Prezidentės liaupsinta „Ikea“ maustė mokesčių tarnybas?

Tai tinklas, kuris rodo, kaip daryti skaidrų, socialiai atsakingą ir žmones gerbiantį verslą. Jis niekuomet nemėgina nuslėpti mokesčių. Taip apie „Ikea“ neseniai kalbėjo pati prezidentė Dalia Grybauskaitė.

D.Grybauskaitė koncerną „Ikea“ gyrė dėl skaidrumo, o ką ji pasakytų dabar?
D.Grybauskaitė koncerną „Ikea“ gyrė dėl skaidrumo, o ką ji pasakytų dabar?
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-02-17 08:41, atnaujinta 2017-06-07 20:43

2013 metais atidarant pirmąjį mūsų šalyje didžiausios pasaulio baldų prekybos kompanijos saloną D.Grybauskaitė griežė pirmuoju smuiku: ir rąstą pjovė su jo direktoriumi, ir tapo pirmąja pirkėja.

Bet kažin ar dabar šalies vadovė nepasigailės taip neapdairiai gyrusi pokariu Švedijoje atsiradusią kompaniją? Mat ji dabar kaltinama nuslėpusi daugiau nei milijardą eurų mokesčių.

Elgėsi kaip dizaineriai

„Ikea“ viską gerai žino. „Jeigu jūsų stalčiuose ar spintose chaosas, naujoji mūsų SKUBB serija padės įvesti tvarką“, – taip skelbiama šios įmonės kataloge.

Taip reklamuojamos dėžės, į kurias tvarkingai galima sukrauti įvairius daiktus, kad jie nekristų į akis.

Regis, iš šių daiktų kūrėjų mokėsi ir „Ikea“ finansinių schemų braižytojai. Anot „Welt.de“, jiems tikrai prireikė kūrybiškumo, kad sudėliotų prekių ženklus ir įvairias licencijas į atskiras dėžutes, kad vaizdas būtų nuostabus, o mokesčių sutaupyta – galybė.

Europos Parlamento žaliųjų užsakymu JAV ekspertai atliko tyrimą ir nustatė, kad skaidrioji „Ikea“ per pastaruosius 6 metus nesumokėjo daugiau nei milijardo eurų mokesčių.

Pinigai sukasi ratu

Kaip veikia visas mechanizmas? Anot studijos autorių, stulbinamai paprastai: tiesiog kiekvienas „Ikea“ filialas tris procentus pajamų (toli gražu ne pelno!) perveda „licencijų turėtojui“ – koncerno įmonei Nyderlanduose.

Toliau pinigai keliauja į Liuksemburge įsikūrusios bendrovės sąskaitą. Neva taip atlyginamos licencijų įsigijimo išlaidos.

Studijoje nurodyti ir konkretūs pavyzdžiai. Antai nuo 2012 iki 2014 metų iš Nyderlandų į Liuksemburgą buvo pervesta 972 mln. eurų.

Pastaroji šalis garsėja kaip iki šiol išlikęs mokesčių rojus, todėl „Ikea“ už tai sumokėjo vos 0,06 proc.

807,8 mln. eurų iš Liuksemburgo nuskriejo į dar vieną mokesčių rojų – Lichtenšteiną. Čia veikia „Ikea“ smegenų centras – fondas „Interogo“, kurį kontroliuoja koncerno įkūrėjo Ingvaro Kamprado sūnus Matthias bei kiti įgalioti asmenys.

Dar daugiau nei pusė milijardo eurų nukeliavo iš Nyderlandų išvis nenustatytoms įmonėms kaip „mokesčiai už kitas paslaugas“. Apskaičiuota, kad iš viso „Ikea“ nesumokėti mokesčiai galėjo siekti iki 1,2 mlrd. eurų.

Savo kaltės purtosi

„Tai yra kirtis į veidą visiems mokesčių mokėtojams, jei Europos Sąjungoje įmanoma be rūpesčių išvengti prievolės mokėti milijardus eurų mokesčių“, – piktinosi žaliųjų finansų ekspertas Svenas Giegoldas.

Ką į tai atsakė „Ikea“? Tik tiek, kad tyrime apstu nesusipratimų, klaidingų prielaidų ir neteisingų išvadų.

„Ikea“ yra franšižę valdanti bendrovė, turinti visame pasaulyje 13 partnerių. Už 3 proc. apyvartos mokestį jiems suteikiama teisė valdyti verslą atitinkamose rinkose“, – tepaaiškino kompanijos atstovai.

Lietuvoje „Ikea“ prekių ženklas priklauso įmonei „Felit“. Per pastaruosius finansinius metus jos pajamos siekė 38,4 mln. eurų. Trys procentai šios sumos – tai net 1,152 mln. eurų.

Pareikalavo tyrimo

Europos Parlamento Žaliųjų frakcija pareikalavo oficialaus Europos Komisijos tyrimo, ar iš tiesų „Ikea“ naudojosi valstybių teisės spragomis, kad išvengtų mokėti mokesčius.

Frakcija kreipėsi į Europos Sąjungos konkurencijos komisarę Margrethe Vestager ir ekonomikos ir finansų reikalų, mokesčių ir muitų komisarą Pierre’ą Moscovici prašydama atlikti detalesnį „Ikea“ tyrimą.

Žalieji taip pat reikalauja iš Europos Komisijos pateikti Europos teisėkūros pasiūlymus, kurie užkirstų kelią mokesčių vengimui.

Anot Europos Parlamento Žaliųjų frakcijos nario Bronio Ropės, mokesčių skandalai ES pastaruoju metu krečia nemažai stambių korporacijų. Buvo pradėtas tyrimas dėl technologijų milžinės „Apple“ ir elektroninės prekybos bendrovės „Amazon“ susitarimų su Airijos bei Liuksemburgo vyriausybėmis dėl mažesnių mokesčių taikymo.

„Tai rodo, jog su tarptautinių korporacijų veiklos Europoje reguliavimu toli gražu ne viskas yra gerai.

Noriu tikėti, kad dar ne per vėlu kalbėti apie įmonių socialinę atsakomybę, apie tai, kad verslas turi suvokti ir savo veiklos pasekmes bendruomenėms bei valstybėms, kuriose jis veikia“, – teigė europarlamentaras. („Welt.de“, „Spiegel.de“, LR)

Apie „Ikea“ ir jos įkūrėją I.Kampradą

Daugiau nei 200 prekybos salonų pasaulyje turinčią kompaniją 1943 metais Švedijoje įsteigė I.Kampradas (nuotr.). Prekybos baldais ji ėmėsi dar po penkerių metų, o pirmoji „Ikea“ baldų parduotuvė duris atvėrė 1958 metais.

Pasitelkęs sumanius dizainerius ir dairydamasis kuo pigiau dirbančių gamintojų I.Kampradas netrukus pradėjo tarptautinę plėtrą – iš pradžių nuo Norvegijos (1963 m.) ir Danijos (1969 m.). Toliau buvo Šveicarija, Vokietija ir kitos pasaulio šalys.

Vilniuje „Ikea“ salonas atidarytas 2013-aisiais. Šiuo metu nemažai Lietuvos baldų gamintojų dirba būtent šiam koncernui.

Kadangi Švedijoje mokesčiai visuomet buvo nemenki, koncerno įkūrėjas I.Kampradas, garsėjantis ne tiek taupumu, kiek šykštumu, nuo 1976 iki 2014 metų gyveno ne savo tėvynėje, o Šveicarijoje.

89 metų I.Kampradas „Ikea“ imperijos valdymą jau perdavė savo palikuoniams. „Forbes“ sudarytoje pasaulio milijardierių rikiuotėje jis užima 497-ąją vietą su 3,5 milijardo JAV dolerių (3,13 mlrd. eurų).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.