Verslas tampa atviras išorės finansavimui ir aktyviau skolinasi

Daugėja įmonių, kurios yra linkusios veiklą finansuoti ne tik savo lėšomis, bet ir išorės finansavimo šaltiniais. Be to, daugiau įmonių skolinasi iš bankų, tačiau, įmonių vertinimu, galimybės gauti paskolą banke, ypač smulkiam verslui, vis dar yra ribotos.

Bemaž kas antra įmonė veiklą finansuoja išskirtinai tik savo lėšomis. Dažniausiai savo jėgomis verčiasi mažos ir paslaugų įmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Bemaž kas antra įmonė veiklą finansuoja išskirtinai tik savo lėšomis. Dažniausiai savo jėgomis verčiasi mažos ir paslaugų įmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2016, 11:23 AM, atnaujinta May 28, 2017, 9:01 PM

„Nors vis dar didelė įmonių dalis verslo poreikius finansuoja savo lėšomis, tačiau naujausia apklausa rodo, kad jos vis dažniau randa ir kitų finansavimo šaltinių. Per pastarąjį pusmetį sparčiai augo bankų paskolomis besinaudojusių įmonių dalis“, – sako Andrius Škarnulis, Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus viršininkas.

Apklausos duomenimis, bemaž kas antra įmonė (46 %) veiklą finansuoja išskirtinai tik savo lėšomis. Dažniausiai savo jėgomis verčiasi mažos (63 %) ir paslaugų įmonės (57 %). Vis dėlto per metus vien tik savo lėšomis besiverčiančių įmonių dalis sumažėjo beveik 12 proc. punktų. Dabar daugiau nei pusė respondentų naudoja ar numato naudoti bent vieną išorės finansavimo šaltinį.

Paklaustos apie išorės finansavimo priemones, įmonės dažniausiai minėjo išperkamosios nuomos paslaugą (40 %) ir bankų paskolas (39 %). Bankų paskolų naudojimas praėjusį pusmetį buvo viena iš sparčiausiai augusių priemonių, tačiau populiarėjo ir kitos, pavyzdžiui, kredito linija (naudojo 35 % apklaustų įmonių), prekybos kreditai (29 %), ES fondų lėšos (25 %), akcinio kapitalo didinimas (nauja akcijų emisija) (23 %). Be to, kaip išorės finansavimo šaltinį įmonės minėjo rizikos ir privataus kapitalo fondus, verslo angelus (14 %) ir skolos vertybinių popierių leidimą (13 %). Bankų paskolomis ir kitais išorės finansavimo šaltiniais dažniausiai naudojasi didelės ir pramonės įmonės – atitinkamai 71 ir 65 proc.

Beveik pusė (47 %) apklausoje dalyvavusių įmonių nurodė, kad kredito įstaigų skolinimas verslui buvo visiškai ar bent iš dalies ribotas. Taip pat bemaž kas antra (49 %) apklausta įmonė nurodė turėjusi įsipareigojimų kredito įstaigoms. Absoliučiai jų daugumai (80 %) kredito įstaigos sutiko pakeisti esamų finansinių įsipareigojimų sutarties sąlygas arba paskolino visą prašomą sumą, jei įmonės kreipėsi dėl finansavimo. Įsipareigojimų turinčios dažniausiai pasisakė pramonės (59 %), o mažiausiai – paslaugų veiklą vykdančios įmonės (41 %).

Pasak apklausoje dalyvavusių įmonių, skolintas lėšas jos daugiausia naudos įrenginiams, mašinoms ir transporto priemonėms remontuoti ar įsigyti (56 %), žaliavoms ir atsargoms pirkti (49 %), pastatams įsigyti (29 %).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.