Šiukšlininkai ėmė galąsti ginklus

Brangsta ne tik kalafiorai, bet ir šiukšlių išvežimas Vilniuje. O įkainiai išvežėjams mažinami – pradėjus veikti naujai atliekų apdorojimo gamyklai sostinės švarintojai netenka ir uždarbio iš atliekų rūšiavimo.

Šiukšliavežiai piktinosi, kad savivaldybė mažina atliekų išvežimo įkainius.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiukšliavežiai piktinosi, kad savivaldybė mažina atliekų išvežimo įkainius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

May 7, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 26, 2017, 8:58 AM

Tvarkingai atliekų atsikratantys vilniečiai už šiukšlių išvežimą gegužę gaus didesnes sąskaitas. Standartinio 50 kvadratinių metrų buto savininkai už tai mokės euru daugiau.

Iki šiol už šiukšlių išvežimą iš tokio ploto buto reikėjo mokėti apie penkis eurus per mėnesį.

Bet šiukšlių pinigų dalis, atitenkanti išvežėjams, mažinama, tad jie grasina kreiptis į teismą.

Liūdna ir šiukšlių rūšiuotojams Kazokiškių sąvartyne, nes greitai nebebus ko rūšiuoti. Nuo gegužės 3 dienos pradėjo veikti mechaninės biologinių atliekų apdorojimo gamyklos (MBA) įrenginiai Jočionių gatvėje. Čia ir bus suvežamos visos nerūšiuotos atliekos. Ne tik iš sostinės, iš viso Vilniaus regiono.

Neliks vartų mokesčio

Prieš dvejus metus konkursą (kuriame dalyvavo tik vienas kandidatas) MBA statyti ir naudoti skandalingai laimėjusi bendrovė „Energesman“ iš džiaugsmo trina rankas: visas dvokiantis lobis, mišrios atliekos, iš viso Vilniaus regiono šiukšliadėžių ir konteinerių pateks pas juos.

Šiukšlės virsta pelnu, o pinigai nekvepia – tik pelną atliekų apdorotojams suneš šiukšlintojai, taigi – gyventojai.

Šiukšliavežiai jau negabens iš konteinerių surinktų mišrių atliekų į sąvartyną, nebegalės jų rūšiuoti savo sandėliuose.

Atliekos nebebus vežamos į Kazokiškių sąvartyną, taigi nebereikės mokėti ir vadinamojo vartų mokesčio. Vadovaudamasi tokia logika Vilniaus savivaldybė ir nusprendė mažinti šiukšlių išvežimo tarifus.

Išlaidos smarkiai sumažėjo?

Laikinasis Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas Valdas Juodis tikino, kad dabar šiukšlių išvežimo išlaidos vežėjams labai sumažėja – nuo 71,33 Eur iki 16,68 Eur už toną.

Atliekų vežėjų įmonės pasijuto šiurkščiai išvaromos iš rinkos ir neketina lengvai pasiduoti.

„Jaučiamės kaip įmonės darbuotojai, kurie buhalterijoje netikėtai sužinojo, kad darbdavys jam perpus nurėžė atlyginimą, nepaaiškinęs nei kodėl, nei už ką“, – piktinosi apie 40 proc. sostinės atliekų vežimo rinkos užimančios bendrovės „Ecoservice“ vadovas Arūnas Makauskas.

Jis tvirtino, jog į atliekų rūšiavimą dideles sumas investavusi įmonė nevežė šiukšlių į Kazokiškių sąvartyną, o išrūšiuotas atliekas tiekdavo Klaipėdos kogeneracinei elektrinei.

„Vilnių aptarnauja keturios atliekas išvežančios bendrovės. Mūsų įmonė vienintelė, kuri neveža šiukšlių į Kazokiškes, patys jas gabename į savo gamybines patalpas, kur atliekos sutvarkomos ir vežamos sudeginti į jėgainę Klaipėdoje.

Pradėjus veikti MBA mums bus uždrausta tęsti gamybinę veiklą. Turėsime atleisti 70 darbuotojų.

Šiukšlių išvežimas mums pabrangs 85 proc. už toną“, – savo skaičiavimus pateikė „Ecoservice“ vadovas.

Ketina kreiptis į teismą

„Ecoservice“ net buvo išplatinusi pareiškimą, jog į gamyklą negalės būti išvežamos netinkamai išrūšiuotos atliekos, taigi vilniečiams gresia pavojus uždusti savo šiukšlėse.

Vilniaus savivaldybė žiebė atgal. „Atliekų vežėjai pagal galiojančias sutartis su savivaldybe privalo laiku išvežti gyventojų buitines atliekas, išskyrus tas šiukšles, kurių į buitinių atliekų konteinerius mesti negalima, – žaislus, avalynę, drabužius, tekstilę, sauskelnes, tualetinį popierių, statybines atliekas“, – teigiama Vilniaus savivaldybės pranešime.

Kita šiukšlių išvežimo bendrovė, „Ekonovus“, ketina savivaldybę paduoti į teismą – esą pagal pasirašytas sutartis Vilniaus valdžia neturi teisės vienašališkai sumažinti įkainių.

Iš atliekų gamins kurą

MBA įrenginiuose bus apdorojamos mišrios komunalinės atliekos iš viso Vilniaus regiono. Atliekos, turinčios energinę vertę, bus naudojamos kaip kuras tam tinkamose jėgainėse.

Tinkamos atliekos bus perdirbtos ir tik nedidelė dalis jų keliaus į sąvartyną.

„Norint, kad atliekų kiekis grėsmingai neaugtų, būtina jas rūšiuoti ir perdirbti, – sakė Vilniaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius. – Nors MBA įrenginiuose ir vyks antrinis rūšiavimas, tačiau svarbiau atliekas rūšiuoti ir jų susidarymo vietoje.“

MBA buvo pradėta statyti 2014 m. spalio 6 d. ir kainavo 34,5 mln. eurų be PVM.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.