Didžioji Britanija įvertino, kiek kainuotų pasitraukimas iš ES

Didžiosios Britanijos finansų

Šalies ministras pirmininkas Davidas Kameronas pasisako už tai, kad šalis išsaugotų narystę ES.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šalies ministras pirmininkas Davidas Kameronas pasisako už tai, kad šalis išsaugotų narystę ES.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir Lrytas.lt inf.

2016-04-18 11:12, atnaujinta 2017-05-28 13:13

Tokia prognozė pateikta 200 puslapių ataskaitoje, kuri kol kas oficialiai nepaskelbta. Ataskaitos autoriai tokią prognozę skelbia remdamiesi prielaida, kad Europos Sąjunga (ES) tokiu atveju su Jungtine Karalyste sudarytų tokią pat prekybinę sutartį kaip ir su Kanada.

Prognozuojama, kad tokiu atveju šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) nuosmukis prilygtų 4,3 tūkst. svarų kiekvienos britų šeimos metinių pajamų nuosmukiui.

Kartu pažymima, kad Jungtinei Karalystei pasitraukus iš ES, prekybinis susitarimas su ES pagal „Kanados“ variantą šaliai būtų ne naudingiausias, bet ir ne pats blogiausias scenarijus.

Iš viso ataskaitoje apsvarstyti trys galimi įvykių plėtros scenarijai, šaliai pasitraukus iš ES.

Ataskaitos autoriai, be prekybinės sutarties pasirašymo, prognozuoja ir tolesnę šalies narystę Europos ekonominėje bendrijoje (EEB) (Norvegijos variantas) arba prekybą su ES pagal bendrus Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) principus (Rusijos variantas).

Labiausiai naudingu variantu ataskaitos autoriai įvardina „Norvegijos“ variantą, o nepatogiausiu – „Rusijos“. „Kanados“ variantas laikomas „vidutiniškai naudingu“.

Ataskaitoje teigiama, kad netgi pasirinkus naudingiausią, „Norvegijos „ prekybos su ES variantą, britų ekonomika, šaliai pasitraukus iš ES, vis tiek patirtų didelių nuostolių.

Didžiosios Britanijos iždo kancleris George'as Osborne'as ir anksčiau skelbė, esą pasitraukimas iš ES jo šaliai būtų rimtu ekonominiu sukrėtimu. Todėl jis pažadėjo padaryti viską, kad būtų užkirstas kelias tokiam įvykių scenarijui. Apie sunkius galimo Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES padarinius perspėjo ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Jo specialistai teigia, kad šie padariniai būtų jaučiami tiek regioniniu, tiek pasauliniu mastu.

Referendumas dėl galimo Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES įvyks šių metų birželio 23 dieną. Šalies ministras pirmininkas Davidas Kameronas pareiškė, kad sprendimas, kurį tą dieną priims britai, bus galutinis ir pakartotinių referendumų rengiama nebus.

Tuo tarpu pats D. Kameronas pasisako už tai, kad šalis išsaugotų narystę ES. Apie tai jis paskelbė po, to kai derybose su kitų ES šalių lyderiais sugebėjo pasiekti esminių nuolaidų Jungtinei Karalystei.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.