Lietuvos bankas dėl neigiamų palūkanų gavo 2,08 mln. eurų pajamų

Lietuvos bankas iš dalies

Lietuvos bankas, pernai uždirbęs 21,78 mln. eurų audituoto grynojo pelno, į valstybės biudžetą perves 10,45 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos bankas, pernai uždirbęs 21,78 mln. eurų audituoto grynojo pelno, į valstybės biudžetą perves 10,45 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2016, 7:39 PM, atnaujinta May 27, 2017, 10:04 AM

Pasak LB Bankininkystės tarnybos direktoriaus Mindaugo Vaičiulio, neigiamos palūkanos taikomos vadovaujantis Europos Centrinio Banko (ECB) gairėmis.

„Lietuvos bankas šiuo metu netaiko neigiamų palūkanų savo klientų lėšoms, jei jos susijusios su Europos Sąjungos, Tarptautinio valiutos fondo ir kitomis panašiomis finansinės paramos programomis. Kitais atvejais, kaip ir kiti euro zonos bankai, privalome laikytis tų pačių ECB gairių, kuriose numatyta, kokios palūkanų normos turi būti taikomos vyriausybių indėliams“, – BNS sakė M.Vaičiulis.

Lietuvos bankas taip pat taiko neigiamas palūkanas komerciniams bankams už banke laikomas lėšas, viršijančias privalomas atsargas.

M.Vaičiulis pabrėžė, kad apie tai, kokios bus taikomos palūkanos, klientai, tarp jų ir valstybės iždas, yra informuojami iš anksto, likus ne vėliau kaip 1 mėnesiui iki jų taikymo pradžios.

Pasak M.Vaičiulio, pagal įstatymus valstybės iždo sąskaitą privaloma laikyti centriniame banke, tačiau laisvas lėšas Valstybės iždas gali laikinai investuoti.

„Didelės sumos laikomos centriniame banke dėl jų šimtaprocentinio saugumo ir investavimo alternatyvų trūkumo“, – teigė M.Vaičiulis.

Jis taip pat pabrėžė, kad dalis Lietuvos banko pelno yra pervedama į valstybės biudžetą.

Lietuvos bankas, pernai uždirbęs 21,78 mln. eurų audituoto grynojo pelno, į valstybės biudžetą perves 10,45 mln. eurų. Pernai į biudžetą pervestų lėšų suma siekė 7,54 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.