Ar pritariate 5 pataisoms, kurias siūlo Darbo kodekso kritikai?

Lietuvos verslo konfederacija (LVK) kritikuoja svarstomą Darbo kodeksą (DK) ir teikia siūlymus, kurie turėtų padėti verslui išlikti konkurencingu.

Siūloma nustatyti maksimalią vidutinę darbo trukmę ir leisti ją pailginti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Siūloma nustatyti maksimalią vidutinę darbo trukmę ir leisti ją pailginti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LVK prezidento Valdo Sutkaus teigimu, diskutuojant apie kodekso pataisas, dažnai atitrūkstama nuo realybės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LVK prezidento Valdo Sutkaus teigimu, diskutuojant apie kodekso pataisas, dažnai atitrūkstama nuo realybės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Rancaitė

May 13, 2016, 1:26 PM, atnaujinta May 25, 2017, 6:18 PM

LVK prezidento Valdo Sutkaus teigimu, diskutuojant apie DK pataisas, dažnai atitrūkstama nuo realybės.

„Pereinama prie skambių frazių, lozungų. Iš profsąjungų girdime apie tariamą vergovę, išnaudotus darbuotojus. O mes norime aptarti, kaip priimti sprendimai paveiks darbuotojus, darbdavius ir šalies ekonomiką“, – sakė V.Sutkus.

Jis siūlo penkis punktus, kurie, jo teigimu, padidins konkurencingumą bei darbo vietų skaičių.

1. Neribojamos projektinio ir terminuoto darbo sutartys

Siūloma Darbo kodekse leisti sudaryti terminuotas darbo sutartis nuolatinio pobūdžio darbui ir leisti įmonėms pačioms spręsti, kiek tokio pobūdžio darbuotojų joms reikia.

„Dėl projektinių sutarčių, norime neriboto jų skaičiaus, o neterminuotų sutarčių norime, kad būtų daugiau nei 20 proc., maždaug apie 50 procentų“, – sakė V.Sutkus.

Jo teigimu, 78 proc. gyventojų sutiktų dirbti laikinai, o terminuotos sutartys skatina įdarbinti jaunus žmones ir padeda jiems žengti į darbo rinką.

2. Laisvesnė viršvalandžių ir darbo laiko apskaita

Siūloma nustatyti maksimalią vidutinę darbo trukmę ir leisti ją pailginti, jeigu darbdavys susitaria su darbuotoju.

„Dėl viršvalandžių turėtų būti susitarta darbo sutartyje. Jie svarbūs dėl lankstumo, pavyzdžiui, atsiradus didesniam užsakymų kiekiui. Jeigu yra daugiau darbo, žmonės dirba, jiems už tai mokama, vėliau laiką gali atsiimti“, – tikino V.Sutkus.

„Dirbant yra sezoniškumas, papildomi darbai, prie jų reikia prisitaikyti. Dabar lieka vienas kelias: priimti tiek žmonių, kad piko metu spėtų padaryti viską, o ne piko metu neturėtų ką veikti. Tada laikai daugiau žmonių, tad mažiau jiems moki“, – sakė Vokietijos kapitalo bendrovės „Rhenis Svoris“ direktorisu Arūnas Bertašius.

3. Paprastesnė darbuotojų priėmimo ir atleidimo tvarka

Siūloma numatyti vieno mėnesio įspėjimo apie atleidimą iš darbo terminą išmokant mėnesio atlyginimo dydžio kompensaciją bei aiškiai numatant išimtis. Taip pat siūloma sudaryti sąlygas darbdaviui atleisti darbuotoją be įspėjimo ir netaikant apribojimų dėl priežasčių, išmokant pusės metų atlyginimo dydžio kompensaciją.

„Kvaila atleisti gerai dirbantį žmogų, bet yra tokių, kurie nenori dirbti. Jiems taikoma tvarka, įspėjimo laikas. Žmogus, kuris žino, kad po trijų mėnesių išeis, tikrai nedirbs. Toks žmogus kenks ne tik įmonei, bet ir darbuotojams, užkraudamas jiems savo darbą“, – sakė A.Bertašius.

V.Sutkaus teigimu, pagal darbuotojų atleidimo sąnaudas esame pirmieji tarp Europos šalių.

4. Didesnė darbo sutarčių įvairovė ir lankstumas

Siūloma lanksčiau reguliuoti darbo santykius su besilaukiančiomis ir vaikus auginančiomis moterimis.

„Turime prarają tarp reglamentavimo ir realios situacijos. Siūlome atsisakyti ribojimo atleisti darbuotoją, auginantį vaiką iki trejų metų. Taip pat nėštumas neturėtų būti pagrindas pratęsti terminuotąją sutartį“, – tikina V.Sutkus.

Jo teigimu, turi būti palikta galimybė nutraukti sutartį su nėščia darbuotoja.

5. Siūlomas lankstesnis darbo ir poilsio laikas

„Darbo laiko lankstumas aktualus taikant suminę apskaitą. Ji leidžia darbdaviui pasiskirstyti darbo laiką netolygiai, jei to reikia dėl gamybinių procesų“, – dėstė V.Sutkus.

V.Sutkus sako, kad šios pataisos bus pateiktos artimiausiu metu, galbūt kitą savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.