Išeities nėra: teks iš užsienio kviestis darbuotojus

Lietuvoje trūkstant darbo jėgos, kuriamas naujas migracijos projektas, kuriuo siekiama į Lietuvą pritraukti darbuotojų iš kitų šalių.

Nauja migracijos schema siekama pritraukti į Lietuvą darbuotojus iš užsienio bei paskatinti čia studijuojančius užsieniečius pasilikti.<br>123rf nuotr.
Nauja migracijos schema siekama pritraukti į Lietuvą darbuotojus iš užsienio bei paskatinti čia studijuojančius užsieniečius pasilikti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Rancaitė

Mar 24, 2016, 9:10 AM, atnaujinta May 31, 2017, 6:45 PM

Vidaus reikalų ministerijos atstovė Asta Klapatauskienė teigia, kad Lietuvai šis projektas yra labai svarbus.

„Konkurencija dėl profesionalų didėja tarp valstybių, o mes neturime schemos, kurią naudodami galėtume pritraukti startuolius. Galime pritraukti aukštos kvalifikacijos darbuotojus, bet sąlygos nėra pakankamos. Turime sudaryti sąlygas ir studijuojantiems čia užsieniečiams likti“, – sakė A.Klapatauskienė.

Jos teigimu, akivaizdu, kad galiojantis reglamentavimas yra sudėtingas, jis turėtų būti paprastesnis, greitesnis.

„Juk mažėja darbingų gyventojų skaičius. Naujas projektas lies startuolius, verslininkus, aukštos kvalifikacijos darbuotojus, studentus. Gavome daug pasiūlymų iš verslo segmentų, jie susidomėjo šiuo projektu, kuris palengvintų įdarbinant užsieniečius. Kiekvienai grupei bus skiriamos atskiros lengvatos“, – sakė A.Klapatauskienė.

Demografinė padėtis prasta

Investuok Lietuvoje“ investicinės aplinkos ekspertas Matas Anužis teigia, kad darbo jėgos pritraukimo problema labai aktuali ir dėl demografinės padėties.

„Nuo 1992 metų iš šalies išvyko 800 tūkst. darbingų piliečių, jų skaičius mažėja, dėl to mažėja ir Lietuvos konkurencingumo indeksas“, – sakė M.Anužis.

45 proc. investuojančių Lietuvoje talentų fondą įvardino kaip vieną pagrindinių pranašumų. „Pagrindiniai iššūkiai šiandien: administracinę naštą keliančios procedūros, neefektyvi sąranga, žemas visuomenės informuotumas“, – teigė „Investuok Lietuvoje“ ekspertas.

Didelė problema – neigiamas visuomenės nusistatymas prieš emigrantus dėl pabėgelių problemos.

„Trumpuoju laikotarpiu reikėtų priimti įstatymo pataisas šį pavasarį, įgyvendinti migracijos departamento reformą ir sukurti atskirą padalinį ir sukurti elektroninę sistemą, kas sumažintų administracinę naštą“, – sakė M.Anužis.

Tačiau, jo teigimu, tai tik iš dalies sutvarkytų migracijos problemą. Ilguoju laikotarpiu valstybė turi patvirtinti strategiją, skatinančią ir imigraciją, ir emigracijos sumažinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.