Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES kaina – milijonas bedarbių

Jei Didžioji Britanija nuspręs išstoti iš Europos Sąjungos (ES), tai šaliai gali brangiai atsieiti. Prognozuojama, kad šaliai palikus ES, iki 2020 metų ji patirs 100 milijardų svarų nuostolių, o be darbo liks 950 tūkst. žmonių, praneša CNN.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas, anksčiau gąsdinęs ES referendumu, dabar siūlo balsuoti už pasilikimą bendrijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas, anksčiau gąsdinęs ES referendumu, dabar siūlo balsuoti už pasilikimą bendrijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 3:39 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 1:51 AM

„Išstojimas iš ES sukeltų rimtą šoką Anglijos ekonomikai“, – konstatuojama tyrime, kurį pateikė Anglijos pramonininkų konfederacija.

„Nukentėtų gyvenimo standartai, darbuotojai ir ekonomikos augimas“, – galimas išstojimo iš Bendrijos, dar vadinamo „Brexit“, pasekmes komentavo pramonininkų konfederacijos vadovė Carolyn Fairbairn.

Du scenarijai

Tyrimas pateikia du Didžiosios Britanijos, nusprendusios palikti Bendriją, ateities scenarijai.

Jei pasitvirtintų optimistinis scenarijus, naujas prekybos susitarimas su ES turėtų būti priimtas per penketą metų nuo referendumo. Net jei pasitvirtintų šis scenarijus, 2020 m. prognozuojamas Didžiosios Britanijos BVP būtų 3 proc. mažesnis, nei tas, kurio būtų galima pasiekti pasiliekant ES.

Kita prognozė – skaudesnė. Jei derybos su Bendrija dėl naujų susitarimų užtruktų, Didžiosios Britanijos BVP sumažėtų 5,5 proc.

Bet kuriuo atveju, didžiausia problema, su kuria susidurtų ES palikusi Didžioji Britanija, būtų verslo pasitikėjimo praradimas, kuris nutolintų naujas investicijas bei naujų darbo vietų steigimą, o dalis jau esamų darboviečių liktų tuščios.

Bijo ne visi

Tiesa, ne visi kalba apie skaudžias „Brexit“ pasėkmes ekonomikai.

Matthew Elliotas, kampanijos už išstojimą iš bendrijos vadovas, teigia, kad be ES Didžiosios Britanijos ekonomika galėtų pradėti augti savarankiškai ir niekas jai nebetrukdytų.

„Jeigu norime susigrąžinti kontrolę, o ES net nesvarsto mūsų pasiūlymų, vienintelis saugus sprendimas yra balsavimas už išstojimą“, – teigė jis.

Už išstojimą iš ES pasisako ir kai kurie politikai, pavyzdžiui Londono meras Boris Johnsonas bei dalis verslininkų.

Palaikymą šiai kampanijai neseniai išreiškė 200 smulkių verslininkų, kurie teigia, kad ES biurokratiniai procesai per daug kainuoja ir daro žalą jų verslams.

Referendumas dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES įvyks birželio 23 d. Apklausos rodo, kad gyventojai šiuo metu yra susiskaldę, o didelė jų dalis dar nėra apsisprendę, kaip balsuos.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.