Tarp „Ikea“ veidų ir vardų – korupcijos grimasos

Pigu ir kokybiška. Tuo seniai garsėja didžiausia pasaulio baldų prekybos kompanija „Ikea“. Tačiau šiuos kriterijus jos gaminiai atitinka ne visuomet. Kaip ir skaidrumą dažnai mininčių koncerno vadovų elgesys.

„Ikea“ salono Vilniuje atidarymo metu rąstą su tuomečiu sostinės meru A.Zuoku pjovusi D.Grybauskaitė gyrė švedus už skaidrumą. Bet pasirodė, kad koncernas tuo toli gražu nepasižymi.<br>D.Umbraso nuotr.
„Ikea“ salono Vilniuje atidarymo metu rąstą su tuomečiu sostinės meru A.Zuoku pjovusi D.Grybauskaitė gyrė švedus už skaidrumą. Bet pasirodė, kad koncernas tuo toli gražu nepasižymi.<br>D.Umbraso nuotr.
„ViDA Press“ nuotr.
„ViDA Press“ nuotr.
I.Kampradas tik visai neseniai į gimtąją Švediją pargrįžo iš Šveicarijos.
I.Kampradas tik visai neseniai į gimtąją Švediją pargrįžo iš Šveicarijos.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 20, 2016, 2:49 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 8:35 AM

Švedų koncernas pasiekė labai rimtų nemalonumų ruožą. Europoje „Ikea“ įtariama 2009–2014 metais nuslėpusi apie milijardą eurų mokesčių.

Žaliųjų partija Europos Parlamente užsakė šios kompanijos veiklos tyrimą. Paaiškėjo, kad „Ikea“ perveda pinigus iš parduotuvių Europoje per Nyderlandus į lengvatinių mokesčių zonas – Lichtenšteiną ir Liuksemburgą.

Europos Komisija ketina reaguoti į šiuos kaltinimus ir tirti pateiktą medžiagą. Mat valstybių patirti nuostoliai – milžiniški. Vien per 2014 metus Vokietija negavo 35 milijonų eurų, Prancūzija – 24 milijonų, Didžioji Britanija – 11,6 mln. eurų mokesčių.

Nebūtų keista, jei įtarimai pasitvirtintų. Mat ir pats „Ikea“ įkūrėjas Ingvaras Kampradas ne vieną dešimtmetį praleido užsienyje, nes Švedijos mokesčiai jam atrodė per dideli.

Incidentai dėl saugumo

Nebrangūs, patogūs, madingi ir lengvai surenkami baldai – tuo didžiuojasi „Ikea“. Tiesa, vos 2013-ųjų rugpjūtį jos salonas atvėrė duris Vilniuje, išsyk pasipylė palyginimų, kad kai kurie baldai čia brangesni net už parduodamus aukštesniu gyvenimo lygiu galinčioje pasigirti Vokietijoje. Ką jau kalbėti apie Lenkiją.

Ilgainiui kainos nusistovėjo. Tačiau pranešimų apie atšaukiamą prekybą kai kuriomis prekėmis tikrai nesumažėjo. Atsisakyta prekiauti nesaugiomis vaikiškomis lovelėmis ir čiužiniais. 2014-ųjų rugsėjį tinklas dėl rimtų traumų pavojaus iš pirkėjų nusprendė susirinkti vaikiškas sūpynes „Gunggung“.

Šįmet „Ikea“ ragino klientus, įsigijusius būgnų lazdelių arba perkusiją „Lattjo“, nedelsiant nebeleisti vaikams jomis naudotis ir grąžinti į parduotuvę.

Lygiai taip pat „Ikea“ ragino lubų šviestuvų „Hyby“, „Lock“ arba „Rinna“ pirkėjus kuo greičiau atgabenti šiuos gaminius atgal ir atsiimti pinigus.

Pirkėjai skundėsi, kad šių šviestuvų gaubtai blogai laikosi ir atsikabina nuo pagrindo. Buvo atvejų, kai nukritus gaubtui prireikė net medikų pagalbos.

Neišvengė vaikų žūčių

Šių prekių atšaukimas nesukėlė skandalo, bent jau tokio, koks kilo pernai. 2015-aisiais „Ikea“ iš prekybos atšaukė apie 27 mln. komodų ir spintelių.

Priežastis – jos gali nuvirsti ir prispausti vaikus, jeigu nėra pritvirtintos prie sienos. Tai paskelbė ir pati „Ikea“, ir JAV vartotojus ginanti institucija.

2014 metais žuvo du vaikai, kai ant jų užvirto „Ikea“ komodos „Malm“. JAV naujienų portalai pranešė ir apie dar trijų vaikų mirtį nuo 1989 metų. Tai sukėlė nestabilios kitų modelių „Ikea“ komodos ir spintelės.

Įkūrėjas net apsiverkė

Skaidrumo pavyzdys. Prekybos tinklas, niekada neslėpęs mokesčių. Taip prezidentė Dalia Grybauskaitė 2013 metais gyrė Švedijos „Ikea“ koncerną, atidariusį parduotuvę Vilniuje.

„Mes niekada niekur nesitaikstome su korupcija“, – ne sykį yra pareiškęs ir „Ikea“ įkūrėjas I.Kampradas.

Tačiau paaiškėjo, kad net ir šiai švedų pažibai korupcija nesvetima. Koncernui prieš kelerius metus Rusijoje teko atleisti du aukščiausius vadovus šioje šalyje. Tuometė „Ikea“ Rusijos padalinio vadovybė užmerkė akis, kai rangovai davė kyšį, kad būtų užtikrintas elektros tiekimas parduotuvei Sankt Peterburge.

Milžiniškas prekybos centras iš tiesų turėjo bėdų, kai norėjo prisijungti prie elektros linijų. Todėl rangovas, norėdamas paspartinti šiuos darbus, tiesiog sumokėjo reikalingiems žmonėms į kišenę.

Visa tai gal būtų ir praslydę, jei ne informacija, pasirodžiusi viename Švedijos laikraštyje. Po to teko reaguoti visos kompanijos vadovybei.

Darbo neteko „Ikea“ Vidurio ir Rytų Europos vadovas Peras Kaufmannas, taip pat nekilnojamojo turto vadovas Rusijoje Stephanas Grossas.

„Ikea“ įkūrėjas I.Kampradas Švedijos žiniasklaidai prisipažino verkęs kaip vaikas, kai sužinojo, kas nutiko Rusijoje. Tarsi bandydamas įrodyti savo nepakantumą korupcijai, koncernas kuriam laikui netgi sustabdė investicijas kai kuriuose Rusijos regionuose.

Tąkart skandalas buvo aiškinamas tuo, kad Rusijoje visur viešpatauja korupcija ir net tokiam milžinui kaip „Ikea“ sunku išvengti kliūčių.

Švedas spruko iš Rusijos

Tačiau 2011 metais nemaloni istorija vėl pasikartojo. Tą kartą buvo apkaltintas „Ikea“ Rusijos padalinyje dirbęs švedas Ola Ingvaldsonas ir du jo pavaldiniai – Turkijos piliečiai.

Koncerno nekilnojamojo turto verslui vadovavęs skandinavas esą bandė išreikalauti 255 tūkstančių JAV dolerių (dabartiniu kursu – 230 tūkst. eurų) kyšį iš vieno vietos verslininko, kuris siekė išsinuomoti erdvę „Ikea“ prekybos centre Maskvoje. O.Ingvaldsonas paspruko iš Rusijos.

Šios šalies teisėsauga pernai paskelbė, kad jis buvo plano sumanytojas, tačiau penkeriems metams buvo nuteistas buvęs jo pavaldinys turkas Okanas Yunalanas, kuris 2011 metų balandį paėmė kyšį vienoje Maskvos kavinių.

Švedija ir Rusija nėra pasirašiusios ekstradicijos sutarties, bet Maskva paskelbė sieksianti, kad O.Ingvaldsonas būtų išduotas. Galiausiai švedas ir dar vienas Turkijos pilietis Feritas Yildirimas buvo įtraukti į ieškomų asmenų sąrašą Rusijoje.

Tąsyk „Ikea“ atstovai apsiribojo trumpu komentaru: jie tik patvirtino, kad policija yra pradėjusi tyrimą, tačiau sakė negalintys kalbėti apie „pavienius atvejus“.

Skandalas – ir Singapūre

„Ikea“ neišvengė skandalų ir Singapūre. Maistą tiekiančios kompanijos vadovas Gary Lim Kim Sengas šių metų vasarį nuteistas kalėti 70 savaičių už tai, jog nuo 2003 iki 2009 metų mokėjo kyšius, kad gautų užsakymų iš švedų.

Pakišus susirinkdavo už maisto tiekimą „Ikea“ prekybos centruose atsakingas Chrisas Leng Kah Pohas. Jis buvo nuteistas kalėti 98 savaites, jam skirta net 2,3 mln. JAV dolerių (2,08 mln. eurų) bauda. Singapūro žiniasklaida paskelbė, kad tai vienas didžiausių kyšininkavimo skandalų šalyje.

Smulkesnių kyšininkavimo istorijų, susijusių su „Ikea“ vardu, būta ir Didžiojoje Britanijoje.

Gimtinei gailėjo pinigų

Bet nė vienas korupcijos skandalas, atrodo, neprilygsta „Ikea“ savininko I.Kamprado sprendimui 40 metų nemokėti mokesčių šaliai, kurioje gimė ir jis pats, ir jo koncernas.

Visą šį laiką vienas turtingiausių pasaulio verslininkų, kuriam dabar jau 89 metai, gyveno Šveicarijoje, kurioje mokesčiai daug mažesni nei Švedijoje.

Tik 2012-aisiais milijardierius pareiškė, kad grįžta į gimtinę pabūti arčiau artimų ir senų draugų. Taip verslininkas nutarė mirus žmonai Margaret.

Kai kurie analitikai iškart pastebėjo, kad turtuolis nutarė grįžti būtent tuomet, kai Švedija įvedė tam tikrų pokyčių nekilnojamojo turto, sveikatos, paveldėjimo mokesčių srityse.

„Švedija jau nebėra didelių mokesčių valstybė“, – tuomet sakė kompanijos „Ernst & Young“ mokesčių teisės specialistė Carla Pihlgren.

Verslus nuo mažų dienų

Apie „Ikea“ ir I.Kampradą sklando daug istorijų. Pavyzdžiui, pasakojama, kad milijardierius verslininkas neišpasakytai taupus. Arba tiesiog šykštus.

I.Kampradas – ūkininkų vaikas. Pasak „Forbes“, jis 497-as turtingiausių pasaulio žmonių sąraše ir 14-as Švedijoje. Jo turtas siekia 3,5 mlrd. JAV dolerių (3,16 mlrd. eurų).

„Ikea“ sėkmės skrydis prasidėjo 1953 metais, kai I.Kampradas nusipirko nedidelį baldų fabriką.

Iki tol švedo verslas apsiribojo smulkmenų pirkimu ir perpardavimu. Dar būdamas penkerių I.Kampradas pradėjo pardavinėti degtukus kaimynams: vaikas suvokė, kad pirkti degtukus didesniais kiekiais Stokholme ir parduoti net ir už žemą kainą apsimoka.

Paaugęs vaikinas pelną investavo ir pradėjo prekiauti žuvimis, sėklomis, kalėdinėmis dekoracijomis, pieštukais ir rašikliais.

I.Kampradas nuolat plėtė prekių asortimentą. Netrukus jame atsirado piniginės, laikrodžiai, juvelyrikos dirbiniai, kojinės.

Kai, sulaukęs 17 metų, iš tėvo už gerą mokymąsi gavo atlygį, jis įkūrė „Ikea“.

Taupus ar šykštus?

Pinigais I.Kampradas galėtų taškytis į kairę ir dešinę. Iš tiesų viskas yra atvirkščiai: „Ikea“ įkūrėjas važinėdavo senučiuke „Volvo“, skraido ekonomine klase, apsistoja ne aukščiausios klasės viešbučiuose ir rengiasi toli gražu ne stilingai.

Kalbama, kad iš kavinių jis namo parsineša druskos ir pipirų pakelius, o jei kartais būdamas viešbutyje ištrokšta ir atsigaivina gėrimais iš numeryje esančio baro, kad nereikėtų už juos permokėti atsiskaitant registratūroje, I.Kampradas tokių pačių nuperka parduotuvėje ir pastato atgal į barą.

Pasakojama, kad sykį jis nebuvo įleistas į verslo apdovanojimų Švedijoje renginį, nes į ceremoniją atvyko autobusu.

Tokį savo elgesį verslininkas aiškina taip: „Prabangių viešbučių vengiame ne tik dėl mažesnių išlaidų. Mums nereikia prašmatnių automobilių, garsių vardų, uniformų ir kitų statuso simbolių. Mes pasikliaujame savo stiprybe ir valia.“

Be to, jis tvirtino kaip įmonės vadovas jaučiantis pareigą rodyti pavyzdį, kaip reikia taupyti, kad to paties sulauktų ir iš pavaldinių. („Spiegel. de“, „Lrytas.lt“, LR)

Faktai ir skaičiai

„Ikea Group“ veikia 43 šalyse. 2015 metų rugpjūtį iš viso veikė 328 „Ikea“ parduotuvės 28 šalyse, 27 prekybos paslaugų biurai 23 šalyse, 33 paskirstymo ir 15 pirkėjų paskirstymo centrų 17 šalių, 44 „Ikea Industry“ gamybos vietos 11 šalių, prekes tiekė 978 tiekėjai.

2015 finansiniais metais „Ikea Group“ pardavė prekių už 31,9 mlrd. eurų, o tai 11,2 proc. daugiau nei 2014-aisiais finansiniais metais.

„Ikea“ tinkle dirba 155 tūkst. žmonių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.