Ateina dėl technologijų pamišusi Y karta: teks pasitempti

Y karta – tai 18-34 metų žmonės. Jie iki 2020-ųjų sudarys 50 proc. pasaulinės darbo jėgos. Ir tai – jaunimas, kuris yra pamišęs dėl technologijų.

Y karta – technologijų fanai. Augant šiai kartai atsirado kompiuteriai, internetas, dabar atsirado išmanieji, visa tai keičia žmonių gyvenimą ir jis tampa dinamiškesnis, greitesnis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Y karta – technologijų fanai. Augant šiai kartai atsirado kompiuteriai, internetas, dabar atsirado išmanieji, visa tai keičia žmonių gyvenimą ir jis tampa dinamiškesnis, greitesnis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Rancaitė

May 27, 2016, 11:44 AM, atnaujinta May 24, 2017, 1:48 AM

Microsoft Lietuva“ vadovo Ainiaus Kavaliausko teigimu, bendrovėms dažniausiai vadovauja vyresnės kartos vadovai ir dėl to kyla nesusipratimai.

„Jie pasaulį mato skirtingai. Y karta atneša naują bendravimo kultūrą, naują suvokimą apie ją“, – sakė A.Kavaliauskas.

Technologijų fanai

Y karta – technologijų fanai. Augant šiai kartai atsirado kompiuteriai, internetas, dabar atsirado išmanieji, visa tai keičia žmonių gyvenimą ir jis tampa dinamiškesnis, greitesnis.

Y kartai svarbu dirbti su naujausiomis technologijomis, svarbus duomenų saugumas. Kitos dvi svarbios sritys – bendravimo ir bendradarbiavimo kultūra įmonėje ir darbovietės vizija bei tikslai.

„Nepaisant prisirišimo prie technologijų, Y kartos atstovai linkę bendrauti ir 66 proc. visų žmonių teikia pirmenybę tiesioginiam bendravimui su kolegomis ir vadovu“, – dėstė „Microsoft Lietuva“ vadovas.

Beje, pusė šios kartos atstovų linkę dirbti komandoje. A.Kavaliausko teigimu, vadovai turėtų pagalvoti, kaip suteikti lankstumą.

„Įdomu tai, kad žmonės, kurie gali dirbti namuose, to nedaro. Pradėjome analizuoti priežastis: pasirodo, kad ribojantis faktorius – technologijos. Žmonėms dirbti gali būti nepatogu, nepatogus prisijungimas. Naujos kartos įmonės turėtų investuoti į technologijas, kad žmonės galėtų dirbti iš namų“, – pataria jis.

Dirba ne dėl pinigų

A.Kavaliauskas pateikė ir daugiau patarimų, kaip pritraukti ir išlaikyti Y kartos darbuotojus.

„Antras patarimas – sukurti modernią darbo vietą. Dabar, renkantis darbą, žiūrima į aplinką, kuri siūloma. Būtini naujausi įrankiai. Kita vertus, jeigu įmonė to nesuteikia, nešami savi daiktai į darbą. Tada įmonėms iškyla dideli iššūkiai, kurie susiję su sauga ir sklaida. Tad pagrindinis iššūkis – užtikrinti ir motyvaciją, ir saugą“, – tikino A.Kavaliauskas.

Beje, 50 proc. žmonių darbe naudoja savo telefonus, 25 proc. naudoja savo kompiuterius, 10 proc. naudoja ir savo planšetinius kompiuterius.

Žmonės nori, kad jų darbas būtų susijęs su kilniais tikslais. 6 iš 10 apklaustųjų pasirinko darbo vietą dėl jiems keliamų tikslų.

„Žmonės dirba ne dėl pinigų, o dėl rezultato – jie nori padaryti kažką reikšmingo. Y kartai ypač reikia suteikti daugiau laisvumo, leisti dirbti savarankiškai, virtualiose darbovietėse. Nuotolinis darbas bus toks įprastas, kaip nuotolinis važiavimas į darbą“, – pridūrė A.Kavaliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.