Štai taip: Vilniuje šiukšlės pinga, bet vilniečiai mokės daugiau

Nuo gegužės vilniečiai daugiau mokės už šiukšlių išvežimą, nors vežėjams įkainiai mažinami, todėl logiškai atrodytų, kad ir gyventojams atliekų išvežimo ir tvarkymo kaina turėtų būti mažesnė.

Pradėjus veikti MBA, mišrios atliekos į Kazokiškių sąvartyną nebevežamos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pradėjus veikti MBA, mišrios atliekos į Kazokiškių sąvartyną nebevežamos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiukšlių vežėjams mažinami paslaugų įkainiai.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiukšlių vežėjams mažinami paslaugų įkainiai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-28 12:39, atnaujinta 2017-05-27 08:17

Bet šiukšlinės tikrovės logika kitokia. Jei išliks savivaldybės nustatyta tvarka, standartinio 50 kvadratų buto savininkai už šiukšlių išvežimą mokės euru daugiau. Iki šiol už šiukšlių išvežimą iš tokio dydžio buto reikėjo mokėti apie 5 eurus per mėnesį.

Šiukšlių vežėjai nepatenkinti mažinamais tarifais ir grasina kreiptis į teismą.

Pyksta Kazokiškės ir šiukšliavežiai

Liūdna ir šiukšlių rūšiuotojams Kazokiškių sąvartyne – greitai nebebus, ką rūšiuoti. Nuo gegužės pradės veikti mechaninės biologinių atliekų apdorojimo gamyklos (MBA) įrenginiai Jočionių gatvėje.

Prieš dvejus metus skandalingai konkursą iš vieno kandidato MBA statyti ir naudoti laimėjusi bendrovė „Energesman“ iš džiaugsmo trina rankas: visas dvokiantis lobis, mišrios atliekos, iš viso Vilniaus regiono šiukšliadėžių ir konteinerių pateks pas juos. Dvokiančios šiukšlės virsta pelnu, o pinigai nekvepia – tik pelną atliekų apdorotojams suneš šiukšlintojai, taigi – gyventojai.

Šiukšliavežiai jau negabens iš konteinerių surinktų mišrių atliekų į sąvartyną, nebegalės jų rūšiuoti savo sandėliuose. Atliekos nebebus vežamos į Kazokiškių sąvartyną, taigi nebereikės mokėti ir vartų mokesčio.

Vadovaudamasi tokia logika Vilniaus savivaldybė ir nusprendė mažinti šiukšlių išvežimo tarifus.

Paini skaičių rikiuotė „Anksčiau šiukšlių išvežimo tarifai buvo skaičiuojami taip – įskaičiuojamas 32,87 Eur už toną „vartų“ mokestis, pridedami atliekų surinkimo-vežimo kaštai, kurie Vilniuje populiariausiam 1,1 kubinio metro talpos konteineriui sudaro 38,46 Eur už toną be PVM. Bendra gaunama kaina 71,33 Eur už toną“, – aiškino laikinasis Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas Valdas Juodis.

Pradėjus veikti MBA, nebelieka vartų mokesčio, mažėja transportavimo išlaidos, atliekų vežėjams nebus galima vykdyti jokios gamybinės veiklos, susijusios su atliekomis – pavyzdžiui, atrinkti antrines žaliavas iš mišrių komunalinių atliekų srauto ir jas parduoti. Todėl, savivaldybės nuomone, atliekų surinkimo ir išvežimo išlaidos turi mažėti.

V.Juodžio pateiktais skaičiavimais, populiariausio 1,1 kubinio metro talpos mišrių komunalinių atliekų konteinerio tūrio surinkimo ir vežimo kaina sudaro 16,68 Eur už toną (be PVM), o pridėjus mokestį MBA už atliekų tvarkymą išeina 77,60 Eur už toną.

Vadinasi, šiukšlių išvežimo išlaidos vežėjams žymiai sumažėja – nuo 71,33 Eur už toną iki 16,68 Eur už toną. Tačiau gyventojams šiukšlių išvežimas brangsta dėl mokesčio MBA už atliekų apdorojimą.

V.Juodis neigė viešojoje erdvėje pasirodžiusią žinią, kad nuo gegužės 1 dienos atliekų tvarkymo mokestis vilniečiams didės 85 proc. Jo teigimu, mokestis padidės ne daugiau kaip 12,5 proc.

Nori išstumti iš rinkos?

Vilniaus savivaldybė didžiuojasi, kad su MBA gamyklą valdančia bendrove „Energesman“ neseniai pavyko nusiderėti mažesnę atliekų tvarkymo kainą, nei buvo nustatyta anksčiau: 31,6 Eur už toną. Anksčiau buvo numatytas 40,26 Eur už toną tarifas.

„Jei nebūtume išsiderėję mažesnių tarifų, vilniečiams mokestis už šiukšles būtų labiau pabrangęs“, – teigė V.Juodis.

Jei dėl mažesnių įkainių nebūtų suderėta, Vilniaus miesto ir regiono gyventojai būtų mokėję pusantro euro didesnį šiukšlių mokestį.

Atliekų vežėjų įmonės pasijuto šiurkščiai išvaromos iš rinkos ir nežada lengvai pasiduoti.

„Jaučiamės kaip įmonės darbuotojai, kurie buhalterijoje netikėtai sužinojo, kad darbdavys jam perpus nurėžė atlyginimą, nepaaiškinęs, nei kodėl, nei už ką“, – piktinosi apie 40 proc. sostinės atliekų vežimo rinkos užimančios bendrovės „Ecoservice“ vadovas Arūnas Makauskas.

Jis tvirtino, jog į atliekų rūšiavimą dideles sumas investavusi įmonė nevežė šiukšlių į Kazokiškių sąvartyną, o išrūšiuotas atliekas tiekdavo Klaipėdos kogeneracinei jėgainei. Todėl, anot A.Makausko, Vilniaus savivaldybės tvirtinimai, kad šiukšlių vežėjai nepatirs nuostolio, yra klaidinantys. 

„Vilnių aptarnauja keturios atliekas išvežančios bendrovės. Mūsų įmonė vienintelė, kuri neveža šiukšlių į Kazokiškes, o patys gabename į savo gamybines patalpas, kuri atliekos sutvarkomos ir vežamos sudeginti į jėgainę Klaipėdoje. Pradėjus veikti MBA, mums bus uždrausta tęsti gamybinę veiklą. Turėsime atleisti 70 darbuotojų. Skaičiuojame, kad šiukšlių išvežimas mums pabrangs 85 proc. už toną. Kitiems vežėjams – 26 proc. už toną padidės šiukšlių išvežimo kaštai. Tiesa tokia: vežant į Kazokiškių sąvartyną reikėjo mokėti 33 eurus už toną vartų mokesčio, vežant į MBA mokėsime 61 eurą už toną“, – savo skaičiavimus pateikė „Ecoservice“ vadovas.

Kita šiukšlių išvežimo bendrovė, „Ekonovus“, ketina savivaldybę paduoti į teismą – esą pagal pasirašytas sutartis Vilniaus valdžia neturi teisės vienašališkai sumažinti įkainių.

Ketvirtadienį Vilniaus savivaldybė išplatino  pranešimą – esą „Ecoservice“ teiginiai, kad gyventojų netinkamai išrūšiuotos buitinės atliekos nebus išvežamos, nes veiklą pradės nauja atliekų rūšiavimo gamykla, yra klaidinantys.

„Atliekų vežėjai pagal galiojančias sutartis su savivaldybe privalo laiku išvežti gyventojų buitines atliekas, išskyrus tas šiukšles, kurių į buitinių atliekų konteinerius mesti negalima – žaislus, avalynę, drabužius, tekstilę, sauskelnes, tualetinį popierių, statybines atliekas“, – teigiama Vilniaus savivaldybės pranešime. 

MBA statybą lydėjo skandalai

MBA įrenginių statybos vertė sudaro daugiau kaip 101 mln. eurų.

Atliekų tvarkymo verslą kontroliavęs buvusios kadencijos Vilniaus vicemeras, Darbo partijos atstovas Jonas Pinskus tikino, kad pastačius MBA šiukšlių išvežimas ir tvarkymas vilniečiams nebrangs.

Konkursą iš vieno dalyvio statyti MBA 2013 metų vasarą laimėjo su Telšių magnatu Vytautu Baniu bei partija „Tvarka ir teisingumas“ siejama įmonė „Energesman“. Iš konkurso pašalinti konkurentai kreipėsi į teismą, bet nieko nepešė.

Dienraščiui „Lietuvos rytas“ ir portalui lrytas.lt atskleidus skandalingus sandėrio užkulisius, konkursas buvo trumpam sustabdytas, įsikišo STT, tačiau po nerezultatyvaus tyrimo laimėtoju paskelbtas „Energesman“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.