Panamos dokumentų gijos: gilyn į „Mossack Fonseca“ užkulisius

Panamoje įsikūrusi teisines

Mossack Fonseca“ figūruoja byloje dėl 123 bendrovių, užregistruotų Nevados valstijoje ir prisidėjusių kuriant korupcinę schemą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mossack Fonseca“ figūruoja byloje dėl 123 bendrovių, užregistruotų Nevados valstijoje ir prisidėjusių kuriant korupcinę schemą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2016, 9:16 AM, atnaujinta May 30, 2017, 8:49 AM

Laikraščio duomenimis, bendrovė šia kryptimi ėmėsi darbuotis 1986 metais, kai vokietis Jurgenas Mossacas, atvykęs į Panamą po Antrojo pasaulinio karo dar būdamas vaikas, sujungė savo įmonę su teisininko Ramono Fonsekos (Ramon Fonseka) bendrove. Abu jie turi įtakingų ryšių Panamoje. Pavyzdžiui, R. Fonseka kurį laiką buvo šalies prezidento Juano Carloso Varelos pagrindiniu patarėju.

Pastebima, kad „Mossack Fonseca“ visada buvo kontroliuojama kitų valstybių ir ilgainiui tapo dažnu kritikos objektu. Sausio pabaigoje Brazilijos policija atliko kratas bendrovės biure San Paule dėl atliekamo antikorupcinio tyrimo, susijusio su naftos bendrove „Petrobras“.

Be to, rašo WSJ, „Mossack Fonseca“ figūruoja byloje dėl 123 bendrovių, užregistruotų Nevados valstijoje ir prisidėjusių kuriant korupcinę schemą. Manoma, kad su šia schema susijęs Argentinos statybos magnatas Lazaras Baezas. Tačiau pati bendrovė neigia prisidėjusi prie šio skandalo.

Laikraštis taip pat pažymi dvejopą reakciją į vadinamuosius „Panamos dokumentus“ pačioje Panamoje. Prokuratūra pažadėjo ištirti „Mossack Fonseca“ veiklą. Tačiau įtakingi šalies teisininkai ir bankininkai kreipėsi į šalies valdžią su pareiškimu, esą šiuo skandalu mėginama pakenkti Panamos reputacijai.

Ramonas Fonseka „Panamos dokumentus“ pavadino „ištrauktais iš konteksto“.

Balandžio 3 d. vakare žiniasklaida publikavo dokumentus, nurodančius, esą Panamos teisinių paslaugų įmonė „Mossack Fonseca“ padėdavo klientams – garsiems politikams, sportininkams, kultūros veikėjams – plauti pinigus, išvengti mokesčių ir aplenkti įvairias sankcijas.

Vienas iš bendrovės „Mossack Fonseca“ steigėjų Ramonas Fonseka per interviu „Reuters“ dėl didžiausio dokumentų nutekinimo apkaltino programišius, atakavusius įmonę iš svetur. Kaip pranešė R.Fonseka, jo įkruta bendrovė padavė skundą į Panamos prokuratūrą.

Pasak „Mossac Fonseca“ steigėjo, įmonė veikusi išskirtinai pagal įstatymus, ji niekada nenaikinusi dokumentų ir niekam nepadėjusi plauti pinigų. R.Fonseka šių dokumentų publikavimą pavadino nusikaltimu. informuoja BBC.

Kaip jau skelbta, žiniasklaida publikavo dokumentus, kuriuose skelbiama, kad „Mossack Fonseca“ yra ne kartą padėjusi klientams plauti pinigus, vengti mokesčių ir apeiti įvairias sankcijas.

Antradienį dėl vadinamojo „Panamos dokumentų“ skandalo apie savo atsistatydinimą paskelbė Islandijos ministras pirmininkas Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas.

Nutekintuose dokumentuose taip pat yra duomenų apie milijardų vertės pinigų plovimo schemą, kurią, kaip tvirtina Tarptautinis žurnalistų-tyrėjų konsorciumas, vykdė Rusijos bankas, kuriam buvo taikomos sankcijos, dalyvaujant artimiems Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygiams. Paviešinti dokumentai atskleidė, kaip praturtėjo daugelis V. Putino artimų draugų. Nors paties prezidento vardas dokumentuose nefigūruoja, įrašai atskleidžia tam tikrą dėsningumą: jo draugai gavo milijonus dolerių iš sandorių, kurie negalėjo būti vykdomi be jo žinios. Remiantis dokumentais spėjama, kad dalis V.Putino draugų pelnytų pinigų atiteko ir jo šeimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.