Nauja rusų „pramoga“ – maisto ekskursijos į šiukšliavietes

Rusijos gyventojų realiosios pajamos traukiasi jau 18 mėnesių. Kompanijos „PricewaterhouseCoopers“ filialo Rusijoje tyrimas parodė, kad to nebuvo nuo 1998 metų.

Visame pasaulyje yra žmonių, kuriems tenka raustis atliekų konteineriuose.<br>„Reuters“ nuotr.
Visame pasaulyje yra žmonių, kuriems tenka raustis atliekų konteineriuose.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

2016-06-21 07:22, atnaujinta 2017-05-21 04:12

Apklausos rodo, kad 2016-aisiais krizė kirto 79 proc. Rusijos gyventojų, mažinti išlaidas teko 84 proc. rusų.

Laikraštis „Moskovskij komsomolec“ pažadėjo, kad Maskvoje netrukus bus paskelbtas šiukšliaviečių, kuriose galima gauti iš parduotuvių nurašytų maisto produktų, žemėlapis.

Šiandien maistą iš sąvartynų renka tik vargšai ir vadinamieji friganai – žmonės, kurie įsitikinę, kad negalima išmesti nurašytų, bet dar tinkamų naudoti maisto produktų.

Tačiau, rašoma laikraštyje, dabar „tokie įpročiai gali būti naudingi ne tik idėjiškai nusiteikusiam jaunimui, bet ir vidurinei visuomenės klasei, susidūrusiai su finansiniais sunkumais“.

Laikraštis „Moskovskij komsomolec“ išspausdino reportažą iš ekskursijos, kurią žurnalistams surengė Maskvos friganai.

Jie paaiškino, kad kasdien sostinės konteineriuose atsiduria tonos produktų, kurie nebetinkami parduoti, tačiau tinkami vartoti. Tarkime, tai bebaigiantys galioti produktai, tokie, kurių pakuotės susiglamžė, nuplyšo etiketė.

„Dieną mes baisimės kainomis maisto produktų parduotuvėse, o vakarais personalas švarina lentynas, ir maistas, kuris prieš valandą brangiai kainavo, atsiduria šiukšlių konteineryje galiniame kieme“, – pasakojo vienas ekskursijos rengėjų.

„Štai pavyzdys: radau septynias pakuotes persikų. Iš pusės jų išvirsiu džemą, pusę tiesiog suvalgysiu. Viskas supakuota, sugadinta gal tik penktadalis“, – savo patirtimi dalijosi maskvietis.

„Štai krūva produktų: kotletai, ryžiai, sriubos, medus, grietinė, džemas, šviežių daržovių salotos, obuolys, duona, mano mėgstami sausainiai.

Dešimt skardinių alaus, pusė dėžės nuostabių pomidorų ir didžiulė pakuotė mandarinų – vos panešiau“, – laimikį, rastą šiukšlių konteineryje, nupasakojo kitas nevartotojiškai nusiteikęs jaunuolis.

Maskvietis istorikas ir kultūrologas Igoris Žoginas jau daug metų renka pardavėjų išmestą maistą: „Mes, friganai, nevalgome išėdų. Mes imame supakuotą maistą, išimtis – vaisiai ir daržovės. Žmogui, kuris keliauja autostopu ar vyksta į ekspedicijas, nieko baisaus pavalgyti iš bendro katilo.“

I.Žoginas pasakojo pastaruoju metu prie sąvartynų dažniausiai sutinkantis pensininkus, kuriems įžengti į prekybos centrą pro pagrindinį įėjimą – ne pagal išgales.

Tiesa, nuo galinių durų juos kartais lauk veja apsaugininkai. Prekybininkai baiminasi, kad toks žmogus, suvalgęs produktą, kurio galiojimo laikas pasibaigęs, vėliau skųsis, jog pirko jį parduotuvėje.

I.Žoginas, remdamasis savo patirtimi, planuoja sudaryti Maskvos žemėlapį, kuriame būtų sužymėtos „dosnios“ parduotuvės ir kiemų šiukšlynai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.