Naujoji finansų ministrė griežtumą derina su moteriškumu

Finansų ministre pirmadienį paskirta Rasa Budbergytė karjeros laiptais lipa užtikrintai. Dirbdama Valstybės kontroliere bei Europos audito rūmuose, R.Budbergytė pagarsėjo griežtumu ir reiklumu. „Nežinau ką reiškia būti silpna“, – viename interviu sakė ji. Nepaisant to, šeimyniniame gyvenime moteris – visiškai kitokia.

Tačiau R.Budbergytė atvira – ir tai, kas moteriška, jai nesvetima: „Išvesti mane iš kantrybės gana nesunku – esu cholerikė, ne itin santūri.“<br>ELTOS nuotr.
Tačiau R.Budbergytė atvira – ir tai, kas moteriška, jai nesvetima: „Išvesti mane iš kantrybės gana nesunku – esu cholerikė, ne itin santūri.“<br>ELTOS nuotr.
R.Budbergytę finansų ministre skiriama nuo birželio 21 dienos.<br>R.Dačkaus (president.lt) nuotr.
R.Budbergytę finansų ministre skiriama nuo birželio 21 dienos.<br>R.Dačkaus (president.lt) nuotr.
2005 m. R.Budbergytė buvo paskirta Valstybės kontrolierę<br>P.Lileikio nuotr.
2005 m. R.Budbergytė buvo paskirta Valstybės kontrolierę<br>P.Lileikio nuotr.
Darbe R.Budbergytė garsėja griežtumu, bet moteris pripažįsta – šeimoje ji visai kitokia.<br>M.Vizbelio nuotr.
Darbe R.Budbergytė garsėja griežtumu, bet moteris pripažįsta – šeimoje ji visai kitokia.<br>M.Vizbelio nuotr.
P.Lileikio nuotr.
P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gintarė Valentinaitienė

Jun 20, 2016, 4:09 PM, atnaujinta May 21, 2017, 5:09 AM

57 m. R.Budbergytė praėjusiais metais prisijungė prie Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP).

Pavyksta išvengti intrigų 

1983 m. savo karjerą, vos baigusi Vilniaus universiteto teisės fakultetą, R.Budbergytė pradėjo Marijampolės miesto valdyboje. Po dviejų metų ji pradėjo dirbti Socialinės apsaugos ministerijoje, o 1993 m. tapo ministro pirmininko padėjėja.

Iki 2005 m. dirbusi Vyriausybėje ir buvusi įmonės „Lelija“ konsultante teisiniais klausimais, 2005 m. R.Budbergytė buvo paskirta vadovauti Valstybės kontrolei.

Dėl šio posto Seime virė mūšis, tačiau R.Budbergytė liko intrigų nuošalėje. R.Budbergytę į Valstybės kontrolierės postą pasiūlė tuometinis prezidentas Valdas Adamkus, tačiau ši kandidatūra netiko premjerui Algirdui Brazauskui.

„Politikos užkulisiuose pasigirdo kalbų, jog Vyriausybės vadovas neatsitrauks ir pasistengs, kad jo vadovaujami socialdemokratai ir kitos valdančios partijos Seime nepritartų šiai kandidatūrai“, – tuomet rašė „Lietuvos rytas“.

R.Budbergytės kandidatūrai Seime vis dėlto buvo pritarta. „Mūsų partneriai – pirmiausia Darbo partija ir Naujoji sąjunga – paprasčiausiai nesilaikė žodžio, nors netgi šių partijų vadovai buvo pastikinę, jog nepritars R.Budbergytės kandidatūrai“, – tuomet sakė frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

2010 m. R.Budbergytė išvyko į Liuksemburgą ir tapo Europos audito rūmų nare. Jos kadencija baigėsi šių metų gegužę.

Praėjusių metų pabaigoje buvo pasklidusios kalbos, kad R.Budbergytei gali būti siūloma tapti Generaline prokurore, ji taip pat buvo neoficiali kandidatė antrai kadencijai į Valstybės kontrolę.

Tuomet paklaustą, ką ketina veikti grįžusi į Lietuvą, ji sakė: „Nežinau, bet visi sako, kad čia esu labai laukiama. Tai gal kas nors ką nors pasiūlys, jei jau laukia išskėstomis rankomis?“

Iš Liuksemburgo – į Finansų ministeriją

Pasiūlymo R.Budbergytė sulaukė. Praėjusiais metais tapusi LSDP nare, šiandien ji pradeda eiti Finansų ministrės pareigas.

„Tai įvyko, kai pradėjau svarstyti, ar eiti į rinkimus. Ne dėl to, kad papuoščiau kandidatų sąrašą ar panašiai. Manau, kandidatuosiu ir vienmandatėje apygardoje“, – apie savo planus kalbėjo R.Budbergytė. Ji užsiminė, kad svarstytų galimybę ir eiti finansų ministrės pareigas.

Vasario mėnesį Gediminas Kirkilas pranešė, kad R.Budbergytės kandidatūra yra svarstoma, tačiau teigė, kad partijoje turės vykti diskusija, nes dalis partiečių šiai kandidatūrai priešinsis.

„Nė kiek neabejoju, kad bus nemažai tų, kurie abejos, sakys, kad ji nedalyvavo mūsų partijos veikloje“, – kalbėjo G.Kirkilas.

Vis dėlto, konfliktų buvo išvengta ir kovo 17 d. premjeras Algirdas Butkevičius patvirtino, kad R.Budbergytę siūlys į ministrės postą.

Dažnai pabrėžianti konkretumo ir principingumo svarbą, vos tapusi ministre, R.Budbergytė išdėstė savo poziciją svarbiais ekonomikos klausimais – minimalios algos didinimas turėtų sustoti, o Lietuvoje turėtų būti įvesti nekilnojamojo turto bei automobilių mokesčiai.

Šeimoje – visai kitokia

Savo veikloje R.Budbergytė garsėja griežtumu, tvirtu charakteriu ir pareigingumu. „Iš tiesų nežinau ką reiškia būti silpnai. Kai ištinka krizinė situacija, sugebu greitai susitvardyti ir veikti“, – yra sakiusi ji.

Tačiau visa tai, kas moteriška, jai nesvetima: „Išvesti mane iš kantrybės gana nesunku – esu cholerikė, ne itin santūri.“ Tarnyboje šioms savybėms neleidžianti atsiskleisti moteris, uždariusi darbo kabineto duris pasineria į visai kitokį gyvenimą.  - Mėgstu papuošalus, gražius drabužius, šampaną. Esu jautri, bet ne silpna“.

Jos vyras Rolandas Galvėnas – advokatas, sūnus Vytenis – studentas. „Esu dėkinga savo šeimos vyrams, kurie visada mane drąsina ir palaiko profesiniame kelyje. Šeima yra pagrindinis mano gyvenimo ramstis ir paskata dalintis savo patirtimi, žiniomis ir idėjomis“, – savo biografijoje rašo R.Budbergaitė.

Šeima yra aktyvaus poilsio mėgėja, važinėja dviračiais, keliauja, mėgsta žiemos pramogas. R.Budbergytei patinka gaminti valgyti, domisi sveikuoliška virtuve, nors viename interviu pripažino, kad tai daryti mėgo ne visada: „Tekėdama temokėjau kiaušinienę iškepti. Bet kai yra šeima, nori nenori kartais tenka tai daryti.“

Pareigas šeima yra pasiskirsčiusi po lygiai. Viename interviu R.Budbergytė pripažino, kad per 10 santuokos metų nėra laikiusi rankose dulkių šluostės ar šluotos – kiekvieną šeštadienį namus tvarko jos vyras.

2010 m. R.Budbergytei pradėjus dirbti Europos audito rūmuose, į Liuksemburgą išvyko visa šeima. Jos  vyras planavo šalyje įsteigti personalinę įmonę, tačiau planai žlugo.

„Po pusės metų išvažiavo, nes per tą laiką dėl krizės Lietuvoje įvyko tokių pokyčių, kad klientai, su kuriais jis dirbo, atsidūrė nepavydėtinose situacijose ir jas spręsti jau teko teismuose. Ir vyrui vis dažniau teko teismuose jiems atstovauti“, – interviu sakė moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.