Po gaisro kaimo turizmo sodybai tenka skaičiuoti nuostolius

Ilgai puoselėtą turtą prarijusi ugnis – vienas didžiausių privačių kaimo turizmo sodybų savininkų košmarų. Įsišėlusiai liepsnai nesvarbu nei metų laikas, nei kiek poilsiautojų ar vestuvininkų yra priėmusi sodyba, nei kruopštus ir sunkus jos šeimininkų įdirbis.

Netvarkingi kaminai – viena iš dažniausių priežasčių, kodėl žiemą pastatuose įsiplieskia gaisrai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Netvarkingi kaminai – viena iš dažniausių priežasčių, kodėl žiemą pastatuose įsiplieskia gaisrai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jun 23, 2016, 9:59 AM, atnaujinta May 20, 2017, 10:03 PM

Tai savo patirtimi gali paliudyti ir Algirdas Košuba. Kalvarijos rajone esanti jo kaimo turizmo sodyba šiemet mini veiklos dvidešimtmetį. Erdvioje, net pusės hektaro ploto teritorijoje yra keli pastatai, didžiulis tvenkinys, lauko kubilas, netgi aikštelė su senovinių žemės dirbimo ir derliaus nuėmimo padargų ekspozicija.

Sodybos šeimininkai pasirūpinę ir savo svečių saugumu: visa teritorija yra aptverta, gerai apšviesta tamsiuoju paros laiku, o vartai į ją rakinami. Tačiau apsisaugoti nuo gaisro verslininkui nepavyko.

Šiemet į sodybą „Košubynė“ skubėjo gaisrininkai. Apie pusę aštuonių vakaro sodybos pastato stogas degė atvira liepsna. Nuo ugnies pavyko apsaugoti kitus sodybos statinius, taip pat šalia stovėjusius du krovininius automobilius, tačiau plastikinėmis čerpėmis dengtą stogą ir antrojo aukšto pastato sienas ugnis gaisras spėjo smarkiai suniokoti.

„Gaisro priežastys jau aiškios. Kaltas buvo netvarkingas kaminas. Kažkur pratekėjo vanduo, kažkur prarūdijo ir štai – to pakako ugniai įsiplieksti“, – pasakojo A. Košuba.

Nors nuo ugnies pavyko apginti pagrindinį svečių namą, šokių salės pastatą, suomišką ir rusišką pirtis, nuostoliai padaryti vis tiek nemaži.

„Nuostoliai siekia iki 15 tūkstančių eurų. Juk sudegė ir stogas, ir viduje buvę baldai. Šio pastato nebuvome apdraudę, todėl visus nuostolius turime padengti patys. Laimė, jau baigiame atsistoti ant kojų ir sutvarkyti gaisro padarinius“, – pasakojo verslininkas.

Jis džiaugėsi, kad vos prieš du mėnesius iki nelaimės pastate buvo įrengta gaisro jutiklių įranga. Jei ne ji, nelaimės sodyboje pasekmės galėjo būti dar skaudesnės.

Netvarkingi kaminai – viena iš dažniausių priežasčių, kodėl žiemą pastatuose įsiplieskia gaisrai. Smulkiajam ir vidutiniam verslui, jei jis nelaimės metu nebuvo apsidraudęs, savarankiškai tenka susidoroti su nelaimės padariniais ir pačiam padengti didžiulius nuostolius. Bendrovės „Lietuvos draudimas“ inicijuoto tyrimo duomenimis, vidutinė gaisro padaroma žala Lietuvos smulkiose ir vidutinėse (SVV) bendrovėse buvo daugiau kaip 18 tūkstančių eurų.

Tyrimas atskleidė, kad net 9 iš 10 SVV įmonių Lietuvoje yra susidūrusius su bent viena išorės rizika: gaisrais, vagystėmis, plėšimais, audros ar potvynio sukelta žala. Kas antra bendrovė dėl to patyrė vidutinių ar didelių nuostolių. Tačiau net trečdalis SVV įmonių savo verslo vis tiek iki šiol nedraudžia ir viliasi, kad nelaimė juos tiesiog aplenks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.