Kinijos verslo gigantė grįžta į Lietuvą

Kitos savaitės pradžioje Lietuvoje lankysis Kinijos pramonės korporacijos „China Merchants Group“ atstovai. Jie susitiks su „Lietuvos geležinkelių“ bei Klaipėdos uosto direkcijos atstovais. Konkrečios susitikimo temos neskelbiamos, tačiau plėtros galimybėmis Lietuvoje Kinijos gigantė domisi jau ne pirmus metus.

Klaipėdoje CMG planuoja steigti išorinį uostą<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Klaipėdoje CMG planuoja steigti išorinį uostą<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

2016-03-13 10:17, atnaujinta 2017-06-01 21:45

Praėjusiais metais „China Merchants Group“ (CMG) su „Lietuvos geležinkeliais“ sutarė steigti bendrą įmonę ir paskelbė apie planus Klaipėdos uoste steigti išorinį uostą. Šių metų pradžioje CMG pranešė ketinanti steigti Vilniuje ir Klaipėdoje savo atstovybes.

Valstybės valdoma gigantė

CMG buvo įsteigta 1872 m., paskutiniu Čingų dinastijos laikotarpiu. Šalyje vykdant „savęs stiprinimo politiką“ valdžios subsidijomis nepriklausomi pirkliai buvo skatinami steigti įvairias įmones, prisidedančias prie šalies modernizavimo.

CMG, kurios 80 proc. steigiamojo kapitalo surinko etniniai kinai, tapo pirmąja modernia logistikos kompanija Kinijoje, kuri nebuvo valdoma užsieniečių. 1932 m. CMG buvo nacionalizuota.

Šiandien CMG, įsikūrusi viršutiniame Honkongo „Kinijos pirklių dangoraižio“ aukšte, yra viena stambiausių Kinijos valstybinių kompanijų.

Kinijos valstybinių uostų operatorių lyderė taip pat teikia bankininkystės, vertybinių popierių, draudimo, fondo valdymo paslaugas bei yra tiesioginių investicijų valdymo paslaugų platforma.

2014 metais CMG grynasis pelnas siekė 3,9 mlrd. eurų.

Lietuva domisi jau kuris laikas

Apie CMG planus Lietuvoje girdima jau ne pirmus metus.

CMG Lietuvoje pasirašė tris memorandumus – su Kauno laisvąja ekonomine zona, su „Lietuvos geležinkeliais“ ir Klaipėdos valstybiniu jūrų uostu. Ketinimų protokolas pasirašytas ir su logistikos kompanija „VPA Logistics“

„Kinų pusė informavo, kad „China Merchants Group“ pasirinko Lietuvą kaip Kinijos Šilko kelio strategijos įgyvendinimo vietą. Korporacija planuoja steigti „vieno kelio, vieno ekonominio bendradarbiavimo“ centrą Lietuvoje, kurį sudarytų transporto ir pramonės kompleksas“, – praėjusių metų pabaigoje sakė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Su „Lietuvos geležinkeliais“ CMG sutarė steigti bendrą įmonę ir paskelbė apie planus kurti išorinį uostą Klaipėdoje bei dvi atstovybes Vilniuje ir Klaipėdoje. Kauno ekonominėje zonoje CMG ketina statyti gaminių skirstymo centrą.

Patogiausias kelias į Baltarusiją

Šių metų pabaigoje turėtų būti įgyvendintas milžiniškas CMG projektas Baltarusijoje – 500 mln. dolerių vertės pramonės parkas „Didysis akmuo“, kuriame planuoja kurtis tokios kompanijos kaip „Huawei“ ir ZTE.

CMG jau kuris laikas ieškojo prekybos koridoriaus, per kurį galėtų gabenti prekes iš Baltarusijos. Įmonė rinkosi tarp Klaipėdos bei Rygos ir nusprendė, kad prekes gabenti per Lietuvą bus patogiau.

Šiuo metu Kinija įgyvendina Naujojo šilko kelio projektą, dar vadinamą „Vieno kelio, vieno ekonominio bendradarbiavimo“ strategija. Šia valstybės programa siekiama sustiprinti Kinijos ryšius su Azija, Europa, Artimaisiais Rytais ir Afrika.

Kinijos planuose yra sausumos maršrutas, jungiantis Eurazijos centrus prekybos tinklu bei jūrinis maršrutas, kuriuo Kinijos uostai būtų sujungiami su Europos bei Afrikos pakrantėmis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.