Kad išlaikytų darbo vietą, neįgalieji dirba geriau nei sveiki

Marijampolės pašonėje esantis Elvyros Katilienės ir Antano Marcinkevičiaus daržovių bei gėlių auginimo ūkis tėra tik trijų hektarų, tačiau jame sukurtos aštuonios darbo vietos, auginama apie 50 pavadinimų įvairių daržovių ir gėlių. Šis ūkis išskirtinis ir savo socialinio ūkio statusu. Kokie tokio ūkio veiklos rezultatai ir ypatumai?

E. Katilienės ir A. Marcinkevičiaus daržovių bei gėlių auginimo ūkyje dirba 8 darbuotojai, daugiau nei pusė jų turi negalią.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E. Katilienės ir A. Marcinkevičiaus daržovių bei gėlių auginimo ūkyje dirba 8 darbuotojai, daugiau nei pusė jų turi negalią.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT RADIJO laida „Gimtoji žemė“, LRT.lt

Jun 16, 2016, 2:46 PM, atnaujinta May 21, 2017, 2:15 PM

„Pastebėjau, kad yra daug žmonių, turinčių negalią ir nerandančių darbo. Jie norėtų kuo nors užsiimti, bet neturi kuo. Žmonėms, turintiems negalią, sunku įsidarbinti, todėl sugalvojau, kad jie galėtų dirbti su gėlėmis. Kai pačiai nustatė neįgalumą, pradėjau domėtis, ką galėtų veikti neįgalieji. Parašiau projektą ir gavau socialinės įmonės statusą. Pradėjome po truputį ir žiūrėjome, kiek tai naudinga. Dabar išsiplėtėme“, – kaip sukūrė įmonę, pasakoja E. Katilienė.

E. Katilienės ir A. Marcinkevičiaus daržovių bei gėlių auginimo ūkyje dirba 8 darbuotojai, daugiau nei pusė jų turi negalią. Tačiau verslininkė tikina, kad žmonės, turintys negalią, dirba geriau nei tie, kurie galėtų dirbti visą darbo dieną.

„Labai sunku rasti sezoninių darbuotojų. Negalią turintys žmonės dirba po 3–4 valandas, priklauso nuo to, koks nustatytas neįgalumas. Bet mūsų darbuotojai dirba tikrai puikiai, negaliu nė vienu skųstis. Jiems sunku surasti darbo vietą, todėl stengiasi dirbti kuo geriau ir sąžiningiau, kad ją išlaikytų“, – LRT RADIJO laidai „Gimtoji žemė“ kalba E. Katilienė.

Verslininkai pasakoja, kad ūkis turi tris hektarus žemės, pusę hektaro užima šiltnamiai. A. Marcinkevičius pastebi, kad gėlės turi paklausą, o konkurentų – mažai. „Visos mūsų daržovės ir gėlės vilniečiams jau žinomos, prekiaujame penkerius metus ir turime nuolatinių pirkėjų. Daržoves auginame patys, neatsivežame iš kitur“, – tikina ūkininkas.

Verslininkų ūkyje 12 arų skirta agurkams, tiek pat – pomidorams, kurių čia auga net 28 veislės. Taip pat žydi daugiau kaip 20 rūšių gėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.