Lietuviškų agurkų kainos pirkėjui pakirto kojas

„Greitai pasakokit, kas už agurkų kilogramą 13 litų esate bent kartą susimokėjęs?“ – socialiniame tinkle „Facebook“ paklausė vyras, pasibaisėjęs lietuviškų agurkų kainomis. Jis pasidalijo ir nuotrauka, kurioje viename prekybos centre siūloma kilogramą lietuviškų trumpavaisių agurkų pirkti už 3,79 euro.

Nors pirkėjams agurkų kaina kelia siaubą, prekybos tinklų atstovė teigia, kad pernai jie buvo dar brangesni.<br>„Facebook“ nuotr.
Nors pirkėjams agurkų kaina kelia siaubą, prekybos tinklų atstovė teigia, kad pernai jie buvo dar brangesni.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

Apr 19, 2016, 11:37 AM, atnaujinta May 28, 2017, 10:34 AM

„Visi dabar yra akis nukreipę į Panamapapers reikaliukus, bet nei dabartinė valdžia, nei žmonės nemato, kas vyksta panosėje – kaip formuojama kainų politika ir yra skurdinama sava liaudis bei iš jos šaipomasi!“ – pykčio neslėpė „Facebook“ vartotojas.

Jis niršo, kad buvo išleisti milijonai informacijai viešinti ir žmonėms raminti, kad po euro įvedimo kainos nesikeis. „Gal naują, lengvą ir greitą referendumuką surengti? Pažiūrėtume, kas dabar už eurą balsuotų“, – idėją mestelėjo kainomis pasipiktinęs pirkėjas.   

Ne taip ir brangu

„Kietaviškių gausos“, savo šiltnamiuose auginančios agurkus bei pomidorus, direktorius Mindaugas Pupienis nusistebėjo tokia agurkų kaina: „Buvau kelyje. Kai pasakėte, kad jie kainuoja kone 4 eurus, net sustojau ir nukulniavau į pakelėje esančią parduotuvę pažiūrėti, kiek joje kainuoja agurkai, bet jų ten neradau.“  

Anot M.Pupienio, įmonės tiekiamų agurkų kaina yra kitokia nei parduotuvių lentynose. Ją nustato prekybos centrai.

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė teigė, kad šiais metais agurkai yra net šiek tiek pigesni nei ankstesniais: „Šiuo metu „Maxima“ prekybos tinkle trumpavaisių lietuviškų agurkų kaina, palyginti su tuo pačiu laiku praėjusiais metais, yra  5 proc. mažesnė. Šiuo metu  ji siekia 3,79 euro,  pernai buvo 3,99 euro.“ 

R.Saulytė ramino, kad euras kainų pokyčiams įtakos tikrai neturėjo: „Kainų svyravimas – natūralus reiškinys. Be to, agurkų kainoms dažnai įtakos turi oro sąlygos.

Pastaraisiais metais pavasaris į Lietuvą ateina kiek vėliau nei įprasta ir nelepina šiltais orais, tad dėl saulės trūkumo ir vėsesnių orų užauginamų agurkų kiekiai yra mažesni ir paklausa viršija pasiūlą.

Visada stengiamės ieškoti būdų savo klientams pasiūlyti įsigyti tiek daržovių bei vaisių, tiek ir kitų prekių patrauklesnėmis kainomis, tačiau šiuo metu visų tiekėjų siūlomos kainos gana panašios“, – kalbėjo „Maxima“ atstovė.

Lrytas.lt primena, kad 2014-ųjų pavasarį, kai dar už prekes mokėjome litais, vos atsiradę prekybos tinkluose trumpavaisiai agurkai buvo dar brangesni - jų kilogramas kainavo 16 litų.  

Kaltas pavasaris

M.Pupienis pripažįsta, kad šis pavasaris augintojams – tikrai nelengvas.

„Mūsų šiltnamių plotas šiemet yra mažesnis, o ir saulės nedaug, tad ir agurkų užauginome mažiau nei įprasta“, – kalbėjo vyras.

Agurkus Lietuvoje augina ir nemažai privačių ūkių, tačiau ir juose šios daržovės dar neužaugo.

Pasak M.Pupienio, dėl to kaltas apniukęs pavasaris: „Pernai tokiu metu dauguma privačių ūkių jau prekiavo agurkais, nes buvo ankstyvesnis pavasaris, tai ir kainodara buvo kitokia nei šiemet.“

Be to, agurkų, kaip ir kitų prekių, kainai įtaką daro paklausos bei pasiūlos santykis. „Pasiūla šiemet yra nedidelė, dėl to ir kainos yra aukštesnės. Kai padidės pasiūla, agurkai prekybos centruose atpigs.

„Reikia, kad oras atšiltų. Štai, Vilniuje buvo išjungtas šildymas, o dabar vėl įjungtas. Tad ir šiltnamius reikia šildyti, antraip juose niekas neužaugs. Tuomet, kai orai atšils ir parduotuvėse atsiras daugiau daržovių iš skirtingų ūkių, kaina sumažės“, – kalbėjo „Kietaviškių gausos“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.