Lietuvos verslui pažįstamas Baltarusijos oligarchas – už grotų

Jau penktą dieną už grotų kamuojasi vienas įtakingiausių Baltarusijos verslininkų – Aliaksandro Lukašenkos pinigine laikytas Jurijus Čižas.  Jo sulaikymas sudrebino Baltarusiją ir pasėjo paniką tarp kaimyninės šalies verslininkų.

J.Čižo valdomas koncernas „Triple“ – vienas didžiausių Baltarusijos degalų eksportuotojų į Europos Sąjungos šalis ir į Ukrainą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Čižo valdomas koncernas „Triple“ – vienas didžiausių Baltarusijos degalų eksportuotojų į Europos Sąjungos šalis ir į Ukrainą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Čižo valdomas koncernas „Triple“ – vienas didžiausių Baltarusijos degalų eksportuotojų į Europos Sąjungos šalis ir į Ukrainą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Čižo valdomas koncernas „Triple“ – vienas didžiausių Baltarusijos degalų eksportuotojų į Europos Sąjungos šalis ir į Ukrainą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Čižas dažnai lydėdavo Baltarusijos prezidentą įvairiose kelionėse, neretai bendraudavo su juo neformalioje aplinkoje. Vienas iš pastarųjų tokių renginių – pernykštis bulviakasis A.Lukašenkos užmiesčio rezidencijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Čižas dažnai lydėdavo Baltarusijos prezidentą įvairiose kelionėse, neretai bendraudavo su juo neformalioje aplinkoje. Vienas iš pastarųjų tokių renginių – pernykštis bulviakasis A.Lukašenkos užmiesčio rezidencijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 15, 2016, 7:54 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 3:24 PM

Penktadienį, kai Lietuva šventė Kovo 11-ąją, kaukėti Baltarusijos Valstybės saugumo komiteto darbuotojai darbavosi J.Čižo biure ir milijonieriui priklausančio klubo „Dinamo“ patalpose.

Buvo atliktos kratos, suimtas ne tik oligarchas, bet ir kiti bendrovės vadovai.

Lietuviai iš oligarcho pirko dyzeliną

J.Čižo valdomas koncernas „Triple“ – vienas didžiausių Baltarusijos degalų eksportuotojų į Europos Sąjungos (ES) šalis ir į Ukrainą.

Lietuvos įmonės iš šios kompanijos dyzeliną pirkdavo tiesiogiai ir per tarpininkus. Kai kurios mūsų šalies bendrovės iš „Triple“ nupirktą dyzeliną pereksportuodavo į kitas valstybes.

Portalo „TUT.by“ šaltinio duomenimis, J.Čižas jau prieš kelis mėnesius pateko į valdžios nemalonę, bet jo sulaikyti be prezidento leidimo vis tiek būtų buvę neįmanoma.

Kokią gi valdžios nemalonę užsitraukė šis, vienu sėkmingiausiai dirbančių laikytas Baltarusijos verslininkas?

Neoficialiais duomenimis, verslininkas suimtas dėl kelių priežasčių: dėl ketinimų perskirstyti turtą ir valdžios ketinimų „papurtyti“ stambųjį verslą krizės metu.

Kartu kasė bulves, kartu žaidė ledo ritulį

Žiniasklaida rašo, kad nesulaukęs šalies vadžios pritarimo, verslininkas vargu ar būtų galėjęs įžengti į naftos rinką.

„Tai tas pats, kaip patekti į aukštuomenę: tokią galimybę turi tik valdžiai artimi verslininkai“, – rašo baltarusių spauda.

Minske sulaikytas oligarchas buvo laikomas artimu Baltarusijos prezidentui A.Lukašenkai.

J.Čižas dažnai lydėdavo Baltarusijos prezidentą įvairiose kelionėse, neretai su juo bendraudavo neformalioje aplinkoje. Vienas iš pastarųjų tokių renginių – pernykštis bulviakasis A.Lukašenkos užmiesčio rezidencijoje.

Pats milijonierius, beje, neslėpė artimų santykių su Baltarusijos valdžios viršūnėmis. Per įvairius renginius jis ne kartą stovėjo šalia prezidento, kartu su juo ilsėjosi, žaidė ledo ritulį. Daugiau kaip prieš dešimtmetį jis įsigijo namą prestižiniame Minsko rajone Drazdy, kuriame yra ir A.Lukašenkos rezidencija.

Tačiau valdžios viršūnėms artimas verslininkas turėjo ir tam tikrų „socialinių įsipareigojimų“ – pastatyti futbolo stadioną arba ledo rūmus. Kalbama, kad ir „Dinamo“ klubas J.Čižui atiteko ne dėl to, kad jam to labai norėjosi, bet „priverstine tvarka“.

Žurnalistų skaičiavimais, verslininkas futbolui jau išleido apie 65 mln. dolerių.

Karaliavo reitingų viršūnėse

J.Čižas verslininko karjerą pradėjo nuo didmeninės prekybos ir transportavimo paslaugų. Vėliau koncerno sudėtyje atsidūrė jo sukurti statybų, žemės ūkio, mažmeninės prekybos, restoranų ir farmacijos verslai.

Tačiau viena svarbiausių oligarcho veiklos sričių tapo naftos verslas.

J.Čižo veikla buvo siejama su „skiedimo schema“, kuri leido Baltarusijai be muitų įsivežti rusišką naftą, perdirbti ją į atitinkamos rūšies produkciją (pavyzdžiui, tirpiklius ir skiediklius, biodyzelinį kurą), o po to parduoti užsienyje – taip išvengiant Rusijos taikomo muitų mokesčio.

Antrojo dešimtmečio pradžioje tokia schema Baltarusijai atnešė milijardus dolerių.

2013 metais J.Čižo pavardė buvo pirmoji neoficialiame įtakingiausių ir sėkmingiausių šalies verslininkų reitinge. Į jį pakliūti nesutrukdė ir tai, kad jam ir jo įmonėms kurį laiką buvo taikomos ES sankcijos.

Į juodąjį sąrašą kaip vienas pagrindinių režimo rėmėjų Baltarusijoje vienas turtingiausių Baltarusijos žmonių pateko 2012 metais. Tačiau pernai spalį teismas Liuksemburge nutarė, kad ES nepateikė įrodymų, jog J.Čižas finansavo autoritarinį režimą Baltarusijoje mainais į paramą jo verslui.

Sankcijos panaikintos ir keturioms J.Čižo įmonėms.

Reitingo sudarytojai tuomet skelbė, kad galimus nuostolius, patirtus europinėje rinkoje, J.Čižas kompensavo aktyvia veikla Rusijoje ir kitose šalyse. Tarkime, jo kompanijos tapo svarbiausiomis degalų tiekėjomis į Ukrainos rinką.

J.Čižo turtas reitinge nubuvo skelbiamas. Kiti šaltiniai jį įvertino 200 mln. dolerių.

Skolos – per milijardą dolerių

Apie tai, kad milijonieriaus reikalai klostosi ne itin gerai, A.Lukašenka kalbėjo jau prieš keletą metų.

„Iš J.Čižo jau nieko negalima paimti, aš jau prašau, kad jam padėtų finansiškai, o tai jis bankrutuos“, – 2013 metų pradžioje pareiškė jis.

Formaliai „Triple“ ir toliau demonstravo teigiamus rezultatus – 2014 metais ji pateko tarp dešimties pelningiausių šalies kompanijų: grynasis pelnas siekė apie 65 mln. dolerių. Tačiau jau pirmąjį 2015 metų pusmetį Baltarusijos finansų ministerija paskelbė, kad grupė patyrė 2 mln. dolerių nuostolių.

2016 metų vasario mėnesio duomenimis, dvi kompanijos, kurios priklausė „Triple“ grupei (vienas didžiausių nealkoholinių gėrimų gamintojų „Aqua Triple“ ir aliuminio profilių gamintoja „Triple-dekor“), nebuvo sumokėjusios mokesčių, „Dinamo“ žaidėjai laiku nebegaudavo atlyginimų.

Pastaraisiais metais grupė atsikratė kelių kompanijų, buvo atsisakyta kelių finansiškai nenaudingų projektų.

„Krizė, pasikeitusi konjunktūra ir nežinomybė viduje privertė kompanijos savininką reorganizuoti savo verslą“, – 2016-ųjų pradžioje pasakojo vienas iš kompanijos vadovų. Jo žodžiais, dalis personalo buvo atleista. Jau po J.Čižo sulaikymo vienas iš Baltarusijos parlamentarų Sergejus Skrebecas pareiškė, kad verslininkas jau yra bankrutavęs, o jo skolos siekia ne mažiau milijardo dolerių.

Prieš kelis mėnesius buvo sulaikytas ir J.Čižo pavaduotojas, „Triple“ bendraturtis Vladimiras Japrincevas. Į pareigūnų akiratį taip pat pakliuvo ir pastarojo sūnus Kazbekas. Sulaikymas buvo siejamas su neįvykdyta degalų tiekimo į Ukrainą sutartimi, milijoninėmis skolomis kažkokiems „įtakingiems žmonėms iš Rusijos“ ir įtarimais dėl kapitalo išgabenimo iš Baltarusijos.

Sulaikymo versijų – ne viena

Remiantis viena iš spaudoje pasirodžiusių versijų, šis sulaikymas – tai kovos tarp „senųjų“ ir „naujųjų“ oligarchų pasekmė. „Norint paremti  kažką nauja, reikia atimti iš seno. Atėjo ir J.Čižo eilė“, rašo slon.ru.

Pateikiama ir kita versija, neva, milijonierius tapo konkurentų intrigų auka: kalbama apie tam tikrus užsienio projektus ir kurioms Baltarusijoms įmonėmis jie atiteks. Taip pat neatmetama, kad krizės akivaizdoje valdžia taip stengiasi iš stambaus verslo gauti papildomų lėšų.

Neoficialiais duomenimis, dalintis su valstybe pasiūlyta ir kitiems verslininkams, o šį procesą lydi areštai, tačiau informacija apie juos nepasiekia spaudos.

J.Čižo situacijai įtakos turėjo ir finansiniai sunkumai, su kuriais susidūrė jo kompanijų grupė.

„J.Čižo verslo struktūros neatneša pakankamos komercinės naudos tiems, kurie yra vieši ar nevieši šios verslo imperijos akcininkai, – svarsto opozicinės Jungtinės pilietinės partijos lyderis Anatolijus Lebedko. – Verslininkas nustojo Šeimai ir biudžetui nešti auksinius kiaušinius. Ir to užteko, kad prarastų neliečiamybę.“

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.