Verslo planus teks rengti kruopščiau

Praėjusiais metais rekordinę Europos Sąjungos (ES) paramos sumą Lietuvos kaimo plėtrai išmokėjusi Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) skelbia naujus paraiškų rinkimus.

E.Bėrontas: „Jau yra daugybė gerų pavyzdžių, liudijančių, kad Lietuvos ūkininkai padeda kurti konkurencingesnį šalies ūkį, auginti kaimiškas vietoves.“
E.Bėrontas: „Jau yra daugybė gerų pavyzdžių, liudijančių, kad Lietuvos ūkininkai padeda kurti konkurencingesnį šalies ūkį, auginti kaimiškas vietoves.“
Šįmet, kaip ir ankstesniais metais, šalies ūkininkai galės pasinaudoti Kaimo plėtros programos priemonėmis, skirtomis įvairioms sritims: tiek modernizuoti pačius ūkius ir įsigyti naujos technikos, tiek plėsti gamybą, skatinti verslumą, bendruomeniškumą ir pan. Tiesa, projektų atranka bei kontrolė bus gerokai griežtesnė.
Šįmet, kaip ir ankstesniais metais, šalies ūkininkai galės pasinaudoti Kaimo plėtros programos priemonėmis, skirtomis įvairioms sritims: tiek modernizuoti pačius ūkius ir įsigyti naujos technikos, tiek plėsti gamybą, skatinti verslumą, bendruomeniškumą ir pan. Tiesa, projektų atranka bei kontrolė bus gerokai griežtesnė.
Daug ūkininkų produktus gamina pagal tautinio paveldo receptus.
Daug ūkininkų produktus gamina pagal tautinio paveldo receptus.
Numatyta parama pagal KPP veiklos sritis (mln. eurų)
Numatyta parama pagal KPP veiklos sritis (mln. eurų)
Daugiau nuotraukų (6)

Audronė Urvelytė („Lietuvos rytas“)

Apr 2, 2016, 4:09 PM, atnaujinta May 30, 2017, 6:01 PM

Pavasarį, kaip ir kasmet, pabyra žinios, skirtos ūkininkų budrumui pažadinti. Nes šiuo metu NMA jau skleidžia informaciją apie tai, kada ir dėl kokios paramos ūkininkai kviečiami teikti paraiškas.

Numatyta, kad šiemet paraiškos bus renkamos daugiau nei pagal 30 Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonių.

Galimybių – rieškučios

Anot NMA direktoriaus Eriko Bėronto, tikimasi, kad pagal KPP priemones skirtos ES ir valstybės biudžeto paramos lėšos ir toliau padės gražėti ir plėstis kaimiškoms vietovėms.

Viliamasi, kad parama, pasieksianti kaimą, padės modernizuoti tuos ūkius, kurie anksčiau neturėjo tam galimybių, taip pat išaugins ir kaimo verslininkų skaičių.

Jos taip pat bus skiriama ekologiškos, aplinką tausojančios žemdirbystės plėtrai, miškams tvarkyti, darbo vietoms kaimuose gausinti ir kaimo gyventojų pajamoms didinti.

Lėšų atiteks ir infrastruktūrai gerinti, tradiciniam paveldui išsaugoti bei kitoms reikmėms.

„Laukiame paraiškų iš tų žmonių, kurie yra nusiteikę kurti naujus ar plėsti jau turimus ūkius, kurie nori kaime imtis verslo, diegti inovacijas ir kartu prisidėti prie bendruomeniškumo kūrimo kaimo vietovėse.

Jau yra daugybė gerų pavyzdžių, liudijančių, kad ūkininkai padeda kurti konkurencingesnį šalies ūkį, gerinti padėtį kaimiškose vietovėse.

Tikimės, kad tokiems žemdirbiams parama taps paskata plėsti inovacijoms imlius ūkius ir naujuoju finansiniu ES laikotarpiu.

Kartu ji turėtų sustiprinti tuos ūkio sektorius, kuriems šiuo metu labiausiai reikia pagalbos“, – kalbėjo E.Bėrontas, kviesdamas pasinaudoti paramos teikiamomis galimybėmis.

Paraiškų pliūpsnis

Šiemet pirmąsias paraiškas paramai gauti buvo pradėta rinkti vasario 1-ąją dieną.

Kovo pabaigoje baigiamos rinkti paraiškos pagal tokias veiklas: „Parama asbestinių stogų dangos keitimui“, „Miško veisimas“, „Miškų gaisrų, stichinių nelaimių ir katastrofinių įvykių padarytos žalos prevencija ir atlyginimas“.

Nedideli ūkiai paramos galėjo prašyti ir veiklai „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“. Naujausi duomenys liudija, kad galimybė pasikeisti asbesto stogus ir modernizuoti ūkius sulaukė itin didelio susidomėjimo.

Nuo balandžio pradžios dėl paramos ūkininkai galės kreiptis pagal veiklas „Parama smulkiesiems ūkiams“, „Parama pirmą kartą dalyvaujantiems kokybės sistemose“ ir kitas.

Toliau bus galima kreiptis paramos vandentvarkos projektams, profesiniam mokymui bei įgūdžiams įgyti.

Nuo balandžio 18 dienos pagal veiklą „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ paraiškas galės teikti ir tie, kurie turi didesnius ūkius – tokius, kurių ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra nuo 8000 eurų.

Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, pagal priemones, susijusias su žemės plotu, paramos bus galima prašyti deklaruojant žemės ūkio naudmenas ir pasėlių plotus tiesioginėms išmokoms gauti.

Deklaravimas šiais metais prasidės balandžio 11 dieną ir truks iki birželio 6 dienos. Tie, kurie dėl tam tikrų priežasčių nurodytu laiku nesuskubs to padaryti, paraiškas turės pateikti iki liepos 1 dienos.

Siekiant, kad NMA galėtų sparčiau įvertinti gautas paraiškas ir pradėti mokėti išmokas, savaite buvo paankstinta žemės ūkio naudmenų deklaravimo pabaiga.

Kontrolė bus griežtesnė

Praėjusio finansinio ES laikotarpio patirtis, auditorių pastabos bei mažesnis dabartinės KPP programos biudžetas nulėmė ir tam tikrus pokyčius.

Svarbiausias jų – numatyta didesnė paramos teikimo proceso kontrolė bei griežtesnė projektų atranka.

Visa tai yra numatyta Žemės ūkio ministerijos patvirtintuose teisės aktuose, reglamentuojančiuose paramos skyrimą.

Siekiant, kad paramos lėšomis įsigyjamų pirkinių kainos nebūtų nepagrįstai išpūstos, ketinama griežtai kontroliuoti ir patį kainų nustatymo procesą.

Kad paramos gavėjai numatytų tikrai realius, praktiškai įgyvendinamus verslo planus, bus griežčiau tikrinamas ir jų pagrįstumas.

Atrankos kriterijai

Pasitelkus metodiką, skirtą nustatyti, ar sąlygos paramai gauti nėra dirbtinai sukurtos, bus itin atidžiai tikrinamas įmonių susietumas.

Griežčiau bus kontroliuojamas ir projektų keitimas. Yra konkrečiai nustatyta, kokiais atvejais gali būti keičiamas projektas.

Naujuoju finansiniu ES laikotarpiu projektai vertinami taikant kiek kitokią nei anksčiau tvarką. Viena naujovių – tai pirmumo balai. Vadovaujantis Žemės ūkio ministerijos nustatytais atrankos kriterijais, parama skiriama tik tam tikrą balų skaičių surinkusiems projektams.

Jei pateiktuose projektuose prašoma paramos suma viršys skirtąją, tuomet bus sudaryta paraiškų pirmumo eilė.

Kadangi daug dėmesio bus skiriama pareiškėjo pateiktam verslo planui, svarbu, kad jau teikiant paraišką jame būtų pateikta visa išsami informacija.

Paraiškos įvertinimo greitis priklausys ne tik nuo NMA specialistų, bet ir nuo pačių pareiškėjų, t.y. ar paraiškose jie nurodys teisingus duomenis, o jeigu tuos duomenis reikės patikslinti – kaip greitai jie atsakys į paklausimus.

Svarbu, kad paramos prašantys ūkininkai ar verslininkai, pildydami paraiškas, iš karto pateiktų visus reikiamus dokumentus, tinkamai ir išsamiai pagrįstų planuojamas investicijas, atkreiptų dėmesį į teikiamų duomenų teisingumą.

Tuomet jie galės tikėtis greičiau sulaukti ir paraiškos vertinimo rezultatų.

Daugėja elektroninių paslaugų

NMA direktoriaus E.Bėronto teigimu, šiemet agentūra ir toliau pasirengusi didinti klientams teikiamų paslaugų kokybę. Stengiamasi, kad informaciją jie galėtų kuo paprasčiau ir patogiau pasiekti.

„Toliau daugės elektroninių paslaugų, atsiras įvairesnių jų funkcijų.

Šiuo metu jau tobulinama NMA interneto svetainė.

Bendradarbiaujant su Nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka organizuojamos vaizdo konferencijos bibliotekose.

Jos tiesiogiai transliuojamos ir visiems NMA klientams“, – kalbėjo E.Bėrontas.

Žmones, kurie naudojasi parama ar jos siekia pagal KPP priemones, NMA specialistai kviečia naudotis NMA teikiamomis elektroninėmis paslaugomis. Jas visas galima rasti interneto svetainėje www.nma.lt, skiltyje „E. paslaugos“.

Niekada to nedariusiam žmogui gal ir gali atrodyti, kad elektroninės paslaugos – painios. Iš tiesų naudotis jomis nėra sudėtinga, tereikia pabandyti.

Skiltyje „E. paslaugos“ galima prisijungti prie elektroninės sistemos ŽŪMIS. Joje galima teikti mokėjimo prašymus, projektų įgyvendinimo ataskaitas, naudotis kitomis sistemos teikiamomis galimybėmis.

Beje, pildant elektroninę paraiškos formą padaroma mažiau klaidų. Mat NMA klientas, klaidingai suvedęs informaciją arba nepateikęs visų būtinų dokumentų, iš karto yra informuojamas apie klaidą. Jis negali pateikti elektroninės paraiškos tol, kol jos neištaiso.

Pareiškėjams ir paramos gavėjams neretai kyla klausimų, susijusių su paraiškos vertinimu bei mokama parama. Tad atsakymus į rūpimus klausimus NMA klientai gali sužinoti net neatsitraukdami nuo savo darbo vietos prie kompiuterio – apsilankę NMA informaciniame portale.

Gali matyti duomenis

Agentūra ūkininkus kviečia naudotis ir papildomomis – NMA interneto svetainėje veikiančiomis funkcijomis, pavyzdžiui, nuorodomis „Projektų vykdytojų pirkimai“, „Žalinimo reikalavimų skaičiuoklė“ ir „Statistikos žemėlapis“.

Be to, ir patys paraiškų teikėjai bei paramos gavėjai apie vykdomus pirkimus gali viešai skelbti NMA interneto svetainėje esančioje pirkimų sistemoje.

Ši sistema naudinga KPP investicinių priemonių dalyviams.

Žalinimo išmokų skaičiuoklė yra itin aktuali pareiškėjams, deklaruojantiems žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei siekiantiems žalinimo išmokų.

Svetainėje taip pat galima rasti kitas skaičiuokles (išmokų už deklaruotus plotus, ekologinių išmokų ir kt.).

O štai NMA statistikos žemėlapyje pateikiami duomenys apie pagal konkrečias KPP priemones ir kitas paramos programas surinktas paraiškas, jose prašomą paramos sumą, patvirtintą paraiškų gauti paramą skaičių, patvirtintą mokėtiną ir jau išmokėtą paramos sumą, baigtų projektų skaičių.

Parama ir artimiausias paraiškų rinkimo laikas

KPP veiklos sritis -- Paraiškų priėmimo terminas

1. Parama profesiniam mokymui ir įgūdžiams įgyti -- 2016 03 01–2016 04 29

2. Parama parodomiesiems projektams ir informavimo veiklai -- 2016 04 01–2016 05 31

3. Parama pirmą kartą dalyvaujantiems kokybės sistemose -- 2016 04 01–2016 06 30

4. Parama investicijoms į žemės ūkio valdas (kai pareiškėjo ūkio ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra nuo 8000 eurų) -- 2016 04 18–2016 06 17

5. Parama žemės ūkio vandentvarkai -- 2016 03 01–2016 04 29

6. Meldinės nendrinukės

buveinių išsaugojimas -- 2016 04 01–2016 07 29

7. Parama smulkiesiems ūkiams -- 2016 04 01–2016 05 31

Skaičiai, pinigai ir darbai

924 mln. eurų. Tiek paramos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai NMA išmokėjo 2015 metais.

NMA administruojamą paramą gauna daugiau kaip 175 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų.

1,977 mlrd. eurų – tiek lėšų skirta Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programai įgyvendinti naujuoju laikotarpiu.

Per 2015 m. surinkta daugiau nei 95 tūkst. paraiškų, kuriose prašoma 714,8 mln. eurų paramos.

Dauguma – 88 tūkst. – paraiškų pateikta finansavimui gauti pagal priemones, susijusias su žemės plotu: „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Su „Natura 2000“ ir vandens pagrindų direktyva susijusios išmokos“, „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“.

Pačios populiariausios paramos priemonės – tai „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“, „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“, „Parama asbesto stogų dangos keitimui“.

Kiekvienai iš šių veiklų paramos galima kreiptis ir 2016 metais.

Žemdirbiai netrukus teiks deklaracijas

Nuo balandžio 11 d. iki birželio 6 d. vyks žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas.

Pildant deklaraciją bus galima prašyti paramos pagal priemones „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Su „Natura 2000“ ir vandens pagrindų direktyva susijusios išmokos“, „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“.

Pildant žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaraciją svarbu pažymėti, jog norima gauti informaciją elektroniniu būdu.

Tuomet paraiškos administravimas truks trumpiau ir parama jos gavėjus pasieks greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.