitiko akis į akį

Su A.Abromavičiumi akis į akį susitiko prezidentas. Po susitikimo paliko įrašą „Facebook“ paskyroje: „Manau, kad Aivaras turi likti ir tęsti reformas. Jis išėjo pagalvoti“.

Uždanga tarp valdžios ir visuomenės ir iš tiesų panaikinta. Ministras tik patvirtino, realių reformatorių poreikį. Dabar – arba pirmyn, arba politinė krizė ir priešlaikiniai parlamento ir prezidento rinkimai.

Sprendimo nekeis?

Lrytas.lt primena, kad dvigubą – Lietuvos ir Ukrainos – pilietybę turintis A.Abromavičius trečiadienį įteikė atsistatydinimo raštą, sakydamas, jog negali būti „širma korupcijai“, žlugdančiai jo pastangas atgaivinti karo nuniokotos šalies ūkį, ir paprašė, kad parlamentas jau kitą dieną pritartų jo pasitraukimui. 

Ketvirtadienį parlamentas šio pareiškimo nesvarstė, o A.Abromavičius atsistatydinimą aptarė su premjeru A. Jaceniuku. Po vakare įvykusio neeilinio vyriausybės posėdžio, agentūros „Interfax“ žiniomis, keturi ministrai atsiėmė atsistatydinimo pareiškimus, tačiau A.Abromavičius posėdyje nedalyvavo. 

Netrukus Ekonomikos ir prekybos ministerijos spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog A.Abromavičius savo sprendimo nekeis. 

„Jis tame nedalyvaus“, – teigiama ministerijos pranešime. 

TVF sunerimo

 A. Abromavičiaus sprendimas pasitraukti iš Ukrainos ekonomikos ir prekybos ministro posto kelia nerimą pagrindiniam Ukrainos kreditoriui – Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), pareiškė šios įtakingos organizacijos vadovė Kristina Lagarde. 

„A.Abromavičiaus sprendimas atsistatydinti neramina. Jei įtarimai, kuriuos jis išsakė, pranešdamas apie sprendimą pasitraukti iš šių pareigų, yra tikslūs, reiškia, jog vyriausybė nevykdo prisiimtų įsipareigojimų ryžtingai kovoti su korupcija“, – spaudos konferencijoje kalbėjo TVF vadovė. 

Ch.Lagarde pabrėžė, jog Ukrainos vyriausybė nemažai nuveikė, stabilizuodama šalies finansinę ir ekonominę padėtį, reformuodama energetikos sektorių, tačiau kovoje su korupcija „reikia nuveikti dar labai daug“. 

„Veiksmai turi būti ryžtingi ir griežti, nes valdžia atskaitinga tiek šalies gyventojams, tiek ir tarptautinei visuomenei“, – akcentavo Ch.Lagarde. 

17,5 mlrd. dolerių vertės, ketverių metų trukmės Ukrainos kreditavimo programą ekonominei padėčiai stabilizuoti ir augimui skatinti TVF patvirtino praėjusių metų kovą. Tačiau pernai Kijevas gavo tik dvi keturių planuotų TVF paskolos išmokų. 

Agentūros „Unian“ žiniomis, Ukrainos vyriausybė iki šiol nesuderino su TVF tarpinio memorandumo, kurio pasirašymas Kijevui yra sąlyga gauti eilinę finansinę injekciją iš TVF – 1,7 mlrd. JAV dolerių. Nuo to priklauso ir Ukrainos galimybės sulaukti solidžios finansinės paramos iš kitų užsienio kreditorių – tarptautinių finansų organizacijų bei ir Vakarų vyriausybių.

Ukrainos ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius, kurio atsistatydinimas bloškė šalį į naują politinę krizę, sako tikįs, kad šis skandalas suveiks kaip stimulas ekonomikos reformoms.

Interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“ penktadienį A.Abromavičius sakė džiaugiąsis, kad jo atsistatydinimas buvo kaip šaltas dušas politinei valdžiai.

Iš Lietuvos kilęs ministras sakė neatsisakysiąs savo atsistatydinimo, priešingai negu kiti keturi ministrai, bet reiškė viltį, kad derybos, kuriomis siekiama prikalbinti jį ir kitus ministrus likti postuose, gali paspartinti reformų vyksmą.

Pagal „Novaja gazeta“ ir BNS parengė Eugenija Grižibauskienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.