Kodėl iš parduotuvių dingo legendinės „Karvutės“?

Vilnietės Kotrynos duktė gyvena tolimoje šalyje. Smaližė atžala dievina lietuviškus saldainius „Karvutė“, tad motina, sukrovusi siuntinį užsienyje studijuojančiai dukteriai, nutarė jį papildyti puskilogramiu „Karvutės“ saldainių. „Tai tapo neįmanoma misija, aplėkiau kelias parduotuves, bet lietuviškų „Karvučių“ neradau“, – pasakojo moteris.

Saldainių „Karvutė“ parduotuvių lentynose nebeliko.<br>V.Balkūno nuotr.
Saldainių „Karvutė“ parduotuvių lentynose nebeliko.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 16, 2016, 5:46 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:40 PM

Išties metų gaminio titulą pelniusias lietuviškas „Karvutes“ pasiglemžė užsieninės mados. Šie saldainiai Lietuvoje dar gaminami, tačiau vadinami angliškai.

Anot prekybininkų, pastaraisiais metais lietuviškas „Karvutes“ iš rinkos išstumia ukrainietiškos, latviškos ir lenkiškos – šie saldainiai pigesni. Kur kas dažniau parduotuvių lentynose išvysi užrašą „Gotina“ (latviškai „karvutė“) ar „Korivka“ (ukrainietiškai).

Tiesa, prekyboje yra ir lietuviškų saldainių, tačiau praradusių senąjį legendinį pavadinimą. Anksčiau „Rokiškio karvutę“ gamino įmonė „Rivona“, valdanti „Norfos“ parduotuves. Tačiau kai „Norfa“ savo gamybos cechus iškėlė iš Rokiškio, saldainių gamybos verslą pardavė vietos įmonei „Daivida“. Ši bendrovė iki šiol gamina „Karvutes“, tačiau jos pavadintos angliškai „Caramel Cow“.

Kodėl gamintojai pervadino saldainius?

Lietuviški saldainiai parduodami ne tik Lietuvos rinkoje, bet ir Estijoje, Anglijoje.

„Galbūt norėjosi modernesnio pavadinimo, tačiau vis pakalbame apie senąjį“, – neslėpė „Daividos“ pardavimų ir rinkodaros vadovas Justas Kaupas.

Tiesa, bendrovė prisispausdinusi daug pakuočių, tad kol kas keisti pavadinimo neketina.

„Karvutės“ laikomos Lietuvos tautiniu paveldu, joms gaminti iki šiol naudojama daug rankų darbo.

Tačiau, neslėpė J.Kaupas, rinkoje populiarios ukrainietiškos, latviškos ar lenkiškos „Karvutės“, nors ir kitokio skonio, yra pigesnės.

„O žmonės renkasi tai, kas pigiau“, – sakė J.Kaupas.

„Caramel Cow“ galima rasti „Norfoje“ ir mažesnėse parduotuvėse.

„Daivida“ gamina šiuos saldainius ir su įvairiais įdarais – vafliais, sezamais, romo skonio, ne tik tradicines. Pas mus galima nusipirkti ir lietuviškų „Daividos“ saldainių, ir ukrainietiškų“, – kalbėjo „Norfos“ atstovas Darius Ryliškis.

Tuo tarpu „Maxima“ tinklo parduotuvėse lietuviškų neberasi.

„Savo klientams visada stengiamės pasiūlyti platų prekių asortimentą už geriausią kainą. „Maxima“ prekybos tinkle lietuviškų saldainių „Karvutė“ asortimente jau nėra daugiau nei dveji metai, ir mūsų saldainių gamintojai iš Lietuvos net neturi savo asortimente šių saldainių.

Vietoj jų klientams pasiūlėme analogą – latviškas „Saldus gotina“ bei ukrainietiškas „Korivka“, kurios net pigesnės, nei buvo lietuviškosios“, – pabrėžė „Maxima“ atstovė Renata Saulytė.

Panaši padėtis ir „Iki“ tinkle.

„Sveriamų saldainių pavadinimu „Karvutė“ neturime asortimente, tačiau yra tokių pačių saldainių, tik jie vadinasi „Korivka“. Mes juos turime beveik pusėje mūsų parduotuvių. Panašu, kad jie yra populiarūs“, – sakė „Iki“ atstovė Berta Čaikauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.