Anksčiau ten traukė nusižengėliai, netrukus dirbs prekybininkai

Netrukus nuo žemės paviršiaus bus nušluotas raudonų plytų pastatas Giraitės gatvėje, kurio slenkstį tris dešimtmečius mynė ne tik kelių policininkai, bet ir prasižengę politikai, aktoriai ir dainininkai.

1987 metais čia buvo laikomi egzaminai, išduodami automobilių numeriai, vairuotojo pažymėjimai.<br>V.Ščiavinsko ir „Archmuziejus.lt“ nuotr.
1987 metais čia buvo laikomi egzaminai, išduodami automobilių numeriai, vairuotojo pažymėjimai.<br>V.Ščiavinsko ir „Archmuziejus.lt“ nuotr.
Buvusi kelių policijos būstinė skaičiuoja paskutines dienas. Čia jau pradeda triūsti statybininkai.
Buvusi kelių policijos būstinė skaičiuoja paskutines dienas. Čia jau pradeda triūsti statybininkai.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Mar 13, 2016, 10:52 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 9:45 PM

„Važiuojame į Giraitę“, – toks sakinys dar neseniai dažnai skambėjo iš kelių policininkų lūpų.

Kur Vilniuje yra toji „Giraitė“, žinojo ir kone kiekvienas vairuotojas.

Mat kelių policijoje Giraitės gatvėje nuo 1987-ųjų buvo išduodami vairuotojo pažymėjimai, automobilių valstybiniai numeriai, būsimieji vairuotojai laikydavo egzaminus.

Tik vėliau pastatas tapo vien kelių policijos būstine. Netrukus keturių aukštų statinio nebeliks, o vietoj jo įsikurs „Lidl“ prekybininkai.

Nors jie savo planų neatskleidžia, manoma, kad Giraitės gatvėje darbuosis prekybos tinklo administracija.

Aukcione įsigijo ir sklypą

Kelių policininkai iš „Giraitės“ persikraustė į „Sūrį“ – pastatą Mėnulio gatvėje.

„Sūriu“ jis pramintas dėl daugybės pusapvalių langų, panašių į sūrio skylutes.

„Lidl“ aukcione buvusią kelių policininkų būstinę įsigijo už 2,46 mln. eurų.

Į Vilnių koją keliantis prekybos tinklas nusipirko ne tik 5,8 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatą, bet ir jam priklausantį 2,2 hektaro ploto sklypą.

Pradinė turto pardavimo kaina buvo kiek didesnė nei 1,9 mln. eurų.

„Šiuo metu svarstome kelis galimus sklypo panaudojimo variantus ir ieškome geriausio sprendimo. Galime patvirtinti, kad artimiausiomis savaitėmis senasis policijos pastatas bus nugriautas“, – sakė „Lidl“ atstovas Tomas Taškauskas.

Įsiminė aprasoję langai

Pareigūnai iš „Giraitės“ išsikraustė 2014-aisiais. Bet pastatas apverktinai atrodė ir anksčiau.

Dėl lėšų stygiaus kelių policininkų būstinė niekada rimčiau nebuvo remontuojama.

Ypač prastai atrodė antrasis ir trečiasis aukštai, kur sienas trindavo Kelių eismo taisyklių pažeidėjai. Kiek geriau atrodė ketvirtasis aukštas, kur buvo policijos vadovybės kabinetai.

Tačiau ir ten parketas kabinetuose buvo nelygus, o kiliminė danga seniai prašėsi pakeičiama. Pradėjus laidyti kritikos strėles buvo atliktas kosmetinis remontas budėtojų skyriuje pirmame aukšte.

Kelių eismo taisyklių pažeidėjams policijos pastatas Giraitės gatvėje labiausiai įsimindavo netvarka, lyg Baltarusijoje ryškiai žydra spalva dažytomis sienomis, sovietmečiu gamintais nekokybiškais langų stiklo paketais, kurių viduje dažniausiai būdavo pilna garų.

Aikštelės – sausakimšos

Vairuotojai keiksnodavo ir sausakimšas automobilių stovėjimo aikšteles. Nors aplink pastatą buvo poros hektarų sklypas, vietos pakankamai, niekas nepasivargino paplatinti sovietmečiu įrengtų aikštelių.

Šalia buvo ir viena aptverta aikštelė, kurioje buvo saugomi policijos konfiskuoti automobiliai. Kai kurie apdaužyti, menantys girtų vairuotojų sukeltas avarijas.

Gal geresnių sąlygų ir nevertėjo tikėtis, nes kasdien šį pastatą aplankydavo tūkstančiai vilniečių, kol dalį policijos funkcijų perėmė įmonė „Regitra“?

Giraitės gatvės pastatą 1980–1984 metais projektavo architektai Kęstutis Pempė ir Gytis Ramunis. Darbas vyko tuomet prestižiniame Miestų statybos projektavimo institute, Vienetinių pastatų projektavimo grupėje.

Radijo ryšys buvo prastas

Projektas tuometėje Sovietų Sąjungoje buvo įvertintas – dar pastato nepastačius jis 1986-aisiais Architektų sąjungos geriausių projektų peržiūroje laimėjo pirmąją vietą.

Jaunieji architektai buvo pagirti už lakonišką, aiškios struktūros pastatą su postmodernizmo užuomina.

Tiesa, į jį įsikraustę kelių policininkai greitai pastebėjo vieną trūkumą. Pastatas stovėjo žemoje vietoje, todėl buvo prastas radijo ryšys.

Su mieste budėjusiais ekipažais budėtojams ne visada pavykdavo susisiekti, tad anteną teko kelis kartus kelti aukštyn. Tai darkė pastato vaizdą.

Eilėje – ir įdomūs žmonės

Vairuotojų nusižengimus svarstanti komisija dirbo antrajame pastato aukšte. Šis aukštas regėjo daug garsenybių.

„Nemažas pulkas žmonių, visi kviečiami pagal pavardę į 201-ąjį kabinetą.

Eilė marga, savotiškai įdomi. Kartu stovėjo buvęs Seimo narys, aviacijos saugumo pareigūnas su uniforma, iš išvaizdos keletas verslininkų, žinomas dainorėlis, jauna simpatinga mergina, trys skusti vaikinukai su maudymosi šortais ir šlepetėmis ir daugybė kitų įdomių piliečių“, – taip įspūdžius prie kabineto durų aprašė vienas vilnietis.

Iš tiesų tame koridoriuje 2010 metais teko stoviniuoti dainininkui Donatui Montvydui, nors jis kažin ar šią procedūrą norėtų prisiminti.

Kelių policija net ketino atimti iš D.Montvydo vairuotojo pažymėjimą, nes jis bent tris kartus pažeidė Kelių eismo taisykles, sukėlė avariją.

„Giraitėje“ teko lankytis ir Egidijui Dragūnui, pagarsėjusiam konfliktais su policininkais.

„Keikėsi necenzūriniais žodžiais pareigūnų ir kitų asmenų akivaizdoje, nevykdė reikalavimų nutraukti neteisėtus veiksmus, bandė pasišalinti“, – taip 2009 metų E.Dragūno vizitas į kelių policiją aprašomas teisme nagrinėtoje byloje. Skandalais garsėjantis dainininkas buvo nubaustas ne tik už greičio viršijimą, bet ir už savo elgesį.

Teisme E.Dragūnas kaltę neigė, aiškino jokio incidento nesukėlęs, nieko neįžeidinėjęs, necenzūrinių žodžių nevartojęs.

Esą tai pareigūnai pažeidinėjo jo teises, grasino uždaryti į areštinę.

„Giraitėje“ jis neva tik atsisakė pasirašyti šaukimą į posėdį, pareikalavo išsiųsti jį namo ir nusprendė išeiti iš pastato, tačiau pasuko ne į tą pusę. Policininkai pradėjo ant jo šaukti, kad jis pro ten neišeis, norėjo paimti už rankos, tačiau jis ištrūko ir pabėgęs užtrenkė duris.

Pametė visureigio numerį

2001-aisiais apsilankymas kelių policijoje liūdniau baigėsi politikui Egidijui Bičkauskui. Iš „Giraitės“ jis pateko į ligoninę.

Į policiją E.Bičkauskas buvo atvykęs aiškintis dėl avarijos. Eidamas koridoriumi jis susmuko ant betoninių grindų.

Išvakarėse E.Bičkausko vairuojamas visureigis „Land Rover“ Kalvarijų gatvėje rėžėsi į pirmojoje eismo juostoje stovintį nenaują „Volkswagen Passat“ ir jį sulamdė.

Vairuotojas iš avarijos vietos išvažiavo. Bet ant gatvės liko nuo „Land Rover“ nukritęs valstybinis numeris LRS 152.

Komisariatų pastatai laukia naujakurių

Į baigiamą rekonstruoti Mindaugo gatvės 14-ąjį namą netrukus kraustysis naujakuriai. Anksčiau šiame pastate buvo įsikūręs Vilniaus vyriausiasis policijos komisariatas. Čia buvo vadovų kabinetai, rengiamos rimčiausios operacijos.

Parduotas ir 1700 kvadratinių metrų pastatas Kalvarijų gatvėje, kuriame kadaise dirbo 1-ojo policijos komisariato pareigūnai. Jame neseniai pradėti rekonstrukcijos darbai.

Tik T.Kosciuškos gatvės 900 kvadratinių metrų pastatas, kuriame glaudėsi 5-ojo policijos komisariato policininkai, iki šiol tuščias.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.