Rusams santuokos liudijimo nebereikės: tuoksis virtualiai?

Po ketverių metų – jokių santuokos liudijimų, tik elektroninė jų forma. Rusijos finansų ministerija parengė tvarką, pagal kurią iki 2020 metų civilinės metrikacijos biurai visus duomenis privalės perkelti į elektronines formas. Vadinasi, ir santuokos galės būti virtualios – kam dar gaišti laiką ir dėlioti parašus metrikacijos knygose?   

Rusai užsimojo sugriežtinti mokesčių surinkimo tvarką, o daryti tai pradeda nuo civilinės metrikacijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rusai užsimojo sugriežtinti mokesčių surinkimo tvarką, o daryti tai pradeda nuo civilinės metrikacijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rusai užsimojo sugriežtinti mokesčių surinkimo tvarką, o daryti tai pradeda nuo civilinės metrikacijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rusai užsimojo sugriežtinti mokesčių surinkimo tvarką, o daryti tai pradeda nuo civilinės metrikacijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-03-28 17:19, atnaujinta 2017-05-31 09:23

Manoma, kad tokia tvarka padės sukurti vieningą informacinę sistemą, į kurią bus suvesti duomenys apie visus Rusijos piliečius. Jei prognozės pasitvirtins, vieninga duomenų bazė suteiks galimybę geriau surinkti įvairius mokesčius bei draudimo įmokas, o  valstybė savo ruožtu galės lengviau nustatyti, kam reikia socialinės pagalbos, o kas gali apsieiti ir be jos.

Anot naujienų portalo „Kommersant.ru“, Finansų ministerija parengė įstatymo projektą, pagal kurį iki 2020-ųjų pabaigos duomenys apie Rusijos piliečių socialinį statusą iš popierinių rankraščių turi būti perkelti į elektroninę erdvę.

Elektroniniai civilinės metrikacijos duomenys prilygs tiems įrašams, kurie šiuo metu surašomi į knygas registruojant santuoką bei išduodant popierinį santuokos liudijimą.

Tam, kad elektroniniai įrašai turėtų juridinę galią, jie turės būti patvirtinti elektroniniu parašu.

Teigiama, kad civilinės metrikacijos duomenys iš popieriaus į virtualią erdvę turi būti perkelti atsižvelgiant į šių metų pradžioje Rusijos prezidento išleistą įsakymą. Jis skamba gana agresyviai: „Papildomos priemonės, skirtos mokesčių drausmei sustiprinti“. O tos drausmės vis dar pasigendama renkant įmokas pensijų fondams, socialinio draudimo įmokas ar privalomojo sveikatos draudimo mokesčius.

Manoma, kad „virtualizacija“ padės sukurti vieningą federalinę informacinę bazę, kurioje bus sukaupti duomenys apie visus Rusijos gyventojus – jų pajamas ir socialinį statusą.  Šios bazės duomenimis pirmiausia pradės naudotis Federalinė mokesčių inspekcija.

Finansų ministerijos teigimu, šiuo metu Rusijoje yra apie 2,6 tūkst. civilinės metrikacijos biurų bei per 3,8 tūkst. kaimiškųjų savivaldybių, kuriose registruojama santuoka.

Visa bėda, kad civilinės metrikacijos biurai nėra pavaldūs jokiai valstybės institucijai. Jie priklauso regioninei valdžiai ir yra gana savarankiški.

Manoma, kad pertvarkant sistemą – rengiantis sukelti metrikacijos biurų duomenis į elektroninę erdvę federalinis biudžetas patirs nemažai nuostolių. Tačiau kiek ir kokių, neskelbiama. Parengė Audrė Srėbalienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.