Juodosios tulpės istorija: mafiozas 20 metų apsimetė gėlininku

Kai Amsderdame esantį gėlių turgelį „Royal FloraHolland“ aplankė policija ir ėmė klausinėti prekeivių apie gėlininką Vincenzo Crupi, niekas negalėjo patikėti, kad jis gyveno dvigubą gyvenimą. Bet išvaizda gali būti apgaulinga. V.Crupi – niekuo neišsiskiriantis gėlių pardavėjas iš Italijos, pasirodo, buvo vienos galingiausių pasaulyje Kalabrijos mafijos nariu. Šiuo metu V.Crupi atlieka bausmę italų kalėjime, jis apkaltintas dalyvavimu mafijos veikloje, prekyba narkotikais ir kontrabanda. Šią detektyvo vertą istoriją aprašė naujienų agentūra „Reuters“.

Vincenzo Crupi 1990-aisiais į Olandiją atvyko norėdamas pradėti gėlių verslą, bet policija pradėjo sekti jį 2014 metais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vincenzo Crupi 1990-aisiais į Olandiją atvyko norėdamas pradėti gėlių verslą, bet policija pradėjo sekti jį 2014 metais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
2015 metų rugėjį V.Crupi buvo suimtas Italijoje ir apkaltintas narkotikų kontrabanda ir dalyvavimu mafijos veikloje, o V.Makri šiuo metu slapstosi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
2015 metų rugėjį V.Crupi buvo suimtas Italijoje ir apkaltintas narkotikų kontrabanda ir dalyvavimu mafijos veikloje, o V.Makri šiuo metu slapstosi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 15, 2016, 4:09 PM, atnaujinta May 28, 2017, 7:25 PM

Vincenzo Crupi 1990-aisiais į Olandiją atvyko norėdamas pradėti gėlių verslą, bet policija pradėjo sekti jį 2014 metais.

Policininkų teigimu, jis niekuo neišsiskyrė nuo kitų: gyveno netoli turgelio, keldavosi 4 ryto ir skubėjo į darbą, kartais jame užsibūdavo iki vėlumos, neturėjo nei prabangių mašinų, nei laikrodžių ir nors mėgo prabangius restoranus, įtarimų nekėlė.

2002 metais prie V.Crupio bendrovės „Fresh BV“ komandos prisijungė Vincenzo Makri, iki tol kalėjime už narkotikų kontrabandą praleidęs 13 metų. Bendrovėje jis buvo atsakingas už tai, kad klientai laiku apmokėtų sąskaitas.

Ir V.Crupi ir V.Makri buvo klano „Komisso“ nariai. Abu verslininkai buvo vieno iš klano vadovų Antonio Makrio, kitaip – dėdės Tonio, giminaičiai. Jis laikomas 1970-ųjų mafijos simboliu. V.Makrio ir V.Crupi advokatai teigia, kad jų ginamieji nekalti, kadangi mafijos veikloje dalyvaujantis giminaitis savaime neįrodo jų kaltės. Advokatai primena, kad italų verslas Olandijoje vystomas jau seniai ir yra visiškai legalus.

Policija tvirtina, kad italų verslas buvo tik priedanga. Buvusių darbuotojų teigimu, bendrovė 2000-aisiais į Italiją kasdien siųsdavo pilnus sunkvežimius gėlių. 2010-aisiais eksporto mastai sumažėjo, tačiau platintojas toliau į Pietų Europą vežė kelis sunkvežimius per savaitę. Tyrėjai mano, kad turgelis, esantis oro uosto kaimynystėje, buvo ideali vieta narkotikų, atvykstančių iš Lotynų Amerikos, prekybai.

Tyrimo dokumentuose parašyta, kad teisėsaugos pareigūnai klausėsi „Fresh BV“ pokalbių. Gėlininkai, tyrėjų teigimu, daug kalbėjo apie mafijos reikalus, aptarinėjo kokaino pristatymą, V.Makri norą pradėti narkotikų verslą Venesueloje ir mafijos karą Kanadoje. Įtarus, kad jų pokalbių klausomasi, gėlininkai kalbėjo savo regionui būdingu italų dialektu ir naudojo pseudonimus.

Policijos duomenimis, du gėlininkai dalyvavo sistemingai ir reguliariai dalyvavo  narkotikų prekybos ir pervežimo iš Olandijos į Italiją versle. Beje, kartą jie užsiėmė ir šokolado kontrabanda. Po to kai Italijoje dingo 175 tonos saldainių, kurių vertė 12 mln. eurų, jų dalis buvo rasta „Fresh BV“ sunkvežimyje.

V.Crupi byla tik paliudijo, kaip plačiai už Italijos ribų yra paplitusi mafija. Italų nusikalstamos grupuotės paplitusios po visą Europą, jos kartais netgi konkuruoja tose pačiose šalyse. Tyrėjai teigia, kad Kalabrijos mafija užsienyje stengiasi elgtis tyliai, o V.Crupi gėlių firma – ryškus tarptautinio verslo modelio pavyzdys.

2015 metų rugėjį V.Crupi buvo suimtas Italijoje ir apkaltintas narkotikų kontrabanda ir dalyvavimu mafijos veikloje, o V.Makri šiuo metu slapstosi. Beje, apkaltinti dalyvavimu mafijos veikloje kitose šalyse nebūtų įmanoma, tai laikoma nusikaltimu tik Italijoje. Būtent todėl italų nusikalstamos grupuotės perkelia savo veiklą ir aktyvus į kitas šalis. Ir V.Crupi sulaikymas – tik ledkalnio viršūnė.

Tuo metu vienoje didžiausių gėlių prekybos vietų, olandų turguje, buvę V.Crupi kolegos iki šiol negali atsigauti. „Jei visa tai tiesa, tai jis – geresnis aktorius nei Robertas De Niro ir Al Pačino kartu sudėjus“, – sakė buvęs „Fresh BV“ darbuotojas.

Parengė Kristina Rancaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.