Teismas atmetė pretenzijas dėl Kalvarijos kiaulių komplekso

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad bendrovė „Idavang“ teisėtai vykdo savo veiklą Kalvarijos kiaulių auginimo komplekse, taip užbaigdamas septynerius metus trukusį kelių vietinių gyventojų ginčą su įmone.

Archyvo nuotr.
Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir Lrytas.lt inf.

Apr 19, 2016, 9:43 AM, atnaujinta May 28, 2017, 10:55 AM

Aukščiausiasis Teismas paliko galioti praėjusių metų Marijampolės rajono apylinkės teismo nutartį, kurioje patvirtinta, kad „Idavang“ jau nutraukė intensyvios kiaulininkystės veiklą komplekse.

Kalvarijos kompleksą „Idavang“ įsigijo 2005 metais – kartu su veiklai būtinu Taršos ir integruotos prevencijos kontrolės (TIPK) leidimu, kuriuo buvo leista užauginti iki 102 tūkst. kiaulių per metus. 2006 m. buvo išduotas atnaujintas leidimas, metinius pajėgumus sumažinęs iki 90 tūkst. kiaulių.

Šešių vietinių gyventojų bei dviejų tų pačių asmenų valdomų bendruomenių prašymu Marijampolės rajono apylinkės teismas 2011 metais panaikino TIPK leidimą, pripažinęs, kad aplinkosaugininkai įvėlė klaidų, išduodami jį ankstesniems komplekso savininkams.

Todėl „Idavang“ buvo priversta nutraukti pagal šį leidimą Kalvarijoje vykdytą intensyvios kiaulininkystės veiklą. Pertvarkius kompleksą, bendrovė čia pradėjo auginti TIPK leidimo nereikalaujantį skaičių kiaulių – iki 10 tūkst. paršelių, sveriančių nuo 7 iki 30 kg. Pagal aplinkosaugos normatyvus toks paršelių skaičius atitinka 1000 mėsinių kiaulių.

Bet vienas iš šešių teisinius ginčus pradėjusių gyventojų pernai paprašė teismo išaiškinti, ar „Idavang“ apskritai turi teisę užsiimti veikla Kalvarijoje.

Tačiau Marijampolės rajono apylinkės teismas patvirtino, kad „Idavang“ nutraukė intensyvios kiaulininkystės veiklą, todėl atsisakė aiškinti naujai vykdomos veiklos teisėtumą kaip visiškai nesusijusį su panaikintu TIPK leidimu.

Pasak „Idavang“ generalinio direktoriaus Sauliaus Leonavičiaus, užsibaigę teisminiai procesai ne tik pagaliau leidžia bendrovei aiškiau planuoti savo veiklą, bet ir suteikia aiškumo komplekse dirbantiems žmonėms, nerimavusiems dėl savo darbo vietų.

Per pastaruosius 11 metų „Idavang“ į Kalvarijos kompleksą investavo 5,5 mln. eurų. Aktyvios veiklos laikotarpiu čia dirbo 25 darbuotojai, šiuo metu jų likę 9.

„Turime 13 kompleksų visoje Lietuvoje ir tai buvo vienintelis atvejis, kai taip beatodairiškai buvo siekiama „Idavang“ sužlugdymo. Supratome, kad kiekvienam žmogui įtikti neįmanoma, tačiau ši istorija tikrai neatėmė mūsų tikėjimo dialogo su kaimyninėmis bendruomenėmis galia“, – sakė S.Leonavičius.

Tačiau, pasak jo, teisiniai ginčai dėl Kalvarijos komplekso pakoregavo bendrovės investavimo kryptis.

„Matydami bandymus sužlugdyti mūsų veiklą, pastaruosius kelerius metus „Idavang“ akcininkai savo investicijas nukreipė į Rusiją bei Lenkiją“, – sakė S.Leonavičius.

Rusijoje esančiose „Idavang“ įmonėse įdarbinta 400 žmonių, o bendrovės metinė apyvarta šioje šalyje siekia 50 mln. eurų. Lenkijoje šiemet kompanija planuoja viršyti 8 mln. eurų apyvartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?