Gyventojų konfliktas Mažeikiuose sprendžiamas metaline kartimi

Mažeikių sodų bendrijos „Obuoliukas“ gyventojams, norintiems išvažiuoti iš teritorijos, tenka važiuoti aplinkui. Greta įsikūrusio daugiabučio gyventojai, gavę seniūno palaiminimą, kelią užtvėrė, nors miesto meras teigia, kad jis turi likti atviras.

Daugiabučio gyventojams pasiskundus, sodo bendrijos „Obuoliukas“ gyventojai liko be kelio, kuriuo išvažiuodavo iš teritorijos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiabučio gyventojams pasiskundus, sodo bendrijos „Obuoliukas“ gyventojai liko be kelio, kuriuo išvažiuodavo iš teritorijos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kelias iš sodų bendrijos pirmiausia buvo uždarytas metaliniu strypu, o kitą dieną, seniūno sprendimu, uždengtas ir betoniniais blokais.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kelias iš sodų bendrijos pirmiausia buvo uždarytas metaliniu strypu, o kitą dieną, seniūno sprendimu, uždengtas ir betoniniais blokais.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintarė Valentinaitienė

2016-03-21 12:16, atnaujinta 2017-06-01 02:32

„Vakare eidama iš parduotuvės sodo pirmininkė pamatė, kad ant esamų sodo kelio stulpų užvirinama metalinė kartis“, – teigiama laiške redakcijai.

Mažeikių sodų bendrijos „Obuoliukas“ gyventojai liko be kelio išvažiuoti iš sodo po to, kai šalia esančioje Tyliojoje gatvėje stovinčio daugiabučio gyventojai seniūnui pasiskundė dėl dulkių ir triukšmo jų kieme.

Kaltina seniūną savivale

„Kai paklausėme, kokiu tikslu užvirinamas kelias, mus išvadino necenzūriniais žodžiais. Iškvietėme policiją, ji liepė nupjauti vamzdį, bet daugiabučio gyventojai pasakė, kad susitarė su seniūnu, ir pareigūnai nuėjo palikę uždarytą kelią. O šiandien seniūnas atsiuntė mašiną ir uždėjo blokus ant kelio. Dabar nei praeiti, nei pravažiuoti negalim“, – pasakojo sodo bendrijos gyventoja Virginija.

„Obuoliuko“ gyventojai sakosi šiuo keliu važinėję nuo pat sodų įkūrimo pradžios ir nesutinkantys su tokia savivale. Jie kreipėsi ir į žemėtvarkos instituciją, ir į architektus. Šie pasakė, kad nors registruoto kelio šioje vietoje nėra, bet kelio įvažiuoti į sodus užtverti niekas negali.

Parašę skundus policijai, seniūnijai bei miesto merui, sodo bendrijos gyventojams buvo pasiūlyta palaukti, kol bus parengta konkreti nutartis dėl kelio likimo.

„Kelią uždarė be jokios nutarties. Kodėl mes turime eiti kryžiaus kelius, kad atidarytų savavališkai uždarytą kelią iš sodo?“ – klausė Virginija.

Jokio kelio nėra

Mažeikių miesto seniūnas Šarūnas Armonas, davęs leidimą kelią uždaryti, sako, kad jis uždarytas laikinai: „Gavome daugiabučio gyventojų skundą ir kol kas jį uždarėme, kol bus priimtas nutarimas.“

Tiesa, jis nemano, kad sodo bendrijos gyventojai turi teisę pykti. „Šiaip jokio kelio ten ir nėra. Kelias yra tik iki tvoros, toliau paliktas gaisrinis kelias, kuris nėra skirtas mašinoms važinėti. Už tvoros prasideda namo kiemas ir gyventojai turi teisę neleisti po jų valdas važinėti“, – pasakojo Š.Armonas.

Seniūnas teigia, kad kelias, kurį naudojo sodo bendrijos gyventojai, yra visai ne kelias, o tik keliukas pravažiuoti. Anksčiau šioje vietoje buvo vartai, tačiau kažkas, galbūt patys sodiečiai, tuos vartus sulaužė ir pradėjo nuolat važinėti pro greta stovinčio daugiabučio kiemą, o tai ir papiktino gyventojus.

„Blokus mes patrauksime, kad žmonės galėtų praeiti, šioje vietoje turėtų būti paliktas ir kelias gaisrinei, bet mašinos čia važinėti negali ir tikriausiai negalės“, – sakė seniūnas. Jis nemato didelės problemos dėl užtverto kelio, nes iš sodo bendrijos „Obuoliukas“ yra dar du keliai, kuriais gyventojai gali naudotis.

Jei šioje vietoje būtų įrengtas kelias, sodo bendrijos gyventojai važinėti juo galėtų, tačiau Š.Armonas nemano, kad tai įvyks: „Dabar, kai susipyko su daugiabučio gyventojais, tai tikriausiai tikrai nebus to kelio, nes jie prieštaraus.“

Seniūnas nemano, kad sprendimas uždaryti kelią nesulaukus jokio patarimo, buvo neteisingas. „Pavyzdžiui, dabar daugiabučio kieme yra rengiama žalia veja, jei sodų gyventojai čia dabar važinėtų, jie gautų baudą dėl suvaržytos žemės gadinimo.“

Meras leidimo nedavė

Mažeikių miesto meras Antanas Tenys apie gyventojų ginčus ir uždarytą kelią sužinojo tik sulaukęs „Obuoliuko“ gyventojų skundo.

Jis, kaip ir seniūnas, kalbėjo apie tai, kad yra sudaryta specialistų komisija ir visiems reikia sulaukti oficialaus nutarimo dėl to, kaip pasielgti su minimu keliu.

Tiesa, jei seniūnas Š.Armonas mano, kad sodo bendrijos gyventojai nieko nepeš, miesto meras galvoja kitaip.

„Mano pozicija yra tokia, kad negalima drausti žmonėms pravažiuoti, jeigu jiems to reikia. Jeigu ten nėra įregistruoto kelio, tuomet reikia jį įteisinti ir padaryti tokią kelią, kad juo būtų galima važinėti nekliudant daugiabučio gyventojams“, – sakė A.Tenys.

Jis išklausė tiek sodų bendrijos „Obuoliukas“, tiek seniūno argumentus ir šiuo metu laukia komisijos rezultatų.

Siūlo gyventi draugiškai

Seniūnas Š.Armonas teigia, kad konfliktas tarp daugiabučio Tyliojoje gatvėje ir sodų bendrijos „Obuoliukas“ gyventojų tęsiasi jau kuris laikas.

„Jei nebūtų jau anksčiau susipykę, tai būtų galima draugiškai susitarti, o dabar triukšmas, visi turi dirbti, reikia teisinio įvertinimo. Reikės dar pagalvoti, kaip čia padaryti. Sunkiausia yra žmones sutaikyti“, – situaciją komentavo seniūnas.

Jis teigia, kad savivaldybė šioje vietoje kelio tikriausiai nepradės tiesti, nes daugiabučio gyventojai, turintys tokią teisę, tam pasipriešins.

Š.Armonas mano, kad vienintelis būdas „Obuoliuko“ gyventojams laimėti – tai draugiškai susitarti su daugiabučio gyventojais, kad jie nebereikštų priekaištų.

Sodų bendrijos gyventojai tokiu pasiūlymu nėra labai patenkinti. „Seniūnas mums pasakė, kad turėtume nupirkti butelį daugiabučio gyventojams ir gyventi draugiškai. Nei mes norime vartoti alkoholį, nei matome reikalą tai daryti, kai jie yra tie, kurie savavališkai uždarė kelią.“

Daugiabučio gyventojai rūpinasi vaikais

Savo nuomonę išsakė ir daugiabučio Tyliojoje gatvėje gyventojai. Jų teigimu, visas konfliktas kilo kelių sodo bendrijos gyventojų iniciatyva, o anksčiau visi žinojo, kad jokio kelio toje vietoje nėra.

„Kai kovo pradžioje buvo nupjauti vartai, sodų pirmininkė sakė, kad darys viską, kad juos sutvarkytų. Mes prisukome vamzdį, bet jo kitą rytą neliko. Pati „Obuoliuko“ pirmininkė sako, kad jokio kelio čia nėra ir vartai turi būti uždaryti“, – teigiama laiške redakcijai.

Nors sodo bendrijos gyventojai teigia pravažiavimą naudojantys nuo pat sodų įkūrimo laikų, daugiabučio gyventojai sako, kad tai netiesa. „20 metų jokio pravažiavimo nebuvo ir visi ramiai gyvenom“, – pasakojo jie.

Tyliosios g. daugiabučio gyventojai baiminasi, kad atidarius pravažiavimą kieme nebebus saugu. Kelias iš sodų bendrijos veda per namo kiemą, o ten atšilus žaidžia bei su dviračiais važinėja vaikai. Daugiabutyje gyvena 11 vaikų.

„Sodų pirmininkė yra bejėgė dėl kelių gyventojų“, – rašome laiške. Tyliosios g. gyventojo teigimu, kelios sodininkės, „kurios eina kiaurai ir nieko nebijo“ yra atsakingos už visą šį šaršalą.

Mažeikių miesto seniūno Š.Armono ir mero A.Tenio teigimu, sudaryta komisija šį klausimą turėtų išspręsti per kelias savaites.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.