Lenkai karves net ir krizės metu melžia be nuostolių

Visai šalia Lietuvos, tik jau kaimyninės valstybės teritorijoje, karves auginantys mūsų tautiečiai gyvenimu nesiskundžia. Nors pasaulinė pieno krizė jų neaplenkė, supirkimo kainos smuktelėjo nedaug.

Lenkijoje pieno supirkimo kainos gerokai didesnės nei Lietuvoje, kurioje smulkieji ūkininkai už kilogramą uždirba kartais vos po 10 centų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lenkijoje pieno supirkimo kainos gerokai didesnės nei Lietuvoje, kurioje smulkieji ūkininkai už kilogramą uždirba kartais vos po 10 centų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Punsko valsčiuje gyvenantis J.Pečiulis įsitikinęs, kad kooperatyvas ūkininkams – geriausia galimybė parduoti pieną.<br>D.Umbraso nuotr.
Punsko valsčiuje gyvenantis J.Pečiulis įsitikinęs, kad kooperatyvas ūkininkams – geriausia galimybė parduoti pieną.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Apr 7, 2016, 9:54 AM, atnaujinta May 30, 2017, 5:30 AM

Lenkijoje pieno supirkimo kainos gerokai didesnės nei Lietuvoje, kurioje smulkieji ūkininkai už kilogramą uždirba kartais vos po 10 centų.

Tačiau tai – ne vienintelis skirtumas. Kaimyninės šalies žemdirbiai jau seniai susibūrę į kooperatyvus, o jų ūkiuose yra ne po 5 ar 10 karvių kaip pas mus, o bent po kelias dešimtis.

Kaina irgi nukrito

„Prieš mėnesį pieno supirkimo kaina smuktelėjo 10 grošų už kilogramą. Tad šiuo metu kooperatyvas mums moka maždaug po 1,1 zloto (apie 0,26 euro).

Šiais metais tai pirmas kartas, kai buvo sumažinta kaina. Labai smarkiai ūkininkai nepyksta – ne iš piktos valios juk tai daroma. Visur ta krizė.

Pernai taip pat šiek tiek smuktelėjo kaina, bet ne drastiškai. Kol kas ūkis nuostolių nekrauna, bet ir didelio pelno nėra“, – kalbėjo Punsko valsčiuje, Kampuočių kaime, ūkininkaujantis Juozas Pečiulis.

Prieš metus jo fermoje šieną rupšnojo apie 40 karvių.

Šiuo metu jų melžiama vos 19, nes šeimininkas dėl amžiaus palengva mažina apsukas.

Pieną J.Pečiulis tiekia kooperatyvui „Mlekpol“. Šiuo metu tai vienas stipriausių Lenkijos kooperatyvų, kurio pieno gaminiai importuojami ir į Lietuvą.

„Sunkokai į jį įsiprašėme, bet tai vienintelė galimybė parduoti pieną“, – pasakojo ūkininkas.

Kliudė ir embargas

Rusijos embargas Lenkijos ūkininkų neaplenkė.

Pavyzdžiui, greta Punsko esančiame Šlynakiemyje ūkininkaujanti Vytauto ir Onutės Šliaužų šeima už kilogramą pieno gaudavo 1,5–1,62 zloto, pernai ši kaina smuktelėjo iki 1,42 zloto.

Šie ūkininkai prieš keletą metų pasistatė naujas karvides ir dabar melžia apie 60 karvių.

Šiuo metu vidutinė pieno supirkimo kaina siekia 1,12 zloto (apie 0,26 euro). Pasak ūkininkų sūnaus Raimundo Šliaužo, kilogramo savikaina sudaro apie 80 grošų – 0,19 euro.

Tuo metu mūsų šalies ūkininkai aiškina, kad jų sąnaudoms padengti reikia kone 30 euro centų už kilogramą.

Anot J.Pečiulio, Lenkijoje ūkininkai gauna ir didesnes tiesiogines išmokas. Pernai jis susižėrė 45 tūkst. zlotų (10,6 tūkst. eurų). Lietuvos pieno ūkiams skiriama vidutinė išmoka pernai siekė apie 219 eurų už hektarą.

Moka už kokybę

Pasak Lenkijos pieno perdirbimo kooperatyvo „Piątnica“ eksporto vadovės Marynos Szczepankiewicz, per tūkstantį ūkininkų vienijantis kooperatyvas nuo Rusijos embargo pradžios neprarado nė vieno savo nario.

Atvirkščiai, pernai perdirbamo pieno kiekis didėjo, nes ūkiai plėtėsi.

Kooperatyvas savo nariams šiuo metu moka daugiausia Lenkijoje – 1,55 zloto (0,37 euro) už kilogramą pieno.

„Meilė kooperatyvo nariams nieko dėta, – šyptelėjo M.Szczepankiewicz. – Tiesiog tokios supirkimo kainos mums padeda užsitikrinti itin aukštą tiekiamo žaliavinio pieno kokybę. Ūkiai pinigus investuoja į griežtą jos kontrolę.“

Padalys po tris centus už kilogramą?

Ūkininkams, kurie vasarą nedidins pieno gamybos, gali būti skirta apie 18 mln. eurų paramos.

Anot žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės, Vyriausybė priėmė principinį sprendimą, kad skirti paramą galima ūkininkams, nedidinantiems gamybos, paskelbė agentūra BNS.

„Suma nėra visiškai žinoma – mes pateikėme 18 mln. eurų, bet išgirdome ir kitokių nuomonių. Gavome iš Europos Komisijos leidimą valdyti gamybą. Mūsų tikslas, kad tie ūkiai gamybos nedidintų, išlaikytų tokio pat lygio. Tada jiems galėtume mokėti už pieno litrą papildomai arba po 3 centus, arba diferencijuojant tuos pieno ūkius. Modelį dar turime paruošti“, – sakė V.Baltraitienė.

Premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, pieno gamintojams bus teikiama tiek nacionalinė, tiek ir ES parama, kuri bent iš dalies sumažintų jų nuostolius.

„Šiais metais pieną gaminantiems ūkiams iš viso bus skirta 60,5 mln. eurų paramos“, – sakė premjeras.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas teigė, kad Lietuvos ūkininkus tenkintų minimali pieno supirkimo kaina, kuri sudarytų bent 80–90 proc. Europos Sąjungos valstybėse mokamo vidurkio.

Šis rodiklis siekia apie 24 centus už kilogramą.

Pasak A.Stančiko, minimali kaina galėtų siekti mažiausiai 21 centą už litrą pieno, o sąnaudas padengtų tik už kilogramą mokami 30 centų.

Žemės ūkio rūmų pirmininko teigimu, minimali 16,5 cento kaina, kurią siūlo nustatyti „darbiečiai“, netenkina žemdirbių, nes ji nepadengia savikainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.