Lietuvos ūkis spustelėjo greičio paminą

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2015-ųjų laikotarpiu, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 2,4 proc. ir siekė 8,464 mlrd. eurų.

Verslas netrukus turėtų pajusti į Kiniją pajudėjusio eksporto poveikį.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Verslas netrukus turėtų pajusti į Kiniją pajudėjusio eksporto poveikį.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-04-30 05:00, atnaujinta 2017-05-27 03:21

Anot Statistikos departamento, pirmąjį šių metų ketvirtį daugiausia įtakos BVP augimui turėjo didmeninės ir mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto, transporto ir saugojimo bei apdirbamosios gamybos įmonių veiklos rezultatai.

Pirmąjį ketvirtį, palyginti su ketvirtuoju 2015-ųjų ketvirčiu, Lietuvos BVP, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, ūgtelėjo 0,8 proc. (nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos – sumenko 9,1 proc.).

„Nieko keista, kad spartėja Lietuvos ekonomikos plėtra. Tokių ženklų matėme stebėdami mažmeninės prekybos ar pramonės augimą pirmaisiais mėnesiais, eksportas nesitraukė.

Manau, kad likusius šių metų ketvirčius ekonomika augs dar greičiau ir galbūt šių metų augimas viršys 3 procentus“, – sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

SEB ekonomisto Gitano Nausėdos nuomone, pirmojo ketvirčio BVP rezultatas yra nebloga įžanga į 2016 metus.

„Galime tikėtis spartesnio augimo ateinančiais ketvirčiais: vartojimas stabiliai didėja, eksporto persiorientavimas turėtų duoti pirmus rezultatus – ypač iš JAV ir Kinijos.

Gal nepuoselėčiau iliuzijų, kad šįmet BVP augs 4–5 proc., bet 3 proc. ir kiek daugiau yra įmanoma pasiekti“, – svarstė SEB banko prezidento patarėjas.

Statistikos departamentas taip pat patikslino 2015 metų ketvirtojo ketvirčio BVP.

Patikslintais duomenimis, ketvirtąjį 2015-ųjų ketvirtį BVP siekė 9,525 mlrd. eurų ir, palyginti su atitinkamu 2014 metų ketvirčiu, padidėjo 2 proc. (anksčiau skelbta – 1,9 proc.). (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.