Lietuva nori eksportuoti į JAV. Kas trukdo?

Inžinerijos pramonei tenka 23 proc. visos Lietuvos sukuriamos vertės. Šią pramonę sudaro metalo gaminiai, mašinos, elektrotechnika, plastikas bei guma.

„Investuok Lietuvoje“ gamybinių projektų vadovas Gediminas Koryzna sakė, kad investuotojai atkreipia dėmesį į kaštus ir kokybę.<br>D.Umbraso nuotr.
„Investuok Lietuvoje“ gamybinių projektų vadovas Gediminas Koryzna sakė, kad investuotojai atkreipia dėmesį į kaštus ir kokybę.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos direktorius Gintaras Vilda.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos direktorius Gintaras Vilda.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Rancaitė

May 18, 2016, 1:11 PM, atnaujinta May 25, 2017, 5:12 AM

„Kaip mes atrodome? Mūsų daugiau nei 2000 įmonių, be abejo, dominuoja mažos ir vidutinės. Pagaminame produkcijos už 3,1 mlrd. eurų, o įdarbiname 31 tūkst. žmonių“, – kalbėjo Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos direktorius Gintaras Vilda.

Jis sakė, kad daugiausiai eksportuojama į Europos Sąjungos šalis. Tačiau norima eksportuoti ir į JAV.

„Eksportas į JAV sudaro tik apie 3 procentus. Tačiau kai kurie mūsų gaminiai į JAV nukeliauja iš Europos įmonių, kurios mūsų komponentus gabena ne tik į JAV, bet ir į Australiją, Pietų Ameriką. Mūsų rinka plati. Kai kurios didžiosios įmonės skaičiuoja eksportuojančios į 48 šalis“, – teigė G.Vilda.

Jo teigimu, Lietuvos privalumai – išplėtota infrastruktūra, stiprūs geležinkeliai, jūros keliai. Pristatant Lietuvą, tai galima naudoti kaip argumentą, kodėl ši pramonė patraukli.

„Mūsų lūkesčiai yra gauti žinių apie šalis, bendradarbiauti su didelėmis korporacijomis, pristatyti save potencialiems verslo partneriams. Garsinti Lietuvos inžinerinę pramonę, padėti įmonėms atversti naujas rinkas, pristatant šalies potencialą“, – pridūrė G.Vilda.

Kuo Lietuva patraukli investuotojams?

Investuok Lietuvoje“ gamybinių projektų vadovas Gediminas Koryzna sakė, kad investuotojai atkreipia dėmesį į sąnaudas ir kokybę. O dėl investicijų mes konkuruojame su Latvija, Lenkija, Slovakija, Slovėnija ir Estija.

„Turime pasižiūrėti, ar esame už juos geresni. Įmonės ieško vietų, kur jie galėtų surasti nemažai kvalifikuotų darbuotojų. Įmonės perka brangią techniką ir jiems reikia naudingai ją išnaudoti, ir žmonių, kurie mokėtų su ja dirbti“, – sakė jis.

G.Koryznos teigimu, žinomos kelios sritys, kur Lietuva gali konkuruoti. Tai – logistika, pasiekiamumas ir energetikos sektorius.

„Infrastruktūra – vietos, kurias galime pasiekti. Mūsų pranašumas – vidutinio dydžio miestai, jie išsivystę. Kalbant apie logistiką, Lietuva dažnai minima kaip vartai tarp rytų ir vakarų. Tai menkas pranašumas, nes ir kitos regiono šalys gali taip vadintis. Mes galime kasdien siųsti produkciją iš Klaipėdos uosto“, – sakė „Investuok Lietuvoje“ atstovas.

Taip pat, jo teigimu, labai svarbus patikimas elektros tinklas. Tačiau jis įsitikinęs, kad nėra sąrašo privalumų, svarbu kiekvienam suvokti investuotojo poreikį ir pritaikyti pasiūlymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.