Kodekso pasala nėščiosioms – visi svertai darbdavių rankose

Seimas iš Darbo kodekso (DK) projekto išbraukė nuostatą, kad darbdavys neturi teisės atleisti nėščios darbuotojos, dirbančios pagal terminuotą sutartį. Vos priėmus nutarimą parlamentaras Rimantas Jonas Dagys pasakė, kad taip „išmušama apsauga visoms nėščiosioms“, tačiau socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė teigė, kad būsimų mamų padėties tai nepablogins.

Priėmus naująjį DK, nėščiąją bus galima atleisti abiejų šalių sutarimu, nėščiosios iniciatyva, bandomuoju laikotarpiu, pasibaigus terminuotai darbo sutarčiai arba nesant darbo sutarties šalių valios.<br>123rf nuotr.
Priėmus naująjį DK, nėščiąją bus galima atleisti abiejų šalių sutarimu, nėščiosios iniciatyva, bandomuoju laikotarpiu, pasibaigus terminuotai darbo sutarčiai arba nesant darbo sutarties šalių valios.<br>123rf nuotr.
Asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“ ryšių su visuomene atstovė Rasa Žemaitė teigia, kad asociacija šiuos pakeitimus vertina neigiamai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“ ryšių su visuomene atstovė Rasa Žemaitė teigia, kad asociacija šiuos pakeitimus vertina neigiamai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintarė Valentinaitienė

2016-04-25 16:20, atnaujinta 2017-05-27 16:56

Ką iš tiesų nėščiosioms reiškia šis DK projekto pakeitimas ir ar verta nerimauti?

DK 70 straipsnio dėl draudimo diskrimuoti pakeitimus pasiūlė Seimo nariai Irena Šiaulienė, Kęstutis Daukšys ir Gintaras Steponavičius. Seimui pritarus, šis straipsnis, teigęs, kad nėščiosios atleisti negalima, pasipildė nuostatomis, kurios vis dėlto tai leidžia.

Padėties nepablogins

Priėmus naująjį DK, nėščiąją bus galima atleisti abiejų šalių sutarimu, nėščiosios iniciatyva, bandomuoju laikotarpiu, pasibaigus terminuotai darbo sutarčiai arba nesant darbo sutarties šalių valios.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė sako, kad šurmulys ir pasipiktinimas dėl šių pakeitimų visuomenėje kilo dėl to, kad kodekso pataisos buvo nepakankamai rišliai paaiškintos.

Jos teigimu, pataisos neįteisina nėščiosios atleidimo darbdavio valia.

„Aš tai vertinu taip, kad tikrai nepablogins, reikia tikrai įsigilinti į pačias nuostatas, į tą 61 straipsnį, kuriame yra labai aiškiai viskas apibrėžta. Be abejonės, darbdavio valia atleidimų jokių negali būti – tik susitarus abiems šalims, jeigu sutiks ir mamytė, ir darbdavys“, – po Seimo posėdžio sakė ministrė.

Suteikia daugiau aiškumo

Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikės Ievos Valeškaitės nuomone, šie pakeitimai liečia labai mažą dalį darbuotojų, bet Darbo kodeksui suteikia daugiau aiškumo, kurio trūkstant labiausiai nukentėtų pačios būsimos mamos.

„Pavyzdžiui, jeigu nebūtų nuostatos, leidžiančios atleisti pagal terminuotą darbo sutartį dirbančią nėščiąją, darbdavys būtų įpareigotas suteikti darbo vietą tokiai darbuotojai net ir tuo atveju, jei būtų ją pasamdęs, pavyzdžiui, kelioms dienoms dirbti parodoje“, – teigė I.Valeškaitė.

Tai reiškia, kad jei kelioms dienoms pagal terminuotą darbo sutartį priimta dirbti darbuotoja praneštų apie savo nėštumą, darbdavys privalėtų suteikti jai darbo vietą viso nėštumo metu ir ją išlaikyti net ir per nėštumo atostogas.

Be leidimo nutraukti darbo sutartį, pasibaigus terminuotai sutarčiai, daugiau pokyčių DK šiame straipsnyje neatsirado. Savo iniciatyva nėščia moteris darbo sutartį gali nutraukti ir pagal šiuo metu galiojantį DK.

Priemonė psichologiniam terorui

Asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“ ryšių su visuomene atstovė Rasa Žemaitė teigia, kad asociacija šiuos pakeitimus vertina neigiamai: „Su mūsų darbdavių požiūriu į nėščiasias ir motinas, tokie pakeitimai tiesiog įduoda į rankas priemonę psichologiniam ir kitokiam terorui.“

Jos teigimu, dabartinis DK keičiamas, nes jis esą neveikia – darbuotojai masiškai palieka darbo vietas savo noru, tačiau net darbdavių atstovai sutinka, kad dažnai tas noras atsiranda dėl spaudimo. Naujuoju DK siekiama sukurti lankstesnius darbo santykius, kad darbuotojai ir darbdaviai galėtų derėtis, tačiau R.Žemaitė mano, kad to užtikrinti nepavyks.

„Kaip gali derėtis nykštukas su milžinu? Kaip gali derėtis nėščia moteris, kuriai iš principo negalima nervintis, kai darbdavys į rankas gauna tokią priemonę, kurią gali demonstratyviai atnešti ir sakyti: „Va, gali savo noru išeiti, kitaip žinai, kas bus“, – kalbėjo R.Žemaitė.

Ji sutinka, kad spaudimas nėščiosioms gali būti daromas ir pagal dabar galiojantį DK, tačiau skatina žvelgti į visą įstatymų paketą: „Jei įsigalios visi pakeitimai, tai bus mokama mažesnė išeitinė kompensacija, keisis visa nedarbo apmokėjimo tvarka.“

Nestabili situacija

R.Žemaitė mano, kad priėmus naują DK nėščiosios ir vaikus auginančios šeimos atsidurs kur kas sudėtingesnėje situacijoje, nei yra dabar:

„Dabar turime pakankamai geras sąlygas ir jeigu dabartinio DK nuostatų darbdaviai laikytųsi, problemų nėščiosioms nekiltų – savo noru darbą paliktų tos, kurios tikrai to nori. O naujoji situacija darbdaviui leis tuo manipuliuoti, nes jo rizikos bus gerokai mažesnės nei dabar.“

„Aktyvių mamų sambūrio“ atstovė priminė, kad vis dar lieka nepakeista nuostata, kuri leidžia tam tikrais atvejais atleisti mažą vaiką auginančią darbuotoją: „Tos sąlygos yra taip aptakiai ir neaiškiai suformuluotos, kad jas galima pritaikyti ir rasti priežastį atleisti darbuotoją, kuri viršininkui atnešė per šaltą puodelį kavos.“

R.Žemaitė mano, kad situacija iš principo nėra aiški. „Visi šitie kriterijai, kuriais dažniausiai naudojasi darbdaviai ir dėl kurių nukenčia nėščiosios moterys ir mažamečius vaikus auginantys tėvai, iš tiesų turi būti labai aiškiai suformuluoti, nepalikti jokių spragų ir vietų interpretacijoms, o dabar to nėra“, – kalbėjo „Aktyvių mamų sambūrio“ atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.