Ne Lietuvoje sudarytą vedybų sutartį įregistruokite internetu

Su užsieniečiais besituokiantys lietuviai sulaukė palengvinimo: užsienyje sudarytas vedybų sutartis mūsų šalyje jau galima registruoti elektroniniu būdu. Tam nuo 2016 m. sausio 1 d. pradėjo veikti nauja elektroninė Vedybų sutarčių registro paslauga „Duomenų teikimas Vedybų sutarčių registrui“.

Lietuvoje 2015 m. buvo sudarytos 1282 vedybų sutartys, o 2014 m. – 1250.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Lietuvoje 2015 m. buvo sudarytos 1282 vedybų sutartys, o 2014 m. – 1250.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2016, 10:05 AM, atnaujinta May 28, 2017, 5:50 PM

Nuo šių metų pradžios ne tik pradėjo veikti nauja elektroninė paslauga, bet ir nustatytos naujos taisyklės, kada užsienyje sudaryta vedybų sutartis gali būti registruojama Lietuvos vedybų sutarčių registre.

Dabar užsienio valstybėje sudaryta vedybų ar sugyventinių sutartis gali būti įregistruota Vedybų sutarčių registre tuo atveju, jeigu vedybų ar sugyventinių sutartyje nurodytas bent vienos iš šią sutartį sudariusių šalių asmens kodas, suteiktas Lietuvos Respublikos gyventojų registro. Anksčiau galiojo reikalavimas, jog svečioje valstybėje sudarytoje vedybų sutartyje būtų nurodyta, kad sutarčiai taikoma Lietuvos Respublikos teisė.

Vedybų sutarčių daugėja

Lietuvoje vien per 2015 m. buvo sudarytos 1282 vedybų sutartys, o 2014 m. – 1250. Teisininkai pastebi, kad sutartys tarp sutuoktinių ypač populiarėja tarp besituokiančių verslu užsiimančių žmonių, tarp gyventojų, kurie šeimos saitais saistosi nebe pirmą kartą.

Vedybų sutartis dažnai sudaro ir lietuviai, besituokiantys su užsieniečiais, mat Vakarų šalyse tokio tipo sandoriai gerokai dažnesni nei Lietuvoje. Užsienyje vestuves renkasi ir į svečias šalis dirbti išvažiavusios Lietuvos gyventojų poros. Tuomet jiems ir kyla klausimas: kaip užsienyje sudarytas vedybų ar sugyventinių sutartis įregistruoti Vedybų sutarčių registre Lietuvoje.

Nauja elektroninė paslauga

Vedybusutartys.lt – tai valstybės įmonės Centrinės hipotekos įstaigos elektroninė svetainė, skirta internetu pateikti duomenis apie užsienyje sudarytas vedybų sutartis. Šioje svetainėje, naudodamasis paslauga „Duomenų teikimas Vedybų sutarčių registrui“, vienas sutuoktinių gali įregistruoti užsienyje sudarytą vedybų sutartį, įrašyti jos pakeitimus, patvirtintus užsienio valstybėje, taip pat pateikti duomenis apie tokios sutarties pabaigą.

Naudotis šia svetaine tikrai paprasta, tereikia atlikti kelis žingsnius. Iš pradžių nurodoma, kada buvo sudaryta santuoka, kada ir kur buvo sudaryta vedybų sutartis, ją patvirtinusio pareigūno duomenys. Toliau įrašomi vedybų sutartį sudariusių sutuoktinių duomenys: asmens kodas, jei asmuo registruotas Lietuvos Respublikos gyventojų registre, ar gimimo data, jei asmuo neregistruotas šiame registre.

Po šio etapo įkeliamos dokumentų skaitmeninės kopijos. Paskutiniu žingsniu už paslaugą sumokamas 7,24 euro atlyginimas.

Reikia priminti, kad registruojant vedybų sutartį nuotoliniu būdu visi duomenys registrui pateikiami lietuvių kalba: prie dokumentų užsienio kalba pridedami patvirtinti dokumentų vertimai.

Dokumentai teikiami PDF formatu.

Be to, užsienio valstybėje sudaryta vedybų ar sugyventinių sutartis taip pat privalo būti patvirtinta pažyma (Apostille) ar legalizuota Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka. Kokius reikia įkelti dokumentus, nurodo programa.

Procedūra jau paprastesnė

„Dabar elektroninis duomenų teikimas Vedybų sutarčių registrui stipriai supaprastino šią procedūrą, ją galima atlikti esant bet kurioje pasaulio valstybėje.

Be to, reikia nepamiršti, kad tik Vedybų sutarčių registre įregistruota vedybų sutartis įgyja teisinę galią prieš trečiuosius asmenis“, – dėmesį atkreipia Lietuvos Respublikos teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Vedybų sutartis gali būti sudaroma iki vedybų (ikivedybinė) ir po (povedybinė).

Kadangi ikivedybinė įsigalioja po santuokos sudarymo, ji išviešinama tik po to, kai Gyventojų registre atsiranda įrašas apie santuokos sudarymą. Jei Lietuvos gyventojų registre nebus įrašo apie sudarytą santuoką, Vedybų sutarčių registrui vienas sutuoktinių turės pateikti pranešimą apie vedybų sutarties pakeitimą kartu su santuokos sudarymą patvirtinančiu dokumentu.

Galioja ir senas būdas

Žinoma, duomenys apie užsienyje sudarytas vedybų sutartis valstybės įmonės Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomam Vedybų sutarčių registrui gali būti teikiami ir senuoju būdu: prašymas įregistruoti vedybų ar sugyventinių sutartį gali būti įteiktas atvykus į įmonę, per įgaliotą asmenį ar paštu.

Šiuo atveju taip pat pateikiami dokumentai: vedybų ar sugyventinių sutartis arba notaro patvirtinta sutarties kopija (sutarties pakeitimo ar sutarties pabaigos atvejais – sutarties pakeitimus ar sutarties pabaigą patvirtinantys dokumentai). Jeigu prašymą pateikia įgaliotas asmuo, turės būti pateikiamas patvirtintas įgaliojimas.

Taip pat reikia sumokėti 7,24 euro mokestį už sutarties įregistravimą, o už sutarties pakeitimų įrašymą – 4,34 euro.

Duomenys apie vedybų sutarties pabaigą registre įrašomi neatlygintinai.

Jei vedybų sutartį patvirtino Lietuvos notaras, sutarties šalims nieko daryti nereikia – duomenis registrui pateiks notaras.

Daugiau informacijos

www.hipotekosistaiga.lt

Parengta bendradarbiaujant su Centrine hipotekos įstaiga

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.