Emigravę lietuviai nerimauja dėl savo ateities D. Britanijoje

Nežinomybė dėl ateities, bet nebūtinai baimė – tokias nuotaikas „Panoramos“ korespondentai fiksavo rytiniame Londono priemiestyje, kur veikia lietuviškas prekybos centras su restoranu, knygynu ir kitais verslais. Lietuvių Didžiojoje Britanijoje – per 150 tūkst., ir dabar tai trečioji pagal dydį bendruomenė iš Europos Sąjungos.

Visą šią košę užviręs Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ramina ir lietuvius, ir kitus imigrantus – bent jau artimiausiu metu taisyklės nesikeis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Visą šią košę užviręs Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ramina ir lietuvius, ir kitus imigrantus – bent jau artimiausiu metu taisyklės nesikeis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Špokas, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Jun 24, 2016, 10:04 PM, atnaujinta May 20, 2017, 5:38 PM

Nors premjeras Davidas Cameronas patikino, kad ES piliečių statusas artimiausioje ateityje nesikeis, kai kurie lietuviai sako jau pradedantys patirti neigiamą britų požiūrį.

Vietos lietuviškame prekybos centre ši diena nėra įprasta, britams nusisukus nuo ES, daugiau nerimo dėl ateities.

„Mano draugė, išdirbusi 12 metų ligoninėje, sakė, kad anglai pasipūtę, kad jūs esate žemos klasės žmonės. Iš karto pasijautė toks pažeminimas, kad mes esame žemos klasės imigrantai. Ji sako – nežinau ką daryti, net verkdama sakė, kas dabar bus. Anksčiau to nebuvo, normaliai dirbo žmonės“, – pasakoja Londone gyvenanti lietuvė Onutė Dobrovolskienė.

Būtent imigracija buvo pagrindinis pasitraukimo stovyklos argumentas – esą imigrantai naudojasi britų gerove. Knygyno „Knygnešys“ vadovė Lina Garnytė mano, kad britai tapo populizmo aukomis ir D. Britanijos išstojimas iš ES turės neigiamos įtakos socialiniams žmonių santykiams.

O britų sprendimą vietos verslininkas vadina chaosu.

„Chaosas galvoje. Neaišku, kas bus Anglijai, kas bus lietuviams, kas bus visai Europai. Mane labiausiai jaudina, kas bus visai ES“, – sako verslininkas Tomas Lapkauskas.

Didžiausias galvos skausmas dabar lietuvių verslininkams D. Britanijoje yra net ne taisyklės, kurios galbūt ateityje keisis, tačiau iki kelis dešimtmečius neregėtų žemumų kritęs svaro kursas.

„Labai priklauso nuo verslo pakraipos. Valiutos kurso kritimas turės įtakos prekybai. Tačiau, kaip bus, negaliu prognozuoti“, – sako Lietuvos komercijos rūmų Didžiojoje Britanijoje prezidentas Egonas Jakimavičius.

Visą šią košę užviręs Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ramina ir lietuvius, ir kitus imigrantus – bent jau artimiausiu metu taisyklės nesikeis.

„Taip pat užtikrinu britus, gyvenančius Europoje, ir ES piliečius, gyvenančius čia, kad jokių staigių pasikeitimų jūsų aplinkybėms nebus“, – tikino D. Cameronas.

Tačiau kas bus po to – niekas nežino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.