„Facebook“ tarpsta nelegalių ginklų turgus

Paskutiniu metu teroristams, norintiems nusipirkti ginklų, tereikia įsijungti kompiuterius. Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta grupės, kurios veikia kaip nelegalios ginklų prekybvietės, praneša „New Your Times“. Čia galima nusipirkti visko – nuo pistoletų ir granatų iki kulkosvaidžių ir valdomųjų raketų.

„Facebook“ galima nusipirkti visko – nuo paprasčiausių pistoletų iki kulkosvaidžių.<br>„Facebook“ nuotr.
„Facebook“ galima nusipirkti visko – nuo paprasčiausių pistoletų iki kulkosvaidžių.<br>„Facebook“ nuotr.
Praėjusiais metais tyrėjai aptiko skelbimą, kuriame parduodama daugkartinio naudojimo dalis, skirta priešlėktuvinei gynybos sistemai SA-7<br>„Facebook“ nuotr.
Praėjusiais metais tyrėjai aptiko skelbimą, kuriame parduodama daugkartinio naudojimo dalis, skirta priešlėktuvinei gynybos sistemai SA-7<br>„Facebook“ nuotr.
Nuotraukos iš „Facebook“ grupių, skirtų nelegaliai prekybai ginklais.<br>„Facebook“ nuotr.
Nuotraukos iš „Facebook“ grupių, skirtų nelegaliai prekybai ginklais.<br>„Facebook“ nuotr.
Grupės, „Facebook“ vykdančios nelegalią prekybą ginklais.<br>„Facebook“ nuotr.
Grupės, „Facebook“ vykdančios nelegalią prekybą ginklais.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 10, 2016, 9:06 AM, atnaujinta May 29, 2017, 7:45 PM

„Facebook“ pilna įkalčių apie nelegalią prekybą ginklais, skirtais teroristams bei karinėms grupuotėms. Tarp parduodamų ginklų – nemažai tokių, kokius JAV tiekia savo kariams bei sąjungininkams Artimuosiuose Rytuose.

Remiantis „Armament Research Services“ tyrimu, skirtu prekybai ginklais per socialinius tinklus, keliose libių grupėse buvo užfiskuoti 97 nelegalios prekybos atvejai.

Nuo pistoletų iki priešlėktuvinių raketų

Uždaros „Facebook“ grupės, kurių turinį gali matyti tik joms priklausantys vartotojai, teroristams veikia tarsi skelbimų portalai. Publikuojamos ginklų nuotraukos bei potencialios jų kainos. Prekyba neapsiriboja pistoletais, čia galima rasti ir granatų, ir raketų, kulkosvaidžių ar net prieštankinių granatų.

Populiariausi skelbimai – siūlantys pirkti automatinius AK-47, vadinamus Kalašnikovais, kuriuos naudoja dauguma Artimųjų Rytų grupuočių.

Praėjusiais metais tyrėjai aptiko skelbimą, kuriame parduodama daugkartinio naudojimo dalis, skirta priešlėktuvinei gynybos sistemai SA-7. Dauguma šių ginklų 2011 metais priklausė Libijai, tačiau jų saugojimo vietos buvo apiplėštos vagių ir sukilėlių.

Pardavėjai „Facebook“ grupėse skelbė, kad gali parduoti ir dvi visiškai sukomplektuotas priešlėktuvines gynybos sistemas SA-7. SA-7, nors ir yra sena sistema, daugumai sraigtasparnių ir lėktuvų yra kur kas pavojingensė už modernius karinius lėktuvus.

Ginklų prekyba socialiniuose tinkluose – ganėtinai naujas reiškinys Libijoje. Iki 2011 metais, kai su Vakarų pagalba buvo nuverstas diktatoriu Muammaras el-Qaddafis, šalis pasižymėjo labai griežta ginklų kontrole ir ribotomis interneto galimybėmis.

Nepaisant to, tai taip pat nėra reiškinys, paplitęs tik Libijoje. „Facebook“ ginklų prekybai naudojamas ir Irake, Sirijoje bei Jemene.

„Facebook“ keičia politiką

Praėjusią savaitę, „New Your Times“ pranešus „Facebook“ apie 7 prekybos ginklais grupes, 6 iš jų buvo pašalintos. Vienai grupei, kuri dalinosi ginklų nuotraukomis ir juos aptarinėjo, bet griežai draudė jų pardavimą, leista toliau veikti.

Šiuo metu „Facebook“ taisyklės draudžia prekybą ginklais, tačiau taip buvo ne visuomet. „Kai „Facebook“ tik pradėjo veikti, niekas negalėjo pagalvoti, kad jis bus naudojamas bet kokiems pardavimams“, – sakė „Facebook“ atstovė Monica Bickert.

Vis dėlto, paskutiniais metais „Facebook“ keičia savo nustatymus ir sudaro vis daugiau galimybių prekiauti savo sistemoje. „Jeigu tai leidžiame, turime pasirūpinti ir tuo, kad visi suprastų, jog prekybos galimybės nėra skirtos nelegaliems ginklams“, – kalbėjo M.Bickert.

Tikrieji prekybos ginklai mąstai „Facebook“ nežinomi, tačiau naujų skelbimų kiekis – gąsdinantis.

Daugumoje grupių kasdien atsiranda bent po porą naujų skelbimų. „Armament Research Services“ skelbia kas mėnesį atrandantys 250-300 nelegalių ginklų skelbimų vien Libijos grupėse ir jų nuolat daugėja.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.