Prezidentė siūlo griežčiau kovoti su nelegaliais statiniais

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo

Įstatymo pataisas dėl negalių statinių šalies vadovė D.Grybauskaitė trečiadienį teikia Seimui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Įstatymo pataisas dėl negalių statinių šalies vadovė D.Grybauskaitė trečiadienį teikia Seimui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2016, 11:12 AM, atnaujinta May 31, 2017, 8:45 PM

Tokias įstatymo pataisas šalies vadovė trečiadienį teikia Seimui.

„Savavališkų statybų mastai pagal statistiką kiekvienais metais šiek tiek mažėja, tačiau jos įžūlėja ir agresyvėja.

Tai rodo nuolat viešumon iškylantys skandalingi atvejai. Kita problema, kurią siekiame spręsti – ilgas ir komplikuotas Statybos inspekcijos nurodymų dėl neteisėtų statybų vykdymas.

Neteisėtų statybų šalinimas turi būti operatyvus ir nekelti visuomenei abejonių dėl tokio neteisėto elgesio nebaudžiamumo“, – trečiadienį žurnalistams sakė prezidentės patarėja Gabija Grigaitė.

Pataisomis siūloma numatyti, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos nurodymai būtų vykdomi privalomai, be atskiro kreipimosi į teismą. Pažeidėjui neįvykdžius nurodymo, siūloma, jog inspekcija pati organizuotų statinio griovimo darbus, o išlaidas prisiteistų iš pažeidėjo. Taip pat siūloma numatyti iki 289 eurų dydžio baudą už Statybų inspekcijos nurodymų nevykdymą kiekvieną dieną.

Vykstant teisminiams ginčams dėl statybų teisėtumo, siūloma drausti registruoti statomą objektą Nekilnojamojo turto registre.

„Pagal dabar galiojantį reguliavimą, Statybos inspekcija visais atvejais privalo kreiptis į teismą, jeigu jos nurodymai nėra vykdomi. Tai reiškia, kad per metus susidaro apie 166 ieškiniai, didžioji dalis jų teismo yra patvirtinama. Deja, teismo procesas, jį piktybiškai vilkinant, trunka vienerius-dvejus metus, bet teismų sprendimai taip pat lieka nevykdomi. Praėjusiais metais Statybų inspekcija pradėjo griauti 13 objektų, kai teismų sprendimai buvo dėl 108“, – spaudos konferencijoje sakė G. Grigaitė.

Pataisomis taip pat siūloma dvigubinti maksimalias baudas už savavališkas statybas, o savavališkų statybų įteisinimo įmoką – iki 300 tūkst. eurų, tačiau taip pat siūloma numatyti iki 70 proc. statybų vertės įmokos ribą.

Labiausiai baudas siūloma didinti už naujo ypatingo statinio savavališką statybą (iki 10-30 tūkst. eurų) bei tokio objekto statybą saugomose teritorijose (iki 16-40 tūkst. eurų).

Jeigu asmenys patys praneštų apie savavališkai vykdomas statybas, įmoką už statinio įteisinimą jiems siūloma mažinti perpus. Tačiau siekiama, kad įmokas už savavališkų statybų įteisinimą mokėtų visi tokių objektų statytojai.

„Kita problema – neatgrasantys baudų dydžiai, be to, ne visi savavališkas statybas vykdę asmenys sulaukia atsakomybės. (Priėmus pakeitimus) pažeidėjas bus motyvuotas įvykdyti sprendimą, nes jam grės dideli finansiniai nuostoliai. Siūloma nustatyti ne simbolines, o iš tiesų atgrasančias baudas ir didinti įmokas už įteisinimą“, – sakė G. Grigaitė.

Pataisose numatyta galimybė statybos leidimo išdavimo derinimo procedūrose dalyvaujančioms institucijoms taisyti pastebėtas klaidas, nesikreipiant į teismą.

Pataisose numatyti ir apribojimai galimybėms įteisinti savavališkus statinius valstybinėje žemėje: siūloma leisti įteisinti juos tik tokiu atveju, jei statytojas turi teisę naudotis valstybine žeme.

Pasak Statybos inspekcijos l.e.p. Teisės skyriaus vedėjo Juliaus Raškausko, pakeitimai leistų sumažinti savavališkų statybų šalinimo procesus perpus.

„Manome, kad pakeitimai yra prasmingi, nes šalinti savavališkas statybas šiuo metu gali užtrukti 4-5 metus. Priėmus pataisas, ši trukmė sumažėtų dvigubai, nes bylinėjimasis trunka 1-2 metus, be to, teismai nustato papildomus terminus. Manome, kad visa ši procedūra yra perteklinė, neproporcinga ir nereikalinga. Pernai 96 proc. teismų sprendimų pagal inspekcijos ieškinius buvo patenkinti. Tai rodo, kad inspekcija beveik visada teisingai konstatuoja savavališkas statybas“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė jis.

J.Raškausko teigimu, numatytas siūlymas skirti baudas už inspekcijos ir teismų sprendimų nevykdymą, drausmintų pažeidėjus, o didinami baudų dydžiai – atgrasytų nuo nelegalių statybų.

„Reikia pripažinti, kad kai padarinių šalinimą organizuoja inspekcija, užtrunka, naudojami valstybės resursai, ne visuomet pavyksta tas lėšas išieškoti. Šiuo atveju skiriant baudas, pažeidėjai bus suinteresuoti patys šalinti pažeidimus ir tai skatins proceso efektyvumą. Kitas dalykas, daromas labai teisingas žingsnis ta linkme, kad būtų pasiektas prevencinis efektas: baudų didinimas be abejo, atgrasys pažeidėjus“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė jis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.