Rusų oligarchui priklausančio „Borjomi“ purslai trykšta teisme

Gruzijos pasididžiavimu vadinamas mineralinis vanduo „Borjomi“ jau senokai atsidūrė rusų oligarcho Michailo Fridmano kišenėje. Užtat Lietuvoje dėl jo teismų durys varstomos iki šiol.

Mineralinis vanduo „Borjomi“ ilgai buvo nepageidaujamas Rusijoje, bet vartai atsivėrė, kai įmonę įsigijo M.Fridmanas.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Mineralinis vanduo „Borjomi“ ilgai buvo nepageidaujamas Rusijoje, bet vartai atsivėrė, kai įmonę įsigijo M.Fridmanas.<br>„ViDA Press“ nuotr.
M.Fridmanas
M.Fridmanas
Daugiau nuotraukų (2)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Feb 10, 2016, 4:00 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 3:51 PM

Gerokai brangesnį už vietos produktus gruzinišką mineralinį vandenį lietuviai pirko ir iki šiol perka ne tik dėl neva unikalios jo sudėties, bet ir norėdami paremti broliška vadinamą tautą.

Tačiau daugiausia pajamų už „Borjomi“ jau senokai byra ne į gruzinų kišenes.

Šį vandenį gaminanti ir platinanti bendrovė „IDS Borjomi Beverages“ priklauso M.Fridmano verslo imperijai „Alfa Group“, o pati ji įsikūrusi Karibų jūroje – Nyderlandų Antilams priklausančioje Kiurasao saloje.

Mokesčių rojus būstinei parinktas greičiausiai neatsitiktinai.

Mat šiuo metu iš „IDS Borjomi Beverages“ mūsų šalies antstoliai mėgina iškrapštyti nemenką sumą, bet prisibelsti iki Kiurasao itin sunku.

Paskelbė galutinę nutartį

Prieš keletą metų Lietuvos bendrovė „Accuratus“ kreipėsi į teismą, nes „Borjomi“ gamintojai su ja nutraukė mineralinio vandens platinimo sutartį.

Įmonė buvo investavusi nemažai savo lėšų, todėl patyrė nemenkų nuostolių.

Savo ruožtu gruzinų kompanija, kurią tuo metu kontroliavo ne M.Fridmanas, o dabar jau amžinatilsį Gruzijos turtuolis Badris Patarkacišvilis, nutarė kitose šalyse verstis be tarpininkų ir įsteigė bendrovę „IDS Borjomi Europe“, kuri ėmėsi veiklos ir Lietuvoje.

„Accuratus“, netekusi pajamų, buvo priversta skelbti bankrotą, tačiau ketinimų išsilupti žalos atlyginimą iš gruzinų neatsisakė, nors teismų maratonas užsitęsė ilgai.

Praėjusių metų lapkritį Lietuvos aukščiausiasis teismas priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį – priteisti iš „IDS Borjomi Beverages“ bankrutuojančios įmonės ir buvusio jos vadovo Audriaus Jurgulio naudai 1,3 milijono eurų.

Išieškoti neįmanoma?

Teismas leido antstoliams areštuoti ne tik sąskaitas ar akcijas, bet ir į Lietuvą gabenamus „Borjomi“ vandens butelius, tačiau kol kas tai nepavyko. Anot šaltinių, platinimas perleistas kitai kompanijai, kuriai areštas negali būti taikomas.

„Skolos dalis tikrai yra priteista, pradėtas sprendimo vykdymo procesas. Viskas perduota antstoliams.

Tačiau kol kas nematome požymių, kad atsakovas ketintų vykdyti teismo nutartį“, – neslėpė „Accuratus“ bankroto administratorius Aurimas Valaitis.

Pasak teisininkų, tai gali būti labai sudėtinga dėl to, kad atsakove pripažinta įmonė yra registruota lengvatinių mokesčių zonoje – Nyderlandų Antiluose. Dažnai procesai dėl tokiose vietose įsikūrusių bendrovių primena vėjo gaudymą laukuose.

Laukia kito sprendimo

Kodėl pagrindinė bendrovė atsisako vykdyti galutinį teisėjų sprendimą?

To „Lietuvos rytas“ pasiteiravo „IDS Borjomi Europe“ atstovų mūsų šalyje.

Pasirodo, bylos tęsiasi toliau – mat 2010 metais Gruzijos teismas priėmė sprendimą, pagal kurį pati „Accuratus“ buvo nubausta 3,242 mln. eurų bauda už sutarties nevykdymą.

„Kad išvengtų Gruzijos teismo sprendimo pasekmių, „Accuratus“ savininkas paskelbė įmonės bankrotą ir Lietuvoje iškėlė ieškinį „IDS Borjomi Beverages“.

Šiuo metu Lietuvos apeliacinis teismas svarsto Gruzijos teismo sprendimo pripažinimą Lietuvoje.

Posėdis turėjo vykti sausio 26 dieną, tačiau susirgus teisėjui jis buvo nukeltas.

Kad būtų išvengta nesusipratimų, vengiame komentuoti šią bylą, kol Lietuvos teismai nepriims galutinio sprendimo“, – išaiškino „IDS Borjomi Europe“ vadovas Iraklis Bokučava.

Savo ruožtu buvęs Lietuvos bendrovės „Accuratus“ vadovas A.Jurgulis aiškino, jog 3,242 milijono eurų bauda išvis nėra priteista.

„Gruzijos teismas laikėsi pozicijos, kad „Borjomi“ pagrįstai nutraukė sutartį, ir dėl to iš „Accuratus“ priteisė atlyginti nuostolius dėl tariamai netinkamo jos vykdymo.

Tačiau Lietuvos teisėjams nusprendus, kad sutarties nutraukimas yra neteisėtas, iš esmės kitaip turėtų būti vertinamas ir Gruzijos teismo sprendimas“, – aiškino verslininkas.

Beldžiasi jau seniai

Įteisinti Lietuvoje jiems naudingą ir palyginti greitai – vos per kelias savaites – Gruzijos teismo priimtą sprendimą užsienio verslininkai mėgina jau seniai ir įvairiais būdais.

Jų prašymą tiek Lietuvos apeliacinis, tiek Lietuvos aukščiausiasis teismai jau anksčiau buvo atmetę.

Mat tada jau vyko ginčo nagrinėjimas mūsų šalyje.

Neapsikentę gruzinai kreipėsi net į prezidentę Dalią Grybauskaitę ir aiškino apie nepagarbą savo šalies teisėjams, kliūtis ekonominiam bendradarbiavimui ir investicijoms.

Bet Prezidentūra tiesiog skėstelėjo rankomis ir nurodė negalinti kištis į teismų darbą.

Suplakti į vieną nevalia

Net jei mūsų šalyje ir būtų pripažintas Gruzijos teisėjų sprendimas, pernykštė Lietuvos aukščiausiojo teismo nutartis vis tiek privalo būti vykdoma. Taip išaiškino „Lietuvos rytą“ konsultavęs advokatų kontoros „Cobalt“ partneris Paulius Markovas.

„Tai, kad atsakovu vienoje byloje esantis subjektas kartu yra ir ieškovas, kurio reikalavimai patenkinti kitoje, nesuteikia teisės nevykdyti galiojančio teismo sprendimo.

Šiuo atveju ieškovas yra bankrutuojanti bendrovė, kurios atžvilgiu priešpriešinių reikalavimų įskaitymas nebūtų galimas net ir kartu vykdant teismų sprendimą, nes tai draudžia Įmonių bankroto įstatymas“, – teigė P.Markovas.

Tačiau teisininkas pripažino, kad ką nors išieškoti įmanoma tik tuomet, jei atsakovas turi Lietuvoje turto.

Jeigu tas turtas kitoje šalyje, antstoliams teks žaisti pagal jos taisykles.

„Kiurasao yra Nyderlandų užjūrio teritorija, kurioje ES teisės taikymas labai ribotas“, – aiškino „Cobalt“ partneris.

Iš velionio šeimos – į oligarcho rankas

Iki 2012 metų pabaigos „IDS Borjomi“, kuriai priklauso mineralinio vandens gamyklos Gruzijoje, Rusijoje ir Ukrainoje, buvo valdoma 2008 metais mirusio verslininko B.Patarkacišvilio šeimos.

Šis turtuolis anksčiau buvo artimas velionio Rusijos oligarcho Boriso Berezovskio bičiulis ir girdavosi į valdžią atvedęs Vladimirą Putiną.

Po Rusijos ir Gruzijos karinio konflikto „Borjomi“ vanduo ilgai buvo nepageidaujamas Rusijoje neva dėl prastos jo kokybės. Tačiau ta kokybė pasikeitė nuo 2013-ųjų, kai kompaniją perėmė kito Rusijos oligarcho M.Fridmano (nuotr.) kontroliuojama „Alfa Group“.

Nuo tada Kremlius vėl atkėlė vartus Gruzijoje išgaunamam vandeniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.